Sociale veiligheid binnen de JD: Een intensieve en waardevolle leerweg

In gesprek met Landelijk Bestuurslid Dianne Jacobs

Je eerste congres bij de Jonge Democraten is altijd spannend. Veel strakke regeltjes, moeilijke termen en grappen die je niet begrijpt. ‘Had je bij moeten zijn.’ Toch, na lang samenwerken met je werkgroep maak je de dappere stap voor het oog van de leden de motie te verdedigen waar jij hard aan gewerkt hebt. Na een goede opening en motiverende feedback, staan er ook twee ervaren leden uit de vereniging op. Waar hun reactie vol zit met kennis en een goede woordenschat, ontbreekt het aan enige vorm van empathie voor iemand die diens eerste motie verdedigt. Of de motie nou wordt aangenomen of niet, je voelt je voor schut gezet. Dat nooit meer. 

Tom van den Top

Dit soort verhalen komen helaas nog vaak voor bij de Jonge Democraten. Zulke situaties kunnen leiden tot een onprettig gevoel bij leden die bang worden om voor hun mening op te komen. Dianne Jacobs ziet dit ook zo, en dit was een grote reden voor haar om dit jaar bij het Landelijk Bestuur te gaan. In haar functie als Bestuurslid Intern werkt Dianne hard om sociale veiligheid te verbeteren en een gevoel van inclusie voor alle leden te creëren. 

“In een vereniging gebeurt van alles. Zo kan het ook gebeuren dat mensen weleens te ver gaan of  anderen een vervelend gevoel geven. Dan is het belangrijk dat we niet denken: ‘Oh, ja, zo is diegene nou eenmaal’. Als er onprettig gedrag wordt vertoond, dan moeten we hier iets mee”, aldus Dianne.

“Tuurlijk, je wilt de discussie niet plat slaan, maar als een nieuw lid voor de eerste keer een motie indient, moet diegene niet afgebrand worden.”

Dianne Jacobs, Landelijk Bestuurslid Intern

Volgens Dianne is het redelijk duidelijk op welke plekken het vaak misgaat. “Tijdens of na feesten komen helaas nog af en toe mensen naar voren met negatieve ervaringen. Dit komt voor een deel doordat er alcohol in het spel is. De nuchterheidsdienst van landelijk bestuursleden helpt om dit soort situaties in de gaten te houden. Maar ook bij congressen en het behandelen van moties gaan leden soms echt hard het gesprek in. Dan is het ook aan de congresvoorzitters om hierop te letten. Tuurlijk, je wilt de discussie niet plat slaan, maar als een nieuw lid voor de eerste keer een motie indient, moet diegene niet afgebrand worden.”

“Uiteindelijk begint het bij de leden zelf en het is goed als zij zich bewust zijn van hun gedrag”, legt Dianne uit. “Veel leden hebben misschien helemaal niet door dat hun toon onprettig is of dat ze gedrag vertonen waar een ander lid zich niet fijn bij voelt. Dit is een van de redenen waarom we de gedragscode hebben ingevoerd.” De gedragscode wordt sinds september gebruikt om leden te wijzen op het gedrag dat passend is binnen deze vereniging. “De code moet dit jaar nog geperfectioneerd worden, maar het is nu al een goede manier om bewustwording te creëren.”

“We willen natuurlijk ook dat leden weten wat ze moeten doen als er iets speelt”, gaat Dianne verder. “Als je iets is overkomen waar je over wilt praten, adviseer ik om dit te bespreken met iemand die je vertrouwt. Dit maakt de stap om een melding te maken een stuk gemakkelijker. Als ik vervolgens de melding krijg, kan ik samen met jou, je vertrouwenspersoon en de vertrouwenspersonen van de JD op zoek gaan naar de beste oplossing. Ik kan me ook voorstellen dat je nog afstand voelt met het Landelijk Bestuur. Dan kun je ook direct naar de vertrouwenspersoon stappen.” 

“Het is belangrijk dat alle leden fout gedrag herkennen en hier iets van zeggen. Alleen zo krijg je echt verandering.”

Dianne Jacobs, Landelijk Bestuurslid Intern

Het goed omgaan met meldingen is natuurlijk erg belangrijk, maar het verbetert niet gelijk de sociale veiligheid in de vereniging. “Het liefst gebeurt er nooit meer iets waar een lid een melding over hoeft te maken”, gaat Dianne verder. “Het aantal meldingen is al een stuk lager dan ik had verwacht. Dit geeft me hoop, maar zolang er meldingen zijn, is het vooral belangrijk hoe je er als vereniging mee omgaat. Bij D66 is dat afgelopen jaar niet goed gegaan. Ik hoop dat de JD er beter mee omgaat. We hebben met bijvoorbeeld de gedragscode en vertrouwenspersonen in ieder geval de juiste structuren ingesteld in de vereniging. Maar alles begint bij bewustwording. Het begint bij onszelf.”

Dianne spreekt over een cultuursverandering en zoekt voortdurend naar nieuwe manieren om dit voor elkaar te krijgen. “Op het afgelopen kaderweekend (een weekend voor actieve leden binnen de JD, red.) hebben we een subsessie georganiseerd om met de leden te praten over hoe zij sociale veiligheid kunnen en willen verbeteren. Ook hebben we dit jaar contact gezocht met de Rutgers Stichting. Zij hebben een toolkit voor studentenverenigingen die ook voor ons op veel plekken relevant is. Op deze manieren proberen we meer informatie bij de leden te krijgen. Wij zien niet alles. Het is belangrijk dat alle leden fout gedrag herkennen en hier iets van zeggen. Alleen zo krijg je echt verandering”, aldus Dianne. 

“Zonder dat we het doorhebben wordt ongewenst gedrag nog te vaak genormaliseerd.”

Dianne Jacobs, Landelijk Bestuurslid Intern

Dianne erkent dat de weg nog lang is, maar elke stap telt. “Ik blijf het gesprek zoeken met de leden, externe trainers en de vertrouwenspersonen. Zo kan iedereen van elkaar leren en gemakkelijker andermans grenzen herkennen. Want zonder dat we het doorhebben, wordt ongewenst gedrag nog te vaak genormaliseerd. We moeten ons hier samen hard tegen maken. Alleen zo kan iedereen zich veilig voelen.”Als je iets hebt meegemaakt waar je met iemand over wilt praten, dan kun je terecht bij de vertrouwenspersonen Michelle en Jelle. Ook kun je contact opnemen met Dianne, Sarah of Niels van het Landelijk Bestuur, of een ander landelijk of lokaal bestuurslid bij wie jij je comfortabel voelt.

Bron foto: Flickr Jonge Democraten

Geef een reactie