“We blijven te veel hangen in onze minpunten en vergeten hoe leuk en gezellig de JD is”

Portefeuillehouder Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit, spliksplinternieuw ambtenaar van de gemeente Rotterdam en nu kandidaat-bestuurslid Interne Zaken. De praatgrage Lennart (23) zit niet graag stil. Hij studeerde Watermanagement aan de Hogeschool Rotterdam en begon zijn JD-carrière in het verenigingskader (leden met een landelijke functie). Nu stelt hij zich komend septembercongres kandidaat voor het Landelijk Bestuur om zich te ontfermen over de sociale veiligheid, scholing en ontwikkeling van de leden.

Frouke van Dam

Waarom ben je ooit lid geworden van de JD?

“Ik ben lid geworden tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Ik ben lid geworden van D66 en zag toen dat de JD er was. Ik heb als hbo’er nooit van politieke jongerenorganisaties gehoord voordat ik lid was. Die komen gewoon niet voor op het hbo waar ik zat, maar ik was al die tijd wel met de politiek bezig geweest. Ik was op één na de enige die het politieke vlak van mijn studie het leukste vond. Ik ben actief lid geworden toen ik net was afgestudeerd van watermanagement. Toen had ik niks te doen, ik had heel veel vrije tijd over. Ik wist niet precies wat ik wilde doen en ben toen heel snel portefeuillehouder geworden. Toen heb ik alleen maar meer op mezelf genomen en nu sta ik hier.”

Afgelopen zomercongres is het grootste deel van het bestuur natuurlijk al ingestemd. Waarom heb je gekozen om je nu pas te kandideren, in plaats van in juni?

“In juni had ik niet de optie om me te kandideren, omdat ik net die week begon met mijn nieuwe werk. Ik wist nog niet wat mijn werkdruk was, of ik er veel tijd voor vrij kon maken en of het wel mocht met nevenfuncties. Die nevenfunctie heb ik gelijk aangevraagd en daar heb ik zowel van het detacheringsbureau, als van de gemeente toestemming voor gekregen. Qua werkdruk heb ik meer dan genoeg vrije tijd om dit erbij te doen.”

Hoe zou jij er dan voor zorgen dat leden sneller actief worden en bijvoorbeeld bestuur of portefeuillehouder worden?

“Het is belangrijk om te laten zien wat het precies inhoudt. Ik heb afgelopen jaren vier kaderweekenden meegemaakt. De eerste twee kaderweekenden werd het heel leuk geframed tegen mij. Afgelopen jaar heb ik meer mensen gehoord die iets negatiever waren, over dat het weer moest of te lang duurde. Als ik terugdenk aan de afgelopen kaderweekenden, denk ik aan gekke momenten zoals dat we op tractortjes zaten op een kinderboerderij. Die leuke dingen moet je vooral delen, omdat die het kaderweekend leuk maken. Want daarom moet je gewoon in het kader zitten. Laat zien waarom actief zijn heel leuk kan zijn.”

Voor veel mensen zijn de kaderweekenden toch juist de reden om bij het kader te gaan?

“Dat zou je zeggen. Ik heb dat dit jaar veel minder gehoord dan het jaar daarvoor. Het zal voor veel mensen zo zijn, maar ik denk dat het daar bij de JD veel minder over gaat. Over hoe gezellig het is. Dat we kunnen zeggen: ‘De JD is gewoon een heel gezellige vereniging, want afgelopen jaar heb ik dit meegemaakt’. Ik denk dat we af en toe heel erg kunnen blijven haken in onze minpunten, dus wat er slecht gaat en we vergeten hoe leuk en gezellig we het met elkaar hebben. Zoals afgelopen congres bij het feest, waarbij we de meest gekke verkleedkostuums zaten, tot een kaderweekend waar we in een zaaltje dansten verkleed als feeën en heksen. Afgelopen jaar blijft die tractorsessie me wel het meest blij. Maar ook op afdelingsniveau heb je de Twinningen (afdelingsreizen) en die zijn gewoon geniaal leuk. Als er een nieuw iemand bijkomt als nieuw lid, moet je gewoon laten zien wat er leuk is. Niet alleen zeggen wat er allemaal fout gaat.”

Intern is natuurlijk best wel een brede functie; het is misschien een beetje de minister van Binnenlandse Zaken. Alle portefeuilles die overblijven schuiven we daar onder.

Waarom heb je specifiek voor de functie ‘Intern’ gekozen?

“Omdat intern veel meer gaat over de mensen. Persoonlijk vind ik dat het leukste om met mensen te praten en kijken wat ze leuk vinden. Intern is natuurlijk best wel een brede functie; het is misschien een beetje de minister van Binnenlandse Zaken. Alle portefeuilles die overblijven schuiven we daar onder. Je hebt een soort tweedeling in je functie, qua veiligheidsaspect en het leerschoolaspect. Ik zie de meeste potentie in de leerschool en vond ik dat persoonlijk het meest nuttige in de JD. Die ervaring die ik heb gehad met alle trainingen wil ik ook aan andere mensen bieden. Qua veiligheid vind ik vooral de veiligheid en sfeer met elkaar belangrijk. Als het een veilige vereniging is dan is het ook een gezellige vereniging meestal. Dat wil ik gewoon hebben voor iedereen. Anders is het voor niemand leuk eigenlijk.”

Hoe maak je het een veilige vereniging?

“Dat is een hele lastige natuurlijk. Je doet het met z’n allen in ieder geval. Als ik een regel ga opleggen en niemand controleert elkaar er op, dan is het heel lastig. Veiligheid is gewoon zorgen dat iedereen zich veilig voelt. Het is voor het landelijk bestuur vooral belangrijk dat je gewoon zichtbaar bent en makkelijk aanspreekbaar bent. En dat is misschien voor de nieuwe leden wat lastiger. Dan moet je zorgen dat mensen met meer ervaring hebben naar een persoon stappen als ze wat zien wat een grens overgaat of dat het Landelijk Bestuur dan desnoods ingrijpt.”

Hoe zie je je eigen rol daar in? Je bent dan één van die aanspreekpunten waar mensen naar toe kunnen gaan. Is dat een rol die bij jou past en voel je snel aan wanneer een situatie onveilig is?

“Goede vraag. Ik denk dat een conflict meestal twee kanten heeft. Je hebt zowel de getroffene als de aanstichter. Je moet er altijd met z’n tweeën op afstappen. Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor situatie het is. Ik ben ook maar een persoon met bepaalde ervaringen, dus wat voor een vrouw grensoverschrijdend aanvoelt, is voor een man misschien wat anders en vice versa. Dus dan reageer je er anders op. Maar je doet het gelukkig niet in je eentje en als je iets hoort of merkt, dan stap je er op af. Ik denk dat ik daar altijd wel een relatief goed gevoel bij heb gehad. Misschien ook omdat ik een tweelingzus heb die hier hard in is, dus dan heb je heel snel het gevoel of het lekker gaat of niet. Ik denk dat ik het sowieso niet in mijn eentje moet doen en dat je er met z’n achten voor staat, met allemaal verschillende ervaringen. Ik denk dat je je dat vooral moet realiseren.”

Tot slot de klassieker: Wat is je meest cancelbare mening?

“Ik denk dat Mark Rutte een hele goede premier was. Hij kon heel goed de coalitie bij elkaar lijmen en iedereen tevreden houden. Dat deed hij altijd heel goed. Dat hij geen visie had klopt ook natuurlijk, maar geen enkele partij had op dat moment visie. Als premier zijnde deed hij het in het buitenland altijd heel goed. Ik denk dat we dat gaan missen.”

Is het zijn van een ‘lijmer’ ook de rol die jij voor je ziet komend jaar?

“Ik denk het wel, al zie ik mezelf nooit op de voorgrond echt een hoofdpositie innemen. Al ga ik de politiek in, zie ik mezelf nooit lijsttrekker worden. Dat is heel veel spotlight en je doet te weinig eigenlijk. Ik vind het heel leuk om echt actief iets te kunnen aanpakken, in plaats van dat je continu met niks bezig bent. Je moet dan vooral het gezicht zijn van de club.”


Bron foto: Verstrekt door de geinterviewde.

Geef een reactie