Kandidatentalk: “Dat is natuurlijk heel veel geld voor de JD. Daar kunnen we veel leuke dingen mee doen!”

Bart Kessels kandideert zich als penningmeester voor het volgende landelijk bestuur. Hij is bijna klaar met zijn master accountancy en wil zijn opgedane kennis nu voor de JD inzetten. 

De schatbewaarder van afdeling Brabant kijkt uit naar een volgende stap: op naar het landelijk penningmeesterschap. Bart Kessels, 21 jaar, werd anderhalf jaar geleden lid van de Jonge Democraten omdat hij zich kon vinden in de politieke standpunten. Het bevalt hem nog zo goed dat hij zich, na een jaar afdelingsbestuur, graag wil inzetten op landelijk niveau. 

Bas Buise

Wat bevalt je zo goed bij de JD dat je nu landelijk penningmeester wil worden?

Je krijgt de kans jezelf te ontwikkelen. Ik denk dat ik ook voor anderen spreek als ik zeg dat het niet alleen leuk is om actief te zijn bij de JD, maar zelfs noodzakelijk als je verder wil in je leven. Voor mij is het een kans om mijn de studie, met de dingen die ik daar geleerd heb, in de praktijk te kunnen brengen. Zo draag je iets moois bij en ontwikkel je jezelf tegelijkertijd een beetje.

Nu ben je zelf een jaar penningmeester in je afdeling, welke vaardigheden horen bij die rol? 

Je moet een verantwoordelijkheidsgevoel hebben want jij bent degene die voor een schatkist met een paar duizenden euro’s verantwoordelijk blijft. Verder denk ik dat je zelfstandig moet zijn, want bij veel taken heb je weinig aan andere bestuursleden. Je kunt bijvoorbeeld niet echt gaan sparren over hoe je declaraties verwerkt met een bestuurslid promotie. Natuurlijk kan je wel ondersteuning zoeken bij mensen van de Kasco of D66.

Het is ook handig als je je meedenkend opstelt. Als penningmeester is het best wel makkelijk om nee te zeggen, omdat we bijvoorbeeld geen geld hebben. Maar het kan juist de uitdaging zijn om mee te zoeken naar hoe we het misschien toch wel kunnen doen. In kleinere vorm bijvoorbeeld, of met een samenwerking. 

 Binnen een bestuur heb je wel eens dat mensen zo gepassioneerd zijn over een idee, dan kan het lekker zijn als iemand van de Kasco zegt: ‘Ja, maar misschien moeten we er toch nog een keer over nadenken.’

Zijn er bepaalde zaken die je graag anders geregeld zou willen zien binnen het penningmeesterschap bij de JD?

Best veel gaat al goed. Iets dat ik bijvoorbeeld in het FEO (Functieëquivalentenoverleg, overleg tussen een landelijk bestuurslid en afdelingsbestuursleden met dezelfde functie, red.) altijd prettig vindt, is op het moment dat je op het einde de begroting moet maken duidelijk is wat je wanneer moet aanleveren. Daar zou ik ook naar willen kijken, ervoor zorgen dat het op tijd voor iedereen duidelijk is. Met die heldere communicatie naar iedereen toe wil ik zeker doorgaan. 

Ben je ook tevreden over de huidige financiële stand van zaken bij de JD?

In februari bij het wintercongres zag het er gezond uit. Omdat er bij de verkiezingen door D66 enorm goed gescoord is, heb ik van Jasper (Klasen, huidige landelijk penningmeester, red.) begrepen dat er zomaar een ton extra geld is bijgekomen. Dat is natuurlijk heel veel geld voor de JD. Daar kunnen we veel leuke dingen mee doen! Het is een mooie uitdaging voor de penningmeester om te kijken hoe we dat kunnen uitgeven op een verantwoorde manier.

(De huidige financiële stand voor het zomercongres van 2021 was nog niet officiëel bekend ten tijde van het interview, red)

Hoe ga je dat aanpakken om zo veel geld goed te verdelen?

Je werkt met een begroting. Je kijkt sowieso hoeveel budget er is op een bepaalde post. Verder denk ik dat de Kasco daar bij kan helpen. Zij hebben zicht op hoe verantwoord een bepaalde keuze is. Binnen een bestuur heb je wel eens dat mensen zo gepassioneerd zijn over een idee, dan kan het lekker zijn als iemand van de Kasco zegt: ‘Ja, maar misschien moeten we er toch nog een keer over nadenken.’ Verder moet je met het bestuur samen de beslissingen nemen over waar je je geld aan wil uitgeven. 

Je gaat dus veel aankloppen bij de Kasco?

Ja, ik zie voor hen wel een nuttige rol weggelegd. Ik zou het zelfs ook leuk vinden om te sparren met andere kritische leden. Dat gebeurt nu eigenlijk alleen op het congres bij het financieel blok. Het is misschien interessant om met een paar JD’ers die er een mening over hebben, informeel te bespreken over hoe zij erover denken. Dat is toch een nuttige wisselwerking. 

Heb je eigenlijk, naast het worden van penningmeester, nog andere ambities die je nastreeft? 

Hele moeilijke vraag. Zelf ben ik niet iemand die altijd tien jaar vooruit kijkt en een heel plan uitstippelt. Het leven verloopt niet als een rechte lijn, meer als een kronkelweg. Ik sta daarom open voor de dingen die op mijn pad komen.

Tegelijk wil je ervoor zorgen dat niemand in de penarie zit.

Wat zou je nog willen leren bij de JD als penningmeester?

Ik ben als een sneltrein door de studie gegaan. Nu heb ik geen stage kunnen doen, omdat ik moest kiezen tussen stage of in het buitenland studeren. Nu wil ik toch wel een stukje praktijkervaring opdoen, voordat ik echt het werkende leven in ga. Bij de JD aan de slag gaan is niet echt hetzelfde als werken zoals voor een loon, maar je leert natuurlijk wel. Je hebt wel dezelfde setting en verantwoordelijkheid. 

En verder wil ik meer leren over wat ze soft skills noemen. Ik heb een beetje een hekel aan dat woord, maar die dingen als teamwork, communicatie, onderhandelen.

Wat trekt je politiek gezien aan binnen de JD?

Ik ben straks afgestudeerd bedrijfseconoom, dus economische thema’s vind ik altijd wel interessant. Daarnaast vind ik maatschappelijk verantwoord ondernemen boeiend. Dat wordt vaak gezien als een bedrijfsthema, terwijl ik toch wel heb gemerkt dat juist daarvoor een flinke rol ligt bij overheden.

Waren standpunten op het gebied van economie voor jou de reden om lid te worden van de JD?

Niet specifiek, ik vond meer de politiek in het algemeen interessant. Wat we hier altijd sociaal-liberaal noemen, het idee dat je iedereen zoveel mogelijk vrijheid wil geven; dat iedereen kan doen wat hij wil zonder dat andere mensen zich daar heel de tijd mee moeten bemoeien. Tegelijk wil je ervoor zorgen dat niemand in de penarie zit. Iedereen verdient een beetje respect en waardering. Dat is wat mij aantrok binnen de JD. 

Volgend jaar is het bestuur parttime, hoe ga je je tijd inrichten?

Mijn studie ben ik deze maand aan het afronden, dus in principe heb ik daarna een vrije agenda voor de JD. Ik hoop wel iets ernaast te kunnen doen straks, want uiteindelijk moet je wel kamerhuur betalen en ik heb geen ‘ome DUO’ meer natuurlijk. Maar ik ga eerst afwachten of ik verkozen wordt. Dan zie ik hoeveel tijd de JD in beslag neemt, dan kan ik rustig kijken wat voor mogelijkheden er zijn. De JD is prioriteit. In principe ben ik bereid om alle dagen eraan te besteden, maar dat zal in praktijk toch niet nodig zijn verwacht ik.


Bart Kessels (21) is geboren in Maastricht en verhuisde op zijn zevende naar Berlicum. Voor zijn studie woont hij in Tilburg. Bart studeert daar bijna af van zijn master accountancy aan de Universiteit Tilburg. 

Geef een reactie