Stelling van de Stichting: Weg met de bitcoin!

De cryptomunten zijn hot. Hun legende is bekend: wie een paar jaar geleden enkele Bitcoins kocht en bewaarde is nu steenrijk. En iedereen kent wel iemand die nu met een simpele app ook wat geld heeft geïnvesteerd in deze digitale munten. En hoe meer mensen erin investeren, hoe meer dit anonieme geld waard wordt. Wat moet de politiek hiermee?

De stelling van de Hans van Mierlo Stichting luidt daarom:

Cryptovaluta moet in Nederland verboden worden.

Alleen criminelen winnen er iets mee

Cryptomunten zijn een gevaar voor onze economie en veiligheid. Een verbod kan niet snel genoeg komen. 

Crypto is een gevaar omdat er steeds meer spaargeld in deze extreem onbetrouwbare producten zit. Omdat crypto niet kan functioneren als algemeen geaccepteerd betaalmiddel en geen inherente waarde heeft, zijn alle cryptomunten in essentie een piramidespel. Wie vroeg instapt worden lachend rijk over de rug van ongeïnformeerde speculanten. Deze mensen zijn voor hun rendement afhankelijk van de vraag die nog nieuwere instappers hebben. Dit terwijl de top van de piramide denkt dat ze geniale ondernemers zijn omdat ze toevallig goed hebben gegokt. 

Tegelijkertijd heeft crypto nog nooit iets positiefs opgeleverd voor de mensheid. De maatschappij heeft er alleen maar een flinke portie schromelijke zelfoverschatting bij onuitstaanbare cryptokevins en een enorme verspilling van (menselijk) kapitaal aan overgehouden.

Er zijn natuurlijk ook mensen die profiteren van de hausse omtrent crypto. Zo stellen voorstanders dat de decentrale en anonieme structuur een groot voordeel is die ons zou beschermen tegen een te machtige overheid. Ik moet toegeven, dit zijn inderdaad voordelen – zij het voor zware criminelen als kidnappers, witwassers en wapensmokkelaars alsmede de belastingontduiker. 

De structuur van crypto maakt het dan ook moeilijk om het geheel te verbieden. Een volledig effectief verbod is gelukkig niet nodig. Als een verbod erin slaagt om het handelen ook maar een beetje ingewikkelder te maken, dan zal dat al een flinke barrière opwerpen voor de gemiddelde cryptokevin en dan is het geld dat ze van hun oma hebben gekregen ook weer veiliggesteld.

Kortom: stop deze waanzin voordat er een crisis uitbreekt.

Door: Mathijs Kramer. Hij is Penningmeester bij de Jonge Democraten Rotterdam en actief in de werkgroep economie en de werkgroep filosofie.

Impact op klimaat en milieu

Investeren in cryptomunten is misschien goed voor je portemonnee, maar slecht voor het klimaat en milieu. Voor elke transactie die je doet met een cryptomunt, staan computers wereldwijd te rekenen. Dag in, dag uit gebruiken ze veel stroom. Het systeem kan niet zonder, want het zit in de manier waarop een munt als bitcoin draait. Afgelopen april gebruikten alle miners bij elkaar al 150 terawattuur. Nederland gebruikt 114,5 terawattuur op jaarbasis. Dus dat is flink wat.

Maar dat is niet het enige, want computers slijten. Uit onderzoek blijkt dat alle cryptomunten bij elkaar inmiddels 30,7 kiloton aan elektronisch afval per jaar produceren. Nederland dumpt jaarlijks ongeveer een gelijke hoeveelheid aan afgedankte elektronica. Concreet komt het neer op zo’n 272 gram e-waste per bitcoin-transactie.

Bedenk daarbij dat de meeste miners in landen als Iran of Kazachstan zitten, vanwege de goedkope elektriciteit. Daar is het recyclesysteem niet bepaald goed geregeld. Veel van het afval beland dus in de natuur, waar zware metalen uit weglekken en het milieu vervuilen.

Minder materialen en energie gebruiken zou gepaster zijn bij de tijd waarin we zitten. De huidige insteek van cryptomunten past daar niet bij.

Door: Bas Buise. Hij is voormalig hoofdredacteur van de DEMO en docent scheikunde op een Haagse middelbare school. 


Lijkt het jou ook leuk om te reageren op stellingen in deze rubriek? Mail dan snel dat je mee wil doen naar hoofdredactiedemo@jongedemocraten.nl, o.v.v. Stelling van de Stichting. Wie weet sta jij de volgende keer op de site!

Omslagfoto: ‘Bitcoins’ en geld bij een computerfan. Bron: Pixabay.

Geef een reactie