Maurice Schoo wint schrijfwedstrijd DEMO

Met zijn inzending ‘Tijd voor de Toekomst’ wint Maurice Schoo de tweede schrijfwedstrijd van de DEMO. Het stuk sluit goed aan bij het thema van de wedstrijd ‘Wat anders na corona?’.

Bas Buise

De jury, bestaande uit portefeuillehouder filosofie Annelies Becker, directeur van de Hans van Mierlostichting Coen Brummer en oud-landelijkvoorzitter Dennis van Driel, waardeerden de originaliteit van het gekozen onderwerp. Zijn invalshoek is veel vaker gezien. Daarnaast vindt de jury zijn stuk van alle inzendingen het best beargumenteerd.

De coronapandemie is voor Maurice een aangrijpingspunt om anders met de tijd om te gaan. In het essay gaat hij eerst in op de Westerse manier van tijd ervaren. Dat is nu vooral als lineair: ‘er is een verleden, heden en toekomst.’ Iets dat volgens hem terug te zien is in het Christendom, die gaat van ‘van de schepping tot aan de dag des oordeels, met daartussen de mens die zondigt en zondigt, het is een lijn met één richting,’ zo schrijft hij.

We zouden de tijd volgens Maurice meer als ‘cyclisch’ moeten ervaren. In de Oosterse filosofie en religies is dit tijdsbeeld nog steeds ingebed in de cultuur,’ schrijft Maurice. ‘Het bekendste voorbeeld is wel het hindoeïsme, waar de cycli van wedergeboorten de verschillende generaties, uit het verleden en van de toekomst, elkaar verbinden.’ Op eenzelfde manier zouden wij ook meer rekening moeten houden met toekomstige generaties, beschrijft hij.

Drie inzendingen

Naast Maurice zonden Joris Sauvé en Casper Jongeling een essay in. Joris kiest een klassiek onderwerp over de noodzaak om nu echt wat tegen klimaatverandering te doen, en dan niet alleen door politiek maar ook door jezelf. Zijn gekozen stelling werd door de jury het meest gewaardeerd. Casper pleit in zijn inzending voor een verbeterde democratie, en stelt verschillende mankementen van het huidige regeringssysteem aan de kaak. Zijn schrijfstijl werd door de jury het best gewaardeerd van alle drie de inzendingen.

Maurice wint hiermee de liberale leesplank van 2021, samengesteld door de boekenrecensent Richard Korpel:

  1. De slag om Europa – Rob de Wijk
  2. Beter wordt het niet – Caroline de Gruyter
  3. Nieuwe kruisvaarders – Sander Rietveld
  4. Rodham – Curtis Sittenfeld
  5. Een Nieuw sociaal contract – Pieter Omtzigt

Omslagfoto: Rij van toeristen naar de top van de Mount Everest in 2019, bron: Nirmal Purja, Project Possible.

Geef een reactie