“Ik hoop niet te belanden in situaties waar we te veel praten en te weinig doen”

Manish Jhinkoe-Rai (25) ambieert volgend jaar penningmeester te worden in het Landelijk Bestuur, nadat hij getipt was aan de Oriëntatiecommissie. Hij is inmiddels afgestudeerd scheikundige en werkt fulltime op de luchtverkeersleiding van Schiphol. Het boekhouden is hem in ieder geval niet nieuw, want sinds afgelopen december is hij naast pers en politiek, ook officieel de penningmeester van JD Rotterdam, na dit eerst ad-interim te hebben gedaan. 

Wouter Kobes

Hoe leg je op een kringverjaardag uit waarom de JD zo leuk is?

“Bij de JD kun je ontzettend veel leren en veel sociale contacten opdoen. Daarnaast is het ook een vereniging die niet alleen kijkt naar vandaag, maar ook naar de toekomst. Uiteraard hoort daarbij dat onderwijs erg hoog in het vaandel staat. Dat vind ik ook erg belangrijk.”

En wat vind je juist minder leuk?

“Het mag van mij af en toe wat meer op de inhoud binnen de vereniging en juist wat minder op de persoon. In mijn ervaring blijft het soms oppervlakkig, terwijl iets meer diepgang in de inhoud goed kan zijn voor de discussie.”

Het thema van deze papieren DEMO is ‘Krimp’. Wat zijn jouw associaties daarbij?

“Je hebt een gewilde en ongewilde krimp. In het maatschappelijke debat is de gewilde krimp een afname van het aantal auto’s, vluchten en veeteelt. De ongewilde krimp is de krimpflatie, waar producten kleiner worden terwijl de prijzen alleen maar toenemen. Een deel komt op je af en een deel wakkeren we juist aan.”

Waar heb je het meeste zin in?

“Om de connectie te zoeken met leden tijdens en na het congres. Je gaat aan de slag met de rest van het bestuur, maar ik wil daarbij de leden zeker niet uit het oog verliezen.”

En waar kijk je tegenop?

“Ik hoop niet te belanden in situaties waar we te veel praten en te weinig doen. Het is soms ook tijd voor actie. Misschien is dat een Rotterdamse eigenschap van me.”

Plannen

Wat zijn de uitdagingen bij het beheren van verenigingsfinanciën?

“Vorig jaar zagen we dat er veel geld overbleef. Dat vind ik jammer, want om de doelen van de vereniging te bereiken heb je ook financiële middelen nodig. Geld dat niet wordt uitgegeven, betekent dus ook gemiste kansen voor projecten en politieke uitingen. Het is een uitdaging om mensen te activeren om met de beschikbare middelen aan de slag te gaan.”

Heb jij concrete plannen voor het penningmeesterschap?

“Het wordt financieel sowieso een spannend jaar, want het is een lustrumjaar. Zelf wil ik ook kijken naar de afdrachten van afdelingen, wat mij betreft worden die namelijk flexibeler en royaler. Ook het aanvragen van projectsubsidies moet wat mij betreft een stuk verbeterd worden. Uiteraard zijn dit besluiten om in overleg met het bestuur te maken, maar ik zie hier voor mijzelf wel een trekkende rol in.”

Hoe zorg je dat financiën begrijpelijk worden voor alle leden?

“Hier wil ik ook meer op inzetten. Je kan wel zeggen dat iedereen vragen mag stellen, toch komt het financiële verhaal vaak niet over op alle leden. Ik wil kijken naar de mogelijkheden voor een informatiesessie, een soort technische briefing, waarbij je laagdrempelig uitlegt hoe een begroting en de verenigingsfinanciën werken.”

Persoonlijk

Wat onderscheidt jou van andere kandidaten?

“Voor zover nu bekend ben ik de enige kandidaat die geen student meer is. Ook ben ik de enige penningmeesterkandidaat. Ik neem daardoor wat praktische, hands-on ervaring mee. Dat kan ik gebruiken om nuance aan te brengen in discussies, het iets meer te relativeren.”

Je bent nu zowel pers & politiek als penningmeester in Rotterdam, waarom kies je nu voor penningmeester?

“Ik ben in eerste instantie benaderd door de Oriëntatiecommissie omdat ik getipt was voor deze functie. Dat maakt natuurlijk dat ik die taak echt wilde overwegen. Ik heb er lang over nagedacht en denk dat deze functie goed bij mij past, maar ook omdat deze goed te combineren is met mijn andere verantwoordelijkheden. Voor politiek hebben we genoeg kandidaten, die ook meer tijd beschikbaar hebben om in de functie te steken. Ik zie genoeg kansen binnen het penningmeesterschap om er een uitdagend jaar van te maken.”

Liever een Tweede Kamerdebat of reality-tv?

“Ik zie veel overeenkomsten tussen de twee. Toch kijk ik liever naar een debat, dat raakt wel mijn blauwe kant.”

Wat is je meest cancelbare mening?

“Ik vind vliegtuigen erg mooi.”

Met welke politicus zou je een dag willen ruilen?

“Robbert Dijkgraaf. Ik vind zijn portefeuille een van de belangrijkste en ik kan me in vrijwel al zijn standpunten goed vinden. Het onderwijs is echt het beginpunt om op de lange termijn kansenongelijkheid aan te pakken.”

Wat is jouw motivatie om volgend jaar het bestuur in te gaan?

“Drie redenen. Allereest lijkt het me tof om mee te kunnen kijken hoe het eraan toegaat bij D66 op het Landelijk Bureau. Ten tweede, pak ik graag de verantwoordelijkheid op om vanuit financiën een bijdrage te leveren aan de ambities van het bestuur behalen. Ten derde vind ik het ook belangrijk dat Rotterdam in het bestuur vertegenwoordigd is.”


Bron foto: Verstrekt door geinterviewde.

Leeftijd

25 jaar

Studie

Scheikunde

Afdeling

Rotterdam

Huidige functie

Pers, politiek en penningmeester bij JD Rotterdam

Geef een reactie