Interview: Kay van der Hoop (Kandidaat Bestuurslid Extern)

Voorafgaand aan het zomercongres interviewen we de kandidaten voor het landelijk bestuur. Dit keer doet de DEMO verwoede -meestal vergeefse- pogingen de afgemeten nuance van Kay van der Hoop (22) te eroderen. ‘’Het is goed om een centrale lijn te hebben en die hebben we ook, maar we gaan er niet als een dictator boven hangen en zeggen: ‘Dat mag je niet zeggen’.’’

Richard Korpel.

Wat vindt je het leukste aan de JD?

Ik vind het een leuke manier om spelenderwijs in aanraking politiek actief te worden en ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren dat ook doen.

Heerlijk zo’n kort antwoord. Hoe vindt je dat het nu met de JD gaat?

Het is volgens mij wel verslechterd qua ledenaantallen, ook in de zin van actieve leden. Daar zit wel een uitdaging in. Hopelijk wordt het een normaal jaar en dan wil je eigenlijk proberen weer te draaien op het niveau van voor corona.

Jij bent als bestuurslid extern vooral met de media bezig. Hoe wil je aan dat streefpunt bijdragen?

Klopt, dat wordt vooral de vereniging op de kaart zetten. Het plan is om minimaal eens in de maand met een opiniestuk in de landelijke media te verschijnen, en ook om de twitter-activiteit drastisch te verhogen. Van dat account wil ik een opiniemaker maken. Het helpt als mensen bij de JD meteen aan een paar heldere standpunten denken. Daar wil je je strategie omheen bouwen.

En van Twitter dus een opiniemaker maken?

Ja, zowel de activiteit verhogen, als onze mening laten horen over actuele thema’s. Die politieke lijn uitdragen.

Ik zit nu even op het account te kijken en het is best…

Summier.

Ik vind het ook nog best formeel.

Daar kun je ook een beetje op drukken. Dat werkt wel om de vereniging op de kaart te zetten.

‘’Standpunten kun je zo nuanceren dat je er pagina’s vol over kan schrijven. Maar hoe verpak je het nou zo pakkend mogelijk in de beperkte ruimte die je vaak hebt?’’

Ben je ervaren met het communiceren met pers en media?

Mijn voornaamste ervaring komt van campagneleider zijn bij D66 voorschoten, waar ik woon en afgelopen verkiezingen op de lijst stond. Naast praten met mensen op straat, vond ik het verpakken van onze standpunten in teksten voor persberichten, maar ook voor op flyers, toch het leukste.

Waar zit dat plezier dan in?

Standpunten kun je zo nuanceren dat je er pagina’s vol over kan schrijven. Maar hoe verpak je het nou zo pakkend mogelijk in de beperkte ruimte die je vaak hebt? Dat is een kwestie van de juiste woorden en zinnen.

Heb je nog iets van een strategie hiervoor, of zelfs een visie?

Dat zou ik niet zeggen. Wel datgene wat ik eerder noemde: Het focussen op enkele standpunten, aansluiten op de actualiteit en minstens een keer per maand in de media verschijnen. Voorderest vormt het zich ook in de functie zelf.

Naast inhoudelijk overwegingen is het ook een kwestie van toon. Maken we het formeel of gaan we de meme-kant op?

Meme-achtig in ieder geval niet, maar Pjo’s zijn wel geschikt voor een beetje opschudding. Voor zo’n toon is Twitter wel geschikter dan een landelijk opiniestuk.

Dit jaar had het bestuur op de valreep nog best wat schandalen dicht bij huis. Wordt het dan schepen verbranden of in de verdediging?

Dit klinkt corny, maar: De eerlijke lijn. Wat we er zelf van vinden en hoe we er zelf instaan. Je moet jezelf los zien van D66, maar je moet ook niet de bewijsdrang hebben om volledig de andere kant op te slaan.

Wat vond je zelf van de casus Frans van Drimmelen?

Ik vond het heel erg, voornamelijk omdat je ziet dat ‘verdekken’ de standaardreactie op slecht nieuws is geworden bij D66.

En als zoiets bij de JD ook gebeurd?

Dezelfde eerlijkheid. Dat is de beste manier om ermee om te gaan en dan kom je er achteraf ook het beste uit.

Dan de internationale kant van de functie. Gijs heeft het me vorig jaar bij zijn interview ook uitgelegd maar als middelmatig actief lid is het makkelijk om het nut en de mogelijkheden van LYMEC en IFLRY te vergeten.

Daar ligt gelijk het grootste probleem. Het nut is dat daar veel mensen rondlopen die best eens fuore kunnen gaan maken op internationaal niveau. Hoe meer invloed, hoe beter. En het is hartstikke leuk. Ik heb zelf vier dagen lang een summer school in Berlijn over leiderschap gedaan en daar heb ik enorm veel van geleerd. Ik wil leden zeker meer informeren en stimuleren om actief mee te doen.

‘’Ik heb het idee dat er meer is gedaan dan vroeger (…) maar ik denk dat het nog beter kan’’.

Is dat dit jaar misgegaan?

Ik heb het idee dat er meer is gedaan dan vroeger en ik denk ook dat de aanstelling van een international officer een heel goed idee was. Het is nu beter, maar ik denk dat het nog beter kan.

Heb je daar concrete ideeën voor?

JD’ers het actief laten weten. Dat is een deel social media en een deel langsgaan bij afdelingen. Bij nieuwe ledenmomenten, maar ook bij activiteiten. Met mensen praten en zeggen: ‘’Goh, ken je de internationale kant van de JD eigenlijk al?’’

En als afdelingen op eigen houtje extern willen ‘schoppen’, zijn ze daarin vrij om moet er een centrale lijn zijn?

Het is goed om een centrale lijn te hebben en die hebben we ook, maar we gaan er niet als een dictator boven hangen en zeggen: ‘’Dat mag je niet zeggen’’. Ze moeten kunnen zeggen wat ze willen.

Heb je verder nog concrete plannen?

We hebben ook internationale teams. Die wil ik het liefst uitbreiden naar regio’s die nog niet vertegenwoordigd zijn. Ook de huidige teams die misschien wat slapend zijn, moeten wat meer actief gaan organiseren.

Persoonlijk

Heb je een standpunt wat andere JD’ers op de kast kan krijgen?

Dat vind ik een moeilijke… Ik ben niet per se voorstander van een referendum. Je hebt een laag opkomstpercentage en een kleine meerderheid, dus dan heb je uiteindelijk pak hem beet tien procent van de bevolking gehoord. Als politicus wil je juist een brede afwegingen maken en dus niet op die tien procent je hele standpunt oriënteren.

Wat onderscheidt jou van andere kandidaten?

Dat zit voornamelijk in mijn plannen en motivatie. Het twitter-account, het maandelijkse opiniestuk en het internationale thema. Ik val in de herhaling, maar dat zijn de dingen.

Waarom heb jij je gekandideerd voor deze functie?

Ik ben heel lang met de internationale kant bezig geweest. Ik zat drieënhalf jaar in de Internationale commissie van Leiden-Haaglanden, waarvan anderhalf jaar voorzitter. Ook het persgedeelte sprak me meteen aan. Dus toen het vuurtje begon te branden dat ik LB wilde doen, was extern de beste keuze.

Lightning round

1. Liever de vrede bewaren en suboptimaal resultaat, of de beuk erin en voor het hoogst haalbare? 

Ik ben wel van de vrede bewaken.

2. Liever afdelingen met rust laten of afdelingen Micro-managen? 

Jezus. Precies ertussenin, maar dat mag ik niet zeggen. Dan maar loslaten.

3. Voor of tegen crypto? 

Zwaar tegen.

4. Voor of tegen het koningshuis? 

Tegen, al ben ik wel genuanceerder dan de meesten.

5. Voor of tegen meer directe democratie? 

Voor. Niet per se referneda dus, maar vooral gelote burgerraden.

6. Stel er was een tweepartijenstelsel zonder D66. Neig je dan naar VVD of PvdA?

PvdA.

Als ik je over een jaar weer spreek, wat is dan veranderd en hoe je daaraan bijgedragen?

Dan hoop ik dat er die focus is op een aantal onderwerpen, dat er elke maand een persbericht of opiniestuk is geweest, dat het twitteraccount uit zijn voegen barst en dat de JD’ers weten van de internationale mogelijkheden binnen de JD en daar wat mee doen.


Kay van der Hoop (22) woont in Voorschoten (afdeling Leiden-Haaglanden) en studeert momenteel de combi-studie geschiedenis en rechten.

Bron foto: Verstrekt door de geinterviewde.

Geef een reactie