Hoe overleef ik de JD? Tien tips om actief te worden bij de JD

Stel je voor, je bent al een tijdje lid of hebt je net inschreven, maar eigenlijk weet je niet zo goed hoe je nu verder kan. Actief worden bij de JD; hoe doe je dat eigenlijk? Wat zijn de mogelijkheden en hoe leer je mensen kennen? Wat als je meer wil doen dan in de groepsapp van jouw afdeling zitten of als je geen zin hebt om te wachten op een ‘nieuwe leden moment’? Daarvoor zijn hier tien tips om je tijd als beginnend actieveling door te komen. Met een bonustip voor iedereen die geen neurotypische witte man is.

Hanna Gonsalves

1. Ga langs bij een activiteit bij jou in de buurt

De meest laagdrempelige manier om kennis te maken met JD’ers is door een keer langs te gaan bij een afdelingsactiviteit. De JD is opgedeeld in verschillende afdelingen, die elke maand (gezelligheids)activiteiten organiseren over verschillende onderwerpen. Organiseert een afdeling bij jou in de buurt een avond over een onderwerp dat je boeiend vindt, ga dan vooral een keertje kijken! Bij deze activiteiten zijn er ook altijd afdelingsbestuursleden aanwezig die je graag welkom heten en zorgen dat je gezellig mee kan komen tijdens de avond. Je kan altijd spontaan langskomen, maar je kan als je dat fijner vindt natuurlijk ook van te voren een mailtje of DM naar de afdeling sturen. De activiteiten staan op de site van de JD, op de Instagramaccounts van de afdeling en worden ook altijd gedeeld in de groepsapp van de afdeling, waar je als lid in geplaatst kan worden.

2. Word actief in een werkgroep of commissie

Zowel lokaal als landelijk zijn er allerlei werkgroepen (op basis van thema’s in de politiek) en commissies. Die commissies draaien vaak om meer organisatorische dingen zoals het organiseren van een congres, campagne voor de verkiezingen of de dassencommissie die de nieuwe JD das gaat ontwerpen. Kijk vooral op de site voor een landelijke werkgroep of commissie  of informeer bij een bestuurslid van jouw afdeling naar de mogelijkheden op lokaal niveau. Je hoeft niet meteen lid te worden van een werkgroep of commissie, je kan altijd gewoon een keertje komen kijken. Je hoeft ook niet heel veel verstand van het onderwerp, zolang je het maar interessant vindt!

3. Vraag een buddy aan voor een congres

Als nieuw lid kan een congres wellicht als een grote stap voelen. Tijdens zo’n congres worden er politieke moties behandeld, verenigingskwesties besproken, lezingen gegeven en bovenal gefeest. Logisch dus dat zo’n congres voor veel vragen zorgt. Wat komt er precies bij kijken? Kun je beter kiezen voor de hostel of hoteloptie? Hoe netjes is iedereen gekleed? Van grote tot kleine vragen, voor alles kan je terecht bij een congresbuddy. Zo’n congresbuddy is een JD’er die al langer lid is bij de JD en je een beetje wegwijs maakt op een congres. Zo heb je sowieso altijd iemand die je kent!

Voor het wintercongres van 3 tot 5 februari kan je je nog tot en met 25 januari aanmelden!

4. Je bent lid, dus je hebt een stem. Laat die horen!

Voor nieuwe leden kan het soms een drempel zijn om in te spreken op een congres. Inspreken houdt in dat je jouw mening geeft over een politiek of inhoudelijk voorstel in de zaal. Hiervoor wordt op de zaterdagochtend speciaal een training georganiseerd. Oude leden zijn elkaars stem inmiddels ook wel een beetje zat. Dus als jij ergens een mening of idee over hebt, laat die vooral horen. Iedereen zal het leuk vinden!

5. Onthoud: Een joggingpak is ook een pak

Bij de JD geldt geen dresscode. Draag vooral waar jij je goed in voelt. De mode van JD’ers is minstens zo divers als hun meningen. 

6. We zijn geen boomers; goede memes wegen zwaarder dan sterke argumenten

Bij de JD houden we ervan om lekker met elkaar te discussiëren over serieuze en minder serieuze onderwerpen. Dit betekent niet dat we hier dan ook daadwerkelijk verstand van hebben. Je hoeft dan ook echt geen expert te zijn of precies te weten wat er gaande is in de politiek om je te kunnen mengen in zo’n discussie. Een nieuw perspectief is altijd meer dan welkom!

7. Ga mee op een JD weekend

De JD organiseert meerdere weekenden rondom verschillende thema’s. Buiten de meerdaagse congressen (in februari en juni), is er ook een jaarlijks nieuwenledenweekend (najaar), een verenigingsweekend en een summerschool (beide in de zomer). Daarnaast organiseren afdelingen bezoekjes aan politieke jongerenorganisaties in het buitenland met soortgelijke idealen, die twinningsweekenden worden genoemd. Dit soort weekenden zijn de perfecte manier om leden van verschillende afdelingen goed te leren kennen!

8. JD’ers zijn fanatiek in themafeesten, neem het serieus

Als er iets belangrijker is voor JD’ers dan politiek, dan zijn het wel de thema’s van JD-feesten. Wees niet bang om overdressed te zijn, dat wordt lastig. Kijk vooral even op de Flickr ter illustratie. Leef je vooral uit en ga los met je outfit. Uiteraard kun je ook prima iets anders aan, zolang je maar een goed verhaal hebt.

9. Weet: Van PvdD’er tot VVD’er; JD’er zijn maakt je nog geen D66’er

Ja, de JD is gelieerd aan D66. Nee, we vinden niet hetzelfde als D66. Tuurlijk komen de standpunten en idealen van de JD sterk overeen met D66, maar dat betekent absoluut niet dat we het over alles met hen eens zijn. Juist als JD zijn we kritisch op D66 als we het niet met ze eens zijn en werken we samen als we ergens hetzelfde in staan. De JD kan een opstapje zijn naar D66, maar net zo goed naar een andere partij. Er zijn dan ook genoeg leden die geen D66 stemmen bij verkiezingen. Van links tot rechts, alles komt voorbij aan meningen en idealen. Juist al die verschillen leiden tot mooie gesprekken en genuanceerde standpunten.

10. Weet dat jij je eigen agenda bepaalt

Uit de eerder genoemde tips blijkt dat er veel manieren zijn om actief te zijn bij de JD. Dit betekent uiteraard niet dat er iets verplicht is. Je kan zoveel tijd in de JD steken als je zelf wil. Er zijn leden die meerdere functies uitvoeren en er zijn leden die eens in de zoveel tijd langskomen bij een activiteit. Het is helemaal aan jou!

Bonustip voor als je geen neurotypische witte man bent

Bij de JD zijn er verschillende diversiteitsnetwerken voor vrouwen, mensen van kleur en neurodivergente personen. De JD probeert hier ook zo bewust mogelijk mee om te gaan. Zo zijn op congressen speciale rustplekken en opties voor kleine hotelkamers voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels. Mocht je lid willen worden van een netwerk, ergens vragen over hebben of iets wil bespreken, neem dan contact op met Dianne, bestuurslid interne zaken.

Geef een reactie