Thomas Alberts (25) wil bijdragen aan een veilige sfeer binnen de Jonge Democraten zodat alle leden de kans krijgen zich te ontwikkelen. Volgens dit kandidaat-bestuurslid profilering van Groningse origine is ledenwerving pas afgerond ‘’. . . [op] het moment dat nieuwe mensen naar de eerste activiteit komen . . . en dan is het zaak om te zorgen dat die leden blijven terugkomen en het leuk hebben bij Jonge Democraten.’’
Piet Pankratz
Wat vindt jij het leukste aan de Jonge Democraten?
In onze vereniging wordt humor met inhoud gemixt. Er zijn hele goede onderlinge relaties en mensen zijn onwijs open en verwarmend. Ik ken weinig mensen die bloedserieus op een congres, met ontzettend veel kennis van zake, een discussie gaan voeren over of we kattebelletjes moeten omhangen bij huisdieren. Ik ben iedere keer weer blij verrast over hoeveel kennis onze vereniging in huis heeft. Ook zijn jonge democraten redelijke mensen. We zijn niet te links en niet heel erg rechts, maar gewoon redelijk en vernieuwend progressief. Daarom voel ik me thuis.
We zijn nu ongeveer een jaar uit corona, hoe vindt je dat de JD ervoor staat?
Vrij slecht. Vooral op het gebied van ledenbinding, -werving en -doorstroom. Het is bijvoorbeeld al heel lastig gebleken om voldoende kandidaten überhaupt voor het landelijke bestuur te krijgen. Er zijn veel leden met talent, maar je moet daar iets dieper voor graven dan in het verleden, omdat we minder leden hebben die hun hand opsteken na corona. Ik heb in mijn gesprekken met de afdelingen gemerkt dat ook als je een hele goede profilering en promotie hebt, het lastig blijft om mensen te enthousiasmeren na zo een corona periode waarin iedereen toch een beetje ge-desocialiseerd is. Het is ontzettend belangrijk om aan persoonlijke binding te doen met nieuwe mensen. Voor mij is ledenwerving niet het moment dat mensen ingeschreven staan bij een afdeling en contributie hebben betaald. Ledenwerving is het moment dat nieuwe mensen naar de eerste activiteit komen, dan pas vind ik dat de ledenwervingsfase is afgerond en dan is het zaak om te zorgen dat die leden blijven terugkomen en het leuk hebben bij de Jonge Democraten. Dus daar wil ik met de afdelingen aan werken.
‘’Af en toe is het wel goed als er een rem op mijn ideeën zit, maar ik denk dat het gebrek aan creativiteit geen probleem zal zijn’’
Ben je tevreden met de output van de Jonge Democraten t.a.v. het afgelopen jaar?
Ik denk dat er heel hard gewerkt is, maar het is niet altijd even duidelijk geweest naar onze leden wat precies onze output is. Achter de schermen zie ik dat er hard gewerkt is en vooruitgang is geboekt. Maar, ik denk dat we wat betreft de studiefinanciering er harder op in hadden kunnen gaan. En dat we qua sociale veiligheid af en toe intern meer pogingen hebben gezien dan de leden. Juist die sociale veiligheid hebben we soms onvoldoende gezien, ook al hebben Joris en Silke zich er dood aan gewerkt.
Zou jij jezelf creatief noemen wat betreft campagne voeren en ludieke acties?
Mensen zeggen dat ik wel creatief ben. Ik speel heel graag toneel, ik vind storytelling erg gaaf en hou ervan om met vernieuwende ideeën te komen. Af en toe is het wel goed als er een rem op mijn ideeën zit, maar ik denk dat het gebrek aan creativiteit geen probleem zal zijn. Tegelijkertijd vind ik ook dat ik niet in mijn eentje de beste ideeën kan verzinnen, dus ik wil erg graag ruimte geven aan andere mensen en die met ideeën laten komen. Want, als daar gewoonweg betere ideeën vandaan komen, moeten we dat gaan doen, want dat is alleen maar super leuk.
Wat is een ‘goed’ idee?
Ik werk graag met een ideeën-trechter. Dat betekent dat ik zal bijdragen aan een eerste fase, de ideeën generatie, waarna men als vereniging de juiste ideeën selecteert. Ik kom het liefste met meerdere ideeën aan bij de rest van het bestuur. Doordat we allemaal een eigen beleidsportefeuille hebben en daardoor zouden moeten weten wat het beste werkt, komen we uiteindelijk tot de ideeën die de hoogste kans van slagen hebben. En dat zou ik een ‘goed’ idee noemen.
Heb je een persoonlijke agenda bij een brainstormsessie over een of ander politiek onderwerp?
Ja, maar wel een vrije agenda. Wat mijn werkgroep krijgt is nog geen half A4’tje, omdat ik de ruimte wil laten. Maar, zelf heb ik voor het geval we even niet verder kunnen twee uitgeschreven pagina’s met alles wat ik wil behandelen. Ik brainstorm dus op een faciliterende manier.
Persoonlijk
Wat is een standpunt wat je hebt, waarmee je veel kiezers zou verliezen als je voor dat standpunt zou pushen?
Het is niet mijn rol om mijn persoonlijke standpunten er doorheen te drukken, maar om te laten zien wat ons Politiek Programma en onze vereniging te bieden hebben. Maar: leuke vraag!
Wat onderscheidt jou van andere kandidaten?
Ik ben heel erg gefocust op persoonlijke relaties, omdat ik het belangrijk vind om mensen gemotiveerd te krijgen. Pas daarna kijk ik naar de taak die voor ons ligt. Ik vind het dan ook erg leuk om te kijken waar de persoonlijke krachten van iemand liggen om dan samen te groeien als team. Want als we de taken goed verdelen dan krijg je gemotiveerdere mensen en dus meer gedaan.
‘’Het huidige bestuur van de Jonge Democraten vond het toen nodig om bij D66 te benadrukken dat ik geen bestuurslid was, maar een portefeuillehouder (en een hele lieve jongen). Maar ik zet dat gesprek met D66 graag voort, als bestuurslid.’’
Wie is jouw politieke voorbeeld?
Vera Bergkamp. Haar slogan is: ‘’Iedereen mag zichtbaar zichzelf zijn.’’ En ik vind dat ze dat overal in terug laat komen. Ze heeft een inclusieve stijl van politiek bedrijven. Waar je ruimte laat voor andere meningen. Ik vind het heel gaaf hoe ze het debat in klare taal doet voor verstandelijk beperkte mensen, of hoe ze de voorgestelde grondwet aanpassing heeft vormgegeven. Natuurlijk is ze ook Kamervoorzitter geworden waarin ze een hele toegankelijke stijl van leidinggeven heeft. Dat soort toegankelijkheid zie ik op erg veel vlakken bij haar terugkomen en dat bewonder ik.
D66 blijkt niet altijd even schoon aan de haak (van Drimmelen, Smeets etc.) Hoe zie jij die relatie in de toekomst voor je?
Je haalt twee casussen aan. Van Drimmelen en Smeets lieten beiden het meest asociale en hufterige gedrag zien wat mensen kunnen. Er is wat mij betreft geen ruimte binnen een partij of vereniging voor hun gedrag. Daarom moeten de nog niet onderzochte meldingen ook proactief door D66 worden uitgezocht. Wij hebben eerder met een aantal portefeuillehouders en het huidige landelijke bestuur van D66 gezeten over de interne democratie van D66. Ik heb aan het einde van dat gesprek benoemt dat men een gevoel van veiligheid nodig heeft voordat men aan zelfontplooiing kan beginnen . Ook heb ik gezegd dat we nog steeds niet wisten wat er met Frans van Drimmelen en Sidney Smeets was gebeurd, en dat dat niet bijdraagt aan een veilig gevoel. Het huidige bestuur van de Jonge Democraten vond het toen nodig om bij D66 te benadrukken dat ik geen bestuurslid was, maar een portefeuillehouder (en een hele lieve jongen). Maar ik zet dat gesprek met D66 graag voort, als bestuurslid. We moeten ons namelijk elke keer blijven uitspreken en ervoor zorgen dat de juiste mensen op de juiste plekken komen. Dat kan niet als mensen zich onveilig voelen. Alleen met een vereniging waarin je elkaar kan vertrouwen en constructief een gesprek aangaat kun je als vereniging verder komen.
Wat gaat de JD doen voor de provinciale statenverkiezingen?
Wat ik in ieder geval wil doen is samen met mijn voorgangers proberen lijst adviescommissies te spreken om te zeggen dat het goed is om JD’ers hoog op de lijst te zetten, omdat de JD die kandidaten kan steunen, waar ook D66 van profiteert. Jongeren zijn immers gigantisch ondervertegenwoordigd. Daarnaast wil ik JD’ers stimuleren om hun mede-JD’ers zo hoog mogelijk op de lijst te krijgen. En ik zal natuurlijk gedurende het gehele proces JD’ers helpen zich te profileren, en dan heb ik misschien nog geen eens zozeer alleen over de provinciale statenverkiezingen. We moeten namelijk verder kijken dan alleen de eerst volgende verkiezingsronde. In 2024 hebben we de Europese Parlementsverkiezingen en de Tweede Kamerverkiezingen volgen niet al te lang daarna, en het kabinet kan altijd eerder vallen. We moeten consistentie creëren. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat men meer jongeren in de politiek krijgt en dat er een plek wordt gegeven aan onze idealen als JD die dan echt tot uiting gebracht kunnen worden.
Lightning round:
- Liever de vrede bewaken en suboptimaal resultaat, of de beuk erin en voor het hoogst haalbare? De beuk erin en voor het hoogst haalbare.
- Liever afdelingen met rust laten of afdelingen micromanagen? Afdelingen ondersteunen.
- Voor of tegen Crypto? Tegen. Maar het oorspronkelijke idee was sympathiek.
- Voor of tegen het koningshuis? Ik ben portefeuillehouder Democratie en Openbaar Bestuur en ons politieke programma zegt net als ik: tegen.
- Voor of tegen meer directe democratie? Afhankelijk van de instrumenten, maar in het algemeen: voor.
- Stel er was een tweepartijenstelsel zonder D66. Neig je dan naar VVD of PvdA? PvdA.
Afdeling: Leiden-Haaglanden
Opleiding:
- Bachelor of Science in International Business aan de Rijksuniversiteit Groningen
- Bachelor in Management en Handel aan de KEDGE Business School
- Master of Science in Management of Innovation aan de Rotterdam School of Management (Erasmus University) (huidig)
Functies:
- Portefeuillehouder Democratie & Openbaar Bestuur
- Trainer (Storytelling en Politieke Moties Schrijven)
Interview door: Piet Pankratz
Bron foto: Verstrekt door de geïnterviewde.