“We kunnen en moeten corona niet meer als excuus gebruiken voor de staat van de vereniging”

De keuze van Julia van Herpen (21) om zich te kandideren voor het Landelijk Bestuur, had ze eigenlijk al begin dit jaar gemaakt. Als enige kandidaat voor het secretarisschap, lijken er weinig obstakels in de weg te liggen om na de zomer deze rol te gaan vervullen. Zelf ziet ze het als een logische stap, na dit verenigingsjaar dezelfde functie te hebben bekleed in het afdelingsbestuur van Arnhem-Nijmegen.

Wouter Kobes

Hoe leg je op een kringverjaardag uit waarom de JD zo leuk is?

“Zelf heb ik best lang nagedacht voordat ik lid werd van de JD. Ik wist wel dat ik politiek actief wilde worden, maar vond de keuze maken toch een grote stap. Voor mij was het echt de klassieker: ik kwam voor de inhoud, maar bleef voor de gezelligheid. Het meest toffe vind ik toch de ontwikkelingsmogelijkheden die je binnen deze vereniging hebt en dat die voor iedereen beschikbaar zijn.”

En wat vind je juist minder leuk?

“De JD kan erg kritisch zijn. Dat is goed, het houdt je scherp, maar soms schieten we daarin door. Dan komen we in een negatieve spiraal terecht en die negativiteit heeft dan soms de overhand. Ik denk dat we meer aandacht moeten hebben voor het vasthouden van positiviteit, ook wanneer we kritiek op elkaar of op D66 uiten.”

Het thema van deze papieren DEMO is ‘Krimp’. Wat zijn jouw associaties daarbij?

“Kleding wassen op 60 graden en verder een vrij economisch begrip. Je kunt het binnen de JD ook wel voor wat negatieve associaties gebruiken, zoals het ledenaantal. Ik blijf zelf liever op de positieve kant focussen. We kunnen en moeten corona niet meer als excuus gebruiken voor de staat van de vereniging. Nu moeten we doorpakken en vol inzetten op ledenbinding- en werving.”

Waar heb je het meeste zin in?

“Er een tof jaar van maken met mijn bestuursgenoten en samen onze doelen bereiken. Ik hoop in een hecht team terecht te komen. Het zou super zijn als ik mijn plannen kan realiseren, maar ik wil ook zeker de andere kandidaten ondersteunen in het bereiken van hun doelen.”

Plannen

Wat maakt het secretarisschap uitdagend?

“De grootste uitdaging is denk ik de balans zoeken tussen de grote lijnen en de details. Je bent voor individuele – vaak nieuwe – leden het eerste aanspreekpunt. Tegelijkertijd moet je ook de globale planning voor de vereniging in de gaten houden. Er zijn veel vaste taken en tegelijkertijd ook veel losse dingen die tussendoor geregeld moeten worden.”

Hoe wil jij die rol vervullen?

“Ik wil echt op twee rollen focussen. Een rol op de achtergrond die zorgt voor stabiliteit en rust, door middel van duidelijke structuren en documentatie. Daarnaast een rol op de voorgrond waar ik zichtbaar ben voor nieuwe leden in de hoop dat iedereen via mij de juiste wegen binnen de vereniging weten te vinden.”

De secretaris is ook verantwoordelijk voor de ICT-voorzieningen, hoe zie jij jouw rol daarin?

“Ik ben totaal geen ICT’er, maar merkte in dit jaar dat ik snel leerde werken met de systemen van de JD. Natuurlijk wil ik me goed laten adviseren over de zaken waar ik niet genoeg kennis van heb.”

Persoonlijk

Hoe zou een bestuur met alleen maar klonen van jezelf eruitzien?

“Laten we dat vooral de vereniging niet aandoen. Een mix van verschillende karakters is heel belangrijk voor het functioneren van een bestuur. Dat gezegd hebbende, zal het wel een bestuur van documentatie, schema’s en planningen zijn. En regelmatig aan het borrelen, natuurlijk.’’

Liever een Tweede Kamerdebat of reality-tv?

“Een realityshow over de Tweede Kamer zou ik sowieso kijken, maar na een drukke dag zet ik zelf toch eerder ‘Ex on the Beach’ op.”

Wat onderscheidt jou van je voorganger?

“Helaas heb ik niet zo’n originele naam voor de nieuwsbrief om in te brengen. Ik denk dat het huidige LB soms andere focuspunten had, ook vanwege het ontbreken van een bestuurslid. Volgend jaar hoop ik bijvoorbeeld wat meer tijd te hebben voor de historische commissie.”

Wat is je meest cancelbare mening?

“Die heb ik niet echt. Het meest prikkelende binnen de JD is misschien dat ik niet voor de afschaffing van het koningshuis ben.”

Wat is je favoriete JD-anekdote?

“Dit jaar vierden de afdelingen Arnhem-Nijmegen en Brabant samen carnval in Oeteldonk. Het was een erg gezellige middag, maar ik moest helaas naar huis omdat ik de ochtend erna moest werken. De trein haalde ik, maar na een lange dag was ik nogal moe. Toen werd ik wakker in Deventer. Dat is (momenteel) nog steeds binnen mijn afdeling, maar toch nog een flink eind van mijn huis.”

Wat is jouw motivatie om volgend jaar het bestuur in te gaan?

“Zoals ik eerder al zei, biedt de JD enorm veel kansen voor persoonlijke ontwikkeling en doet dit op een toegankelijke wijze. Ik vind het enorm belangrijk dat we deze kansen blijven aanbieden en hier wil ik ook echt graag aan bijdragen. De dingen die ik heb geleerd kan ik hier gebruiken om de ontwikkeling van anderen mogelijk te maken.”


Bron foto: Verstrekt door geinterviewde.

Leeftijd

21 jaar

Studie

Bestuurskunde

Afdeling

Arnhem-Nijmegen

Huidige functie

Secretaris Arnhem-Nijmegen

Geef een reactie