Column: Sodom en Gomorra

Het drugsbeleid van Nederland is schizofreen. Aan de ene kant happy de peppy en ogenschijnlijk tolerant, aan de andere een halve narcostaat waar amper grip op te krijgen is. Bijbelse toorn hoeft Nederland gelukkig niet te verwachten, ofschoon dit van de kansel en in de telegraaf. gepredikt wordt. Desalniettemin moet ik onze conservatieve vrienden op één punt gelijk geven: De tolerante houding van onze progressieve vrienden richting drugsgebruik is moreel verwerpelijk en hypocriet.

Matthijs Kramer

Dat Nederland in een halve narcostaat is veranderd waar de overheid amper nog grip heeft op de georganiseerde misdaad is maar het puntje van de ijsberg. Achter elk lijntje sos, pilletje M of bolletje heroïne zit verschrikkelijk leed. Nog los van de effecten op de gebruikers zelf worden er elke dag kinderen doodgeschoten, arme boeren de slavernij in gedrukt en gigantische stukken natuur verwoest met drugsafval voor je pilletje op een festival of dat lijntje op een feestje. Natuurlijk, een groot deel van dit leed komt door de harde repressie die er bestaat. Dat pleit de gebruiker echter niet vrij van morele verantwoordelijkheid voor het leed dat de vraag naar verdovende middelen veroorzaakt. Ceteris paribus betekent minder drugsgebruik ook minder dode kinderen.

De oplossing is natuurlijk duidelijk. Harde repressie werkt niet. Zolang verdovende middelen bestaan zullen mensen deze gebruiken. Het is deel van ‘the human condition’. Decriminalisatie is een logische stap, maar legalisatie is een stap te ver. Zoals het Trimbos instiuut ook zegt: er bestaat nu eenmaal niet zoiets als gezond of veilig gebruik van drugs. Decriminalisatie moet louter het doel dienen om drugsgebruikers te laten stoppen met hulp van verslavingszorg. Tegelijkertijd kunnen we ook niet zonder een keiharde aanpak van de georganiseerde misdaad. Het zal altijd winstgevend blijven om drugs te smokkelen. Deze bendes maken ons niet alleen onveilig, ze vallen de kern van onze rechtsstaat aan.

In ons programma staat het mooi opgeschreven; het gebruik van verdovende middelen moet worden ontmoedigd. Maar komen deze woorden overeen met onze acties? Het uitdelen van nep-XTC lijkt mij niet echt in lijn met ons programma. Ook als ik kijk naar alles wat wij de afgelopen jaren hebben aangenomen betreft preventie van allerlei schadelijke middelen is er een duidelijke omissie -van suiker en vet tot alcohol en Co2 zijn wij druk bezig geweest om allemaal mooie plannen te maken. Maar op de stevige preventie van drugsgebruik lijkt een taboe te liggen. Ik vermoed dat dit deels te maken heeft met een recalcitrante houding richting de conservatieve partijen. Wij zijn als vereniging op preventie van allerlei maatschappelijke kwalen echter geen knip voor de neus waard als we de lakse en laconieke houding richting drugs en drugsgebruikers in stand houden. Alleen een stevig preventiebeleid en een stevige morele veroordeling van drugsgebruik kan ons als JD aan geloofwaardigheid doen winnen op dit thema en er voor zorgen dat Nederland niet langer het sodom en gomorra van Europa is.

Door: Matthijs Kramer

Bron foto: ”Drugs Pil tablet” verkregen via pixbay.

Geef een reactie