“Ik schroom me niet om het publiekelijk grondig oneens te zijn met D66”

Over de Arnhem-Nijmeegse Bart Hiddema (21) kan je niet zeggen dat hij zich snel van zijn stuk laat brengen. Hoewel hij een paar weken geleden nog werd bedreigd na een controversiële tweet, wil het afdelingsbestuurslid Pers en Politiek nu op landelijk niveau politieke output realiseren met zijn ‘nuchtere provinciale rust’.

Frouke van Dam

Plannen

Waarom heb je gekozen om je te kandideren voor politiek, wetende dat hier al meer kandidaten voor waren, en niet voor een andere rol waar nog geen mensen voor waren?

“Omdat ik denk dat deze functie het best bij me past. Ik ben bekend met het politieke spel. Daarnaast leek het me heel erg leuk – en denk ik dat ik er wel goed in ben – om in gesprek te gaan met politici en daar toch een beetje mijn mannetje te staan en mijn eigen mening te laten horen. Meestal – nou ja niet meestal – maar soms lukt het wel om ze van die mening te overtuigen. Ik doe dat door rustig te blijven. Zelf noem ik het altijd nuchtere provinciale rust, waarin je vooral niet naar je hoofd laat stijgen waar je voor staat en kalm ingaat op de mening van een ander.”

Is dat rationele een voorteken voor de relatie met D66 voor komend jaar?

“Ja, ik sta daar best wel rationeel in. Qua relatie met D66 denk ik dat die relatie uit twee delen bestaat. Je hebt een publieke relatie; wij zijn een onafhankelijke jongerenvereniging van D66 en zijn het dus af en toe ook oneens met ze. En je hebt een interne relatie met korte lijntjes en goede gesprekken. Het is alleen een beetje een zwaard dat aan twee kanten snijdt denk ik. Wanneer je je heel erg gaat focussen op die interne relatie, stopt of vermindert de aanwas van nieuwe leden, omdat ik denk dat het grootste deel van nieuwe leden zich aangetrokken voelt vanwege onze politieke output.

Je moet het natuurlijk niet oneens zijn met D66 om het maar oneens te zijn, of om maar nieuwe leden aan te trekken. Ik denk dat je het eerst intern moet laten weten als je het oneens bent met D66. Als zij dan voet bij stuk houden, dan zou ik niet voor schromen om dat dan ook publiekelijk grondig oneens te zijn. Dat is dan niet om daarmee nieuwe leden aan te trekken, maar nieuwe leden aantrekken is een gevolg van zichtbaarheid in de media. Voor inspiratie kijk ik dan toch vooral naar de JOVD, die hele goede politieke output hebben en zich daar goed op profileren.”

 Dit heeft ook veel overlap met de functie ‘extern’, waarom heb je niet voor die functie gekozen?

“Omdat ik toch wel meer wil gaan over de inhoud en de punten waarop we het dan wel of niet eens zullen zijn met D66, natuurlijk samen met het PKO. Dat is gewoon in goede samenwerking met het bestuurslid Extern. Kijk, op het moment doe ik natuurlijk allebei. Ik schrijf en de opiniestukken en ik ga over de politieke lijn van de afdeling, dus ik moet wel zeggen dat het lastig is om die twee uit elkaar te houden, maar wat mij betreft kan dat prima als je gewoon goed samenwerkt.”

Op welke thema’s zou jij volgend jaar willen lobbyen?

“Ik wil me sterk maken op de ‘regio-inclusiviteit’. Ik merk zo vaak dat het allemaal aan het leeglopen is als ik met mensen uit dorpen praat. De supermarkten verdwijnen. De buslijn verdwijnt. De scholen verdwijnen. Het is een grote leegloop van deze gebieden die ook Nederland zijn. Al die activiteiten verschuiven naar de Randstad. Ik snap heel goed dat mensen die hier nu nog wonen dat niet leuk vinden. Daarom snap ik ook heel goed dat ze om die redenen bijvoorbeeld op de BBB hebben gestemd. Ik wil de positie van de regio binnen D66 als sterk verstedelijkte partij versterken. Dat is een groot thema waar ik voor zou willen lobbyen.”

Kijk je graag naar Tweede Kamerdebatten?

“Ik kijk het wel, maar niet veel. Soms wordt het ook ontzettend vervelend om ernaar te kijken. Ik denk wel dat mensen gelijk hebben als ze zeggen dat Kamerleden daar compleet langs elkaar heen praten. Dat politiek achter gesloten deuren plaatsvindt en dat die debatten er alleen maar voor zijn om je eigen meningen naar de buitenwereld nog eens te ventileren.”

Het is bij mij duidelijk wat de intenties zijn en wat mensen aan mij hebben

Wat zou je hier aan willen doen?

Bij D66 zie je ook dat het vaak gaat over een – volgens mij imaginaire – groep mensen die dan super boos zouden zijn op D66. Daar zijn wij dan met elkaar boos op, terwijl we eigenlijk niet met die mensen in gesprek gaan.

Laatst gingen we bij de afdeling bijvoorbeeld in gesprek met BBB-jongeren. Dat was erg prettig. Ik kon ze heel goed begrijpen, omdat het zij zich ook zorgen maken om de leegloop van het platteland. Dat is iets waarin ze mij in ieder geval wel als medestander zouden kunnen vinden.

Je moet niet uitsluiten om samen op te trekken omdat iemand een andere mening heeft, of ze uitsluiten vanwege jouw oordeel over die groep. Met uitzondering van FvD overigens, daar ben ik heel duidelijk in. Kijk, als zij naar ons toekomen met een idee, zal ik proberen dat aan te horen, maar samenwerking met de JFVD zie ik in geen jaren of dagen gebeuren.”

En kan ja21 wel? Dat zijn wel de grootste Fortuynfans natuurlijk.”

“Klopt haha, maar ik verwacht niet dat ik door hen door mijn kop geschoten wordt hoor. Je moet in ieder geval open staan om te luisteren naar wat ze te zeggen hebben. Vooral ook openstaan om jouw eigen vooroordelen onbewezen te laten zijn of om het tegendeel waar te laten zijn.

Persoonlijk

Wat onderscheidt jou van de andere kandidaten die voor politiek gaan?

“Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Ik denk dat ik wel goed kan communiceren. Ik kan heel eerlijk communiceren. Het is vooral ook dat het bij mij duidelijk is wat de intenties zijn en wat mensen aan mij hebben. Het zit niet zozeer in het feit dat er een visie is voor de toekomst, maar meer over hoe die visie gebracht wordt. Ik hoop graag dat mensen weten wat ze aan me hebben.”

Wat is je meest cancelbare mening?

“Ik ben laatst nog drie keer bedreigd omdat ik op Twitter zei dat Pim Fortuyn geen held was, dus ik geloof dat dat mijn meest cancelbare mening tot op heden is.”

Ben je van plan om dit soort uitspraken volgend jaar minder op Twitter te plaatsen?

“Het komt niet ten goede aan de vereniging hoor, want ook bij de afdeling hebben we bijvoorbeeld een haatmail gekregen. Dus ondanks dat ik dat vind, zullen dat soort dingen wel minder op Twitter komen. Op het moment dat je in het landelijk bestuur zit, ben je ook de stem van de JD. Ik zou mijn persoonlijke account wel een toontje lager laten zingen en de politieke communicatie gewoon via de JD laten gaan.”


Bron foto: Verstrekt door geinterviewde.

Geef een reactie