Interview: Mathijs Kramer (kandidaat penningmeester)

Net als je als DEMO dacht van al die interviews af te zijn appt bekende JD’er, en huidig penningmeester bij JD Rotterdam, Mathijs Kramer (27) je. De kandidaat landelijk penningmeester wil ook graag geïnterviewd worden, hoe melig dat ook dreigt te worden. ‘’Gedegen beheer is goed, maar we zijn niet ter aarde om zoveel mogelijk geld terug te sturen naar landelijk, het ministerie of de reserves.’’

Richard Korpel

Ik ken jou al vrij goed. De JD kent je al vrij goed. Je schrijft letterlijk voor de DEMO zelf. Plus: penningmeesters hebben zelden iets nieuws te melden. Waarom moest ik dan mijn nest uitkomen om jou te interviewen?

Nou, omdat het toch leuk is. Er is inderdaad niet heel veel te melden, maar ik denk wel dat mensen een aantal dingen willen weten. Over mijn plannen, of over mijn beschikbaarheid.

Wat vindt jij het leukste aan de JD?

Mensen komen voor de inhoud, maar blijven hangen omdat het zo’n leuke vereniging is. En omdat je een mooi netwerk opbouwt. Dat wil ik als penningmeester graag enablen voor anderen.

Hoe relateert dat zich dan aan het penningmeesterschap?

Het is belangrijk dat er manieren kunnen worden gevonden om ergens geld voor te regelen. We zijn nu bezig met werkgroepen, maar dat kan je nog verder trekken. Denk bijvoorbeeld aan een standaardpakket van iets dat je kan afnemen. Een goede trainer, een symposium of iets anders externs. Ik weet niet hoe haalbaar dat is, maar nu is er een grote projectsubsidiepot. Ik heb gemerkt als regionale afdelingsbestuurder dat nooit echt duidelijk is waar die hele grote pot precies voor is. Daar hebben we meer richtlijnen voor nodig, nu komt het nooit op.

Nog meer specifieke punten?

Ik wil graag het gesprek aangaan over hoeveel geld er in de reserves beheerd door de Erwin Nieppelsstichting moet gaan zitten. Dat ga ik niet in mijn eentje bepalen, daar moeten we over in gesprek.

Waar zit jij op het koning krent-gratis geld spectrum?

Redelijk richting gratis geld op dit moment, omdat we geld hebben op de begroting dat we gewoon niet opkrijgen. Gedegen beheer is goed, maar we zijn niet ter aarde om zoveel mogelijk geld terug te sturen naar landelijk, het ministerie of de reserves. We krijgen jaarlijks geld om dingen te doen voor onze leden; ontplooiing of leuke activiteiten. Ik denk dat we onze middelen beter kunnen besteden, maar het is wel goed om het beheer gedegen te doen. We staan er goed voor en dat wil ik graag zo houden.

Het belangrijkste is dan om er echt een community van maken. Dat staat naar mijn mening los van politiek inhoud.

Hoe vindt je dat het nu met de JD gaat?

We staan er best kwetsbaar voor. Dat heb je van anderen ook wel gehoord. Het aantal vrijwilligers droogt soms een beetje op en het is lastig om nieuwe leden vast te houden. Dat is om een of andere reden moeilijker dan voor corona. Dat kan latente vermoeidheid zijn, of nog niet helemaal weten waar je aan toe bent en wat je wilt doen.

Het belangrijkste is dan om er echt een community van maken. Dat staat naar mijn mening los van politiek inhoud. Dat is gewoon het runnen van een vereniging van mensen die het meer dan gemiddeld graag over de politiek hebben. Maar dat heeft wel prioriteit.

Meer bitterballenbudget dus?

Dat is al verhoogd. En het is niet echt inclusief omdat het om vlees gaat.

Bij de debatvereniging hebben we ook teveel geld, daar betalen we meestal je eerste biertje op de avond.

Dat is ook weer iets. Ik snap dat je geen alcohol van verenigingsgeld mag kopen. Maar wat dat betreft zou het goed zijn om op een nieuwe ledenavond te zeggen: Eerste drankje gratis.

Persoonlijk

Je werkt fulltime. Dat wordt een laag pitje qua landelijk bestuur?

Het wordt intens, maar ik denk wel dat penningmeestertaken vaak niet urgent zijn. Dat kan ik in de avonden en in het weekend gewoon goed afhandelen. En zoals je nu ziet, ben ik op kantooruren ook flexibel omdat het niet altijd even druk is en je dingen tussendoor kan doen. Het afgelopen jaar ging het ook goed als penningmeester in Rotterdam; de KasCo was positief. Dus in goede samenwerking met de KasCo moet het lukken.

Wat is een persoonlijk standpunt waar je veel kiezers mee zou verliezen.

Kiesgerechtigde leeftijd, die moet niet naar zestien. Het kan een hele waslijst worden, maar doe deze maar.

Wat onderscheid je van andere kandidaten?

Volgens mij ben ik relatief wat ouder en loop al wat langer mee. Ik hoop ook die ervaring mee te brengen.

Heb je een politiek voorbeeld?

Teddy Roosevelt, vanwege zijn levenshouding. Hij stond niet aan de zijlijn. Iets doen en ofwel falen, ofwel slagen, is beter dan een timide ziel aan de zijlijn zijn, die beiden niet kent.

Ik denk wel dat de meeste politici bijna per definitie niet aan de zijlijn staan.

Nou nee. De meeste politici zijn watjes. Het gaat ook om de moed om ergens voor te staan.

Wat betekent je penningmeesterschap eigenlijk voor het inspreken op moties en -belangrijker- je DEMO-stukjes?

Ik zal niet de tijd hebben om nog zoveel in te spreken, maar ik ben ook gewoon nog lid. Ik ben van mening dat landelijke bestuursleden op congressen ook hun eigen meningen mogen hebben en wil blijven inspreken. En die DEMO-stukjes blijf ik ook graag nog schrijven.

Lightning round

Liever de vrede bewaken of de beuk erin?

Ik ben wel een peacemaker.

Liever afdelingen met rust laten of micro-managen?

Ik ben zowel persoonlijk als politiek gezien meer van de Laissez-faire.

Je ziet natuurlijk wel veel relatief nieuwe afdelingsbesturen die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken.

Als het nodig is, ben ik ook wel van het hard ingrijpen.

Voor of tegen crypto.

Tegen.Ik heb weer een mooie motie op het congres, stem voor om tegen crypto te zijn!

Voor of tegen het koningshuis.

Tegen.

Voor of tegen meer directe democratie?

Tegen.

PvdA of VVD

VVD.

Zijn er beloftes waar we je op kunnen vastpinnen voor volgend jaar?

Ik beloof dat ik ervoor wil zorgen dat iedereen weer een leuk jaar heeft. En natuurlijk beloof ik dat ik de vereniging niet financieel afbrandt. En hopelijk dat afdelingsbesturen en andere organen binnen de JD wat meer en beter gebruik hebben kunnen maken van het beschikbare budget.


Matthijs Kramer heeft veel dingen bij de JD gedaan en werkt momenteel fulltime als Research Consultant bij ‘een headhunter’. De DEMO vermoedt dat dit dezelfde baan is die Barney uit How I met your Mother had.

Bron foto: verstrekt door geinterviewde.

Geef een reactie