Kandidatentalk: “Een van mijn doelen is om de financiën toegankelijker te maken.”

Robin Sangers is niet snel uitgeleerd. Penningmeester in het volgende landelijk bestuur is voor hem een logische volgende stap.

Jurgen Verhagen

Twee jaar geleden werd Robin lid van D66 en de Jonge Democraten, waar hij al snel actief meedraaide. Nu is hij een jaar penningmeester van de afdeling Utrecht, wat hij combineerde met een bachelor Rechtsgeleerdheid én een bachelor Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Leren blijkt een centraal thema in zijn leven.

Waarom heb je besloten om je kandidaat te stellen als penningmeester voor het landelijk bestuur?

Toen ik als penningmeester in Utrecht begon, had ik eigenlijk geen ervaring met financiën. Ik heb er veel geleerd en de functie is me heel goed bevallen. Na een jaar heb je het op afdelingsniveau wel geleerd en gezien en wil ik graag verder leren. Verder wil ik mij natuurlijk ook gewoon inzetten voor de JD. Als penningmeester en als onderdeel van het landelijk bestuur hoop ik een positieve bijdrage te leveren aan de vereniging, en ook iets terug te doen voor alle lessen, ervaringen en kennis die de JD mij heeft gegeven.

Wat maakt dat je twee jaar geleden lid bent geworden en je je graag inzet voor de JD?

Ik heb nooit echt getwijfeld over welke partij het beste bij me past. Het progressieve karakter van D66 en de JD sprak me direct aan, met name op de medisch-ethische thema’s. Daar staat het liberale naast, met meer individuele vrijheid. Verder geldt ook hier weer dat ik gewoon heel veel heb kunnen leren, wat me veel voldoening geeft. En uiteraard heb ik een hoop nieuwe mensen ontmoet en het simpelweg heel gezellig gehad. Het heeft nooit echt als inspanning gevoeld, maar altijd alsof ik bezig ben met een hobby, met iets wat ik leuk vind om te doen.

Waar wil je je voor inzetten als landelijk penningmeester?

Een van mijn doelen is om de financiën toegankelijker te maken. Veel leden zijn niet echt geïnteresseerd in het financiële stuk van de vereniging. Wanneer de begroting of de jaarrekening behandeld worden op het congres, is het ineens een stuk drukker aan de bar. Leden hebben er vertrouwen in dat er een capabele penningmeester en een functionerende KasCo is en het allemaal wel goed zal gaan. Hen zou ik graag willen laten zien dat de financiën ook leuk en interessant kunnen zijn.


“Het penningmeesterschap is een vrij zelfstandige functie, met zaken die vaak redelijk te plannen zijn en/of flexibel in te delen.”

Robin Sangers, kandidaat landelijk penningmeester

Als afdelingsbestuur is het me ook opgevallen dat de verschillen groot kunnen zijn in het aantal aanvragen voor prosu’s (projectsubsidies, red.). Hierbij zou ik graag zien dat alle lokale penningmeesters goed weten wanneer ze deze aan kunnen vragen, want de afdelingen mogen wat mij betreft best wel meeprofiteren van de gunstige financiële situatie.

Welke vaardigheden moet een goede penningmeester volgens jou bezitten?

In de eerste plaats moet je zorgvuldig en secuur omgaan met de financiën en ook de verantwoordelijkheid voelen die hierbij hoort. Daarnaast is het heel belangrijk om goed te communiceren, zowel naar penningmeesters van de afdelingen, als richting de KasCo, je bestuursleden en de leden. Ook is het heel belangrijk om inzichtelijk te maken wat wel of niet kan en waarom. In mijn huidige bestuursjaar kon ik bovendien mijn creativiteit kwijt in de functie, door jaarrekeningen meer grafisch vorm te geven en er een verhaal omheen te bedenken. Dit maakte het voor mij nog leuker.

Volgend bestuur is wederom parttime en onbetaald, maar kost alsnog veel tijd. Hoe ga je dit combineren met je studies?

Hier heb ik rekening mee gehouden. Het was een lastige afweging, want ik wilde heel lang beide bachelors in drie jaar halen. Dat zou nog steeds moeten lukken, maar niet meer in combinatie met het penningmeesterschap. Omdat ik gemerkt heb dat ik ook binnen de JD veel leer, heb ik het drie-jarenplan losgelaten en houd ik er rekening mee dat ik bij één of beide studies vertraging op ga lopen. Als ik verkozen word, voel ik zeker wel de plicht om de functie met toewijding en naar behoren te vervullen en zal ik er de aandacht en tijd aan besteden die het verdient.

“Niet te braaf achter D66 aanlopen, dat kan voor beide waardevol zijn en het houdt elkaar scherp.”

Robin Sangers, kandidaat landelijk penningmeester

Wel denk ik dat je pas gaandeweg beter merkt hoeveel tijd je overhoudt voor studie en hobby’s. Het penningmeesterschap is een vrij zelfstandige functie, met zaken die vaak redelijk te plannen zijn en/of flexibel in te delen.

Dat drie-jarenplan klinkt ambitieus. Welke ambities heb je eigenlijk nog meer, los van penningmeester worden?

Het is lastig om daar een heel concreet antwoord op te geven, aangezien ik geen uitgestippeld plan heb. Wel wil ik in beide studies nog een master doen. Daarna zijn er veel richtingen die ik interessant vind, misschien wel de politiek in, de advocatuur of juist de academische wereld met haar onderzoek en het blijven leren. Mijn ambitie is denk ik om te blijven groeien, blijven leren en me persoonlijk te ontwikkelen.

Veel interesses dus. Welke politieke thema’s of standpunten van de JD boeien jou het meest?

Zoals ik al aangaf vind ik de medisch-ethische kwesties erg interessant. Daarnaast volg ik vooral de thema’s op het gebied van de rechtspraak, het klimaat en de staatsinrichting met veel interesse. Binnen die laatste vind ik het bijvoorbeeld heel interessant hoe er de laatste tijd gedacht wordt over de decentralisatie van verkiezingen, waardoor nieuwe lokale verkiezingen mogelijk zouden worden wanneer het provinciebestuur of college van B&W valt.

Op veel vlakken kun je je goed vinden in zowel de JD als D66. Hoe zie je de verhouding tussen beide?

Het is heel erg belangrijk dat we op politiek gebied onafhankelijk blijven en een kritisch tegengeluid kunnen laten horen. Niet te braaf achter D66 aanlopen, dat kan voor beide waardevol zijn en het houdt elkaar scherp. Financieel gezien zie ik ons liever niet té onafhankelijk worden, de subsidies via D66 zorgen er grotendeels voor dat we de vereniging kunnen zijn die we nu zijn.

Daarover gesproken: er komt veel extra geld aan, mede omdat D66 en de JD een succesvolle campagne hebben gevoerd. Wat moeten we volgens jou met dat geld?

Er komt inderdaad veel geld, veel meer dan we de afgelopen jaren gewend zijn. In plaats van bezuinigen, kunnen we weer wat meer geld uitgeven. Wel met oog op de lange termijn natuurlijk. We moeten geen geld uitgeven om het uitgeven.

Wel maakt dit het wat mij betreft mogelijk om meer middelen beschikbaar te stellen voor ledenbinding, gezelligheidsactiviteiten en bijvoorbeeld een groter verenigingsweekend. Er kunnen meer trainingen gegeven worden voor leden, zowel binnen, maar juist ook buiten het kader. Hierdoor kunnen we de JD nog meer als leerschool inzetten. 


Robin Sangers is 20 jaar oud, woont in Zegveld en heeft net zijn eerste jaar Geschiedenis en tweede jaar Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden afgerond.

Geef een reactie