De situatie Taiwan-China; Klaar voor een stappenplan?

Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne is er veel speculatie ontstaan over Taiwan. Zo vraagt men zich af of China juist nu een volgende stap zal zetten richting het volledig inlijven van het door veertien staten erkende eiland. Om maar op de zaken vooruit te lopen, dachten wij – de werkgroep Buitenlandse Zaken –  na over mogelijke scenario’s wanneer het duidelijk is dat het Volksbevrijdingsleger daadwerkelijk de Straat van Taiwan oversteekt en voet aan wal zet.

Door de werkgroep Buitenlandse Zaken

Allereerst zullen wij als Jonge Democraten kijken naar de Europese Unie (EU). De EU kan echter niet zomaar sancties opleggen, omdat men vastzit aan bestaande verdragen. Ondanks dat de EU minder sanctiemogelijkheden heeft dan individuele lidstaten, kan de EU nog steeds adequate sancties treffen.

Ten eerste bestaan er diplomatieke sancties. Deze sancties hebben invloed op diplomatieke omgang tussen de EU en haar lidstaten en derde landen. Voorbeelden hiervan zijn het terugdraaien van bevoorrechte toegang tot de EU en het afzeggen van bilaterale gesprekken tussen EU-lidstaten en China. Daarnaast kan de EU als intermediair worden ingezet door lidstaten, om met elkaar af te spreken verdere unilaterale sancties af te kondigen, zoals het uitzetten van (een deel van) de Chinese diplomatieke staf en het terugroepen van (een deel van) de eigen diplomatieke staf in China.

In het hypothetische scenario dat China Taiwan aanvalt, kunnen veel economische sancties worden opgelegd zoals een investeringsverbod, transactieverbod, en een Swift-verbod aan verschillende Chinese banken.

Een tweede soort sanctie is de economische variant. Deze sancties hebben betrekking op de handel in specifieke economische sectoren en de financiële markt. In het hypothetische scenario dat China Taiwan aanvalt, kunnen veel economische sancties worden opgelegd, zoals een investeringsverbod, transactieverbod en een Swift-verbod aan verschillende Chinese banken. Daarnaast kunnen sancties in economische sectoren worden getroffen, zoals het sluiten van luchthavens voor Chinese vliegtuigen, uitvoerverboden voor technologie dat bijdraagt aan het defensie- en veiligheids­vermogen van China of een invoerverbod van specifieke goederen uit China.

Een derde type sancties zijn individuele beperkende maatregelen. De EU kan besluiten om tegoeden van personen en organisaties te bevriezen en om reisbeperkingen op te leggen. Mogelijke groepen mensen zijn leden van de Communistische Partij, militairen, hoge ambtenaren en zakenlieden.

Reactie China

China heeft meerdere mogelijkheden om op sancties van de EU te reageren. De meest effectieve sancties van China tegen de EU zijn sancties die betrekking hebben tot sectoren waarin de EU het meest afhankelijk is van China. Eén belangrijke sector waar de EU afhankelijk is van China is dat van zeldzame aarde-elementen, waar onder andere smartphones en windturbines mee worden gemaakt. Op het gebied van zeldzame aarde heeft China na inschatting 80-90 procent van de huidige industrie in handen. In het recente verleden heeft China al gebruikt gemaakt van haar machtspositie op het gebied van deze zeldzame aarde-elementen. Een dispuut over eilanden in de Zuid-Chinese Zee met Japan kwam in 2010 tot een hoogtepunt en leidde ertoe, dat China de handel van deze grondstoffen met Japan stopzette.

Volgens deze regeling kan China bedrijven die eventuele EU-sancties tegen China naleven, verbannen en financieel beboeten.

Naast het stopzetten van handel in zeldzame aarde-elementen heeft China ook de mogelijkheid om bedrijven directe sancties op te leggen via een “unreliable entity list“. Als de Chinese overheid van mening is dat een bedrijf een gevaar vormt voor de “national sovereignty, security or development interests of China” kan het bedrijf op deze lijst terechtkomen. Bedrijven die geplaatst zijn op de “unreliable entity list” kunnen de toegang tot de Chinese markt ontzegd worden en financiële sancties opgelegd krijgen. Volgens deze regeling kan China bedrijven die eventuele EU-sancties tegen China naleven, verbannen en financieel beboeten. Verder zal China sancties opleggen aan individuele politici. Dit is in het verleden al eens gebeurd. De toegang tot China en de mogelijkheid om aldaar relaties aan te gaan met bedrijven werden toen voor deze politici ontzegd.

Best-case scenario

Er zijn veel theorieën te bedenken voor het verloop van deze Oost-Aziatische aangelegenheid. Welke het ook mag zijn, wij hopen in ieder geval dat het niet hoeft te komen tot sancties en hopen dat het niet tot een verstrekkend conflict komt. Daarnaast blijft nog altijd de vraag of sancties überhaupt zullen worden ingezet. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat het werkelijke scenario er compleet anders uitziet. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat China probeert Taiwan van binnenuit aan banden te leggen. Denk daarbij aan de situatie van Hong Kong, dat tot voor kort nog een relatief soeverein eiland was. De meest voor de hand liggende mogelijkheden hebben wij in ieder geval in dit artikel voor je op een rijtje gezet, maar we adviseren iedereen in Nederland na te denken over mogelijke uitkomsten. Dit, zodat we straks niet weer met een mond vol tanden staan. Dus, wat denk jij dat er gebeurt (of moet gebeuren) wanneer de spanningen rondom Taiwan uitmonden in conflict?


Bron omslagfoto: verkregen via wordpress

Geef een reactie