Jonge Democraat in elke Gemeenteraad #3: Jort Molenaar (24)

Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart interviewt de DEMO vijf jonge kandidaat-raadsleden over hun plannen, drijfveren en een specifiek thema. Deze keer: Meer inspraak in de politiek vanuit het studentenperspectief; dat is de drijfveer van de 24-jarige Jort Molenaar uit het bruisende Tilburg. De nummer 6 van D66 Tilburg is de eerste jonge hond die je tegenkomt op de lijst in deze studentenstad. Wat wil deze net afgestudeerde bestuurskundige en goedlachse Brabander bereiken in de lokale politiek? De DEMO ging virtueel op de koffie om deze vragen aan hem te stellen!

Bram van den Heuvel

Hoe ben je in de lokale politiek terecht gekomen?

Vóór mijn actieve D66-tijd ben ik de landelijke portefeuillehouder Democratie en Openbaar Bestuur geweest. Nadat ik twee jaar met veel plezier deze taak op mij had genomen, kwam ik in aanraking met een D66’er die bezig was met de lijsttrekkers campagne van Sigrid Kaag. Vervolgens ging het hard na een kennismaking met een lokaal raadslid. Inmiddels ben ik anderhalf jaar fractieondersteuner voor de D66 fractie in Tilburg, waar je veel opsteekt over de gemeentepolitiek. Nu is het tijd om achter de coulissen vandaan te komen en in de politieke arena te stappen! 

Het gaat mij erom niet over de studenten te praten, maar juist samen met een biertje het gesprek over dit soort zaken aan gaan.

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

Naar mijn mening wordt er te veel over en te weinig mét studenten gesproken. Hier wil ik verandering in brengen. Tilburg is een studentenstad in hart en nieren. Alleen zien wij dit in het beleid niet altijd terug. Aan de tekentafel klopt alles tot in de puntjes, maar eenmaal in de praktijk zitten er helaas toch wat haken en ogen aan. Het gaat mij erom niet over de studenten te praten, maar juist samen met een biertje het gesprek over dit soort zaken aan gaan. Ik ben natuurlijk zelf ook net student af, dus dat wil ik wel het sleutelstuk van mijn raadswerk maken.  

Wat wil je concreet veranderen tijdens je raadsperiode? 

Het grootste probleem is huisvesting. Daarvoor is de simpele oplossing bouwen. Maar als student heb je het meest van doen met je stad als het gaat om ontspanning, dan kun je vooral denken aan het horeca- en evenementenbeleid. Er moet doordeweeks nog veel meer mogelijk zijn voor studenten. Ook moet er voor studenten een transparanter beleid komen op het gebied van subsidie-aanvragen. En nogmaals: ik ga graag met de kiezers het gesprek aan over deze concrete plannen, want ik sta voor een overheid die niet alleen praat tegen de burger, maar net zo goed een luisterend oor vormt. 

Thema: Jeugdzorg 

De gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor het dossier jeugdzorg. Je hoeft de krant van vandaag de dag maar open te slaan of je ziet hoe gemeenten worstelen met deze portefeuille. Hoe kijk jij naar dit onderwerp?

Jeugdzorg is voor vele gemeenten een heet hangijzer. Ook in Tilburg zijn vele verhalen van jongeren die op wachtlijsten staan waar je u tegen zegt. Door de coronacrisis zien wij opnieuw hoe kwetsbaar de jeugdzorg is en hoe hard het nodig is dat de gemeente jeugdzorg op één zet! 

Hoe zie je jouw rol in deze portefeuille? 

Ik zal in mijn raadswerk in welke vorm dan ook mijn steentje op dit onderwerp willen bijdragen. In mijn ideologie staat een leven met zowel een goede geest als een goede fysieke gesteldheid aan de basis voor een waardig en menselijk leven. Als er om welke reden dan ook een helpende hand nodig is, omdat je er zelf niet meer uitkomt, is het van levensbelang dat je zo spoedig mogelijk geholpen wordt door mensen die daarvoor zijn opgeleid. 

Helaas is het op dit moment nog niet zo geregeld dat iemand die hulp nodig heeft direct wordt geholpen. Tegelijkertijd realiseer ik me dat in vier jaar het onmogelijk is om dit probleem de wereld uit te helpen, maar de eerste stappen zetten in een betere jeugdzorg is zeker wel mogelijk. Denken in oplossingen in plaats van problemen is op dit beleidsterrein moet de nieuwe normaal worden. Met deze wijze van retoriek ga ik mij inzetten voor jongeren die net als een ieder recht hebben op een zorg waar zij op terug kunnen vallen. 

Campagne

Ik kan mijn ei prima kwijt in dit gezellige clubje mensen!

Voer je een persoonlijke campagne?

Via mijn eigen social-mediakanalen voer ik wat persoonlijke campagne. Daarnaast krijg ik vanuit de fractie veel vrijheid mijn verhaal aan de man te brengen, maar natuurlijk staat het team voorop en daarna pas het individu. Zo hoort het in mijn ogen ook. Ik ben ondergeschikt aan het team en ik heb het idee dat iedereen er zo in staat. En met zo’n fijn en gedreven team waarin zowel jonge talenten zitten als ervaren politici is dat geen enkel probleem. Ik kan mijn ei prima kwijt in dit gezellige clubje mensen!

Hoeveel zetels verwachten jullie te halen?

Uit een peiling van Maurice de Hond komt naar voren dat wij een zetel of 8 zouden kunnen halen. D66 is al enige tijd in Tilburg een vrij grote partij. Dat zou kunnen verklaren waarom de peiling zo positief voor ons uitpakt, maar pas na de verkiezingen weten we of deze voorspelling ook daadwerkelijk klopt. Op dit moment zitten wij op 9 zetels. Een voorspelling zegt natuurlijk nog niks. Mensen moeten toch echt eerst gaan stemmen om dit resultaat te verwezenlijken!

Jort Molenaar (24) is helemaal klaar voor de verkiezingen en zou het een grote eer vinden om toe te treden in de raad van Tilburg. Want in elke gemeenteraad een jonge democraat is een quotum waar Jort graag zijn steentje aan bijdraagt! 

Door: Bram van den Heuvel

Bron foto: verstrekt door de geïnterviewde. 

Geef een reactie