“Van langsgaan bij Tata Steel kan je heel veel leren”

Het was een JD-activiteit waarin twee vluchtelingen hun bijzondere verhaal kwamen doen, die Frans van der Vlugt (22) deed inspireren actiever te worden voor de JDA. Sindsdien is hij het die bij de afdeling Amsterdam vaak DJ’t als ludieke actie, of uitstapjes naar ‘Mordor’ organiseert. De DEMO Spreekt Frans online als hij enigzins brak in de McDonalds’ zit. “Niet de meest progressieve plek”, aldus de kandidaat bestuurslid Organisatie. 

Richard Korpel 

Hoe zorgen we ervoor dat de JD-activiteiten net zo druk bezocht wordt als de McDonalds?

“Dan moet er zeker veel op het menu staan. Een ruim aanbod dus. We gaan binnenkort met Femke Halsema in gesprek. En we zijn naar Tata-Steel geweest. Dat zijn vette dingen die ik voor leden wil organiseren.” 

Hoe pak je dat nu zoal aan? 

“Heel erg vroeg in m’n bestuursjaar heb ik gezegd: Je kan heel creatief zijn en alles zelf bedenken, maar ik vind het ook leuk om andere leden en bestuursleden mee te nemen. Dat maakt het niet alleen voor iedereen leuker, maar ook je werk als bestuurslid eenvoudiger.”

Op welke georganiseerde activiteit ben je het meest trots?

“Het blijft wel rondzingen in de vereniging dat we naar Tata-steel zijn gegaan. We hadden eerst een kamerlid te gast: Kiki Hagen. Die omschreef het als het Mordor van Nederland. We zagen dat er geen orcs rondliepen, maar het is inderdaad wel een soort ‘mount doom’. Maar juist door langs te gaan leer je ook hoe ze proberen te verduurzamen en leer je naast het duurzaamheidsbelang ook over het economische belang. Je kan er dus ook veel van leren.”  

Een stem op Frans is een stem op meer schoolreisjes?

“Het lijkt me wel heel vet ja. We gaan ook langs bij milieu-defensie binnenkort. Misschien kan je op het congres een subsessie tussen Tata-steel en milieu-defensie doen. Het is spannend het over zulke dingen te hebben.”

Waarom is de keuze uiteindelijk op organisatie gevallen?

“Ik overwoog eerst andere functies, ook in overleg met de sollicitatie-commissie. Secretaris en profilering, daar heb ik ook ideeën over. Maar die kan je ook in overleg met andere bestuursleden tot stand brengen. Dus dan kan ik misschien het beste doen waar ik al ervaring in heb, namelijk organisatie.”

Veel afdelingen zijn de afgelopen jaren minder activiteiten gaan organiseren. Wil je dat dat meer wordt uitgebouwd?

“Ik zou eerst willen kijken naar hoe tevreden zij daarmee zijn en wat het doet met de opkomst. Je kan ook onderscheid maken tussen activiteiten die afdelingsbesturen zelf organiseren en wat vanuit commissies zal komen. Dat de afdeling zich focust op twee activiteiten per maand en dat het bestuur dat LB dat dan zoveel mogelijk ondersteunt.”

Wat onderscheidt jou van je tegenkandidaat?

“Ik ken River niet zo goed eigenlijk. Ik dacht dat ik al wat ouder ben en de functie al langer heb gedaan. Daarnaast doe ik er een hoop naast. En misschien dat ik een competitive edge heb, omdat ik denk dat mijn tegenkandidaat volgend jaar nooit zoveel tijd kan hebben als ik, want ik heb mijn master dan afgerond en een tussenjaar.”

Wat lijkt je het moeilijkst aan zo’n bestuursjaar?

“Loslaten. Dat je niet teveel bezig bent met leden die minder blij zijn bij activiteiten. Je moet ernaar luisteren, maar je moet niet erin verdrinken en je er blind op staren. Dat heb ik bij de bestuurstraining geleerd. En verder is de JD wel een beetje een mannenvereniging, dus ik vind het ook wel een uitdaging om feminisme meer een rol te laten spelen in de activiteiten.” 

D66 gaat de oppositie in. Wat kunnen we verwachten van ludieke acties?

“Ik ben zeker voor en probeer het ook op touw te zetten in mijn eigen afdeling. Vaak zegt D66 ook: “Goh, zoek lekker de publiciteit – en het randje – op”. Ik heb zelf ook ge-dj’d op  Amsterdam centraal. En nu gaan we binnenkort subsidiestickers op van alles plakken om mensen bewust te laten worden van waar Europa allemaal aan meebetaald.” 

Is de moederpartij meer een oude broer/zus of een verre oom/tante?

“Qua standpunten meer een broer of zus maar als ik op de D66-congressen kijk wie er inspreken is het misschien eerder een oude verre oom.”

Een oom schuine streep tante die je mag?

“Dat wel. Ik ga voor de EP-verkiezingen op Brigitte van der Berg stemmen. Ik heb nog nooit iemand gehad, zelfs niet in het bestuur, die zo betrokken was bij de organisatie. We hebben veel gebeld over een flyeractie in de trein – dat mocht eigenlijk niet. Maar ze is ontzettend enthousiast en ze spreekt ook echt goed mensen buiten de partij aan. Laten we dus hopen op tien zetels.” 

Er zijn maar 31 zetels te vergeven toch?

“Ja dat zou betekenen dat D66 een derde van de stemmen zou krijgen. Maar ja, je weet niet wat er gebeurd, he.”

Persoonlijk

Meer een Jetten een Kaag of een Pechtold?

“Graag de energie van Jetten en de principes van Kaag. Ik hoop net zo principieel te zijn als Sigrid Kaag, al zat zij dan weer niet bij de JD…”

Dus als ik volgend congres met een principiële organimo kom dat de JD niet meer gebruik mag maken van terrasverwarmers?

“Ik zou voor stemmen hoor. Dan geen terrasverwarmers. Dan moet je maar een extra klimaatdrammertrui aan.”

Tot nu toe ben je de enige die voor zou stemmen. 

“Ja het is wel ingewikkeld. Je zou het kunnen beperken tot een paar maanden misschien.”

De zon gaat toch weer schijnen hebben we gehoord. Met welke PVV-standpunt ben je het stiekem eens?

“Ze zijn voor gratis openbaar vervoer. Als ik een cherry moest picken, dan die.”

Welke lied omschrijft jouw politieke filosofie het beste?

Where’s the love van the Black-eyed Peas. Die is zoetsappig, maar het is wel een leuk nummer tegen de individualisering en verharding in de samenleving.”

Wat is jouw ultieme hoe-overleef ik de JD-tip?

“Bij een commissie gaan. Het is wel een sprong in het diepe als je niemand kent en tussen de uitgesproken mensen komt. Voor mij was de gezelligheidscommissie heel fijn. Af en toe een biertje drinken helpt ook. Dus als je dit leest in het blad: Sluit je aan bij een commissie en ik zie je op de borrel!”


Bron foto: verstrekt door geïnterviewde

Geef een reactie