Kandidatentalk: “Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Dus ik ga me er vol voor inzetten.”

Voorzitter van afdeling Brabant Joris Hetterscheid kandideert zich als landelijk voorzitter 2020-2021. Wordt hij de eerste Brabantse aanvoerder in jaren?

Joris Hetterscheid (22) is al een paar jaar actief binnen de JD en doet nu een gooi naar het landelijk voorzitterschap. De Bossche student begon als secretaris binnen het Brabantse JD-bestuur. Dit jaar is hij er voorzitter. Een doorsnee JD’er is hij allerminst: Joris zat op het vmbo, heeft tot zijn 21ste gewerkt, en is toen een hbo-studie gaan doen. Door gesprekken over politiek met zijn oma, die lokaal actief was voor D66, besloot hij lid te worden. 

De gesprekken met je oma leidden ertoe dat je nu kandidaat bent voor het landelijke voorzitterschap, hoe ben je hier gekomen?

Eigenlijk heb ik me altijd ontwikkeld bij de JD. Toen ik startte als bestuurslid, dacht ik nooit afdelingsvoorzitter te worden. Een jaar later ben ik het toch gaan doen. Vorig jaar twijfelde ik of ik wel landelijk voorzitter kon zijn. Toen mensen om mij heen erop aandrongen van: ‘Joh, is dit niet iets voor jou?’, ben ik er over na gaan denken en leek het me toch wel gaaf. Ik haal veel energie uit mijn rol als voorzitter, het is heel leuk om te doen. Afgelopen jaar hadden we bijvoorbeeld een verkiezingsdebat en een interview op de radio. Dat waren echt dingen waar ik veel voldoening uit haalde. 

Ook het interne deel van voorzitter zijn vond ik mooi om te doen. Het is interessant om samen met je bestuur te kijken wat er beter kan binnen de afdeling. Ik wil me ervoor inzetten om bestuursleden te laten groeien, door bijvoorbeeld gesprekken met ze te hebben over wat hun doel is, en waar ze naartoe willen.

Wat moet een goede voorzitter verder kunnen volgens jou?

Je moet sociaal zijn, toegankelijk zijn, aanvoelen wat er leeft binnen je bestuur en je vereniging. Je voelsprieten moeten goed zijn. En natuurlijk moet je het JD-gedachtegoed kunnen uitdragen.  

Sociaal, toegankelijk, voelsprieten gebruiken, vind je dat je als afdelingsvoorzitter hier aan voldoet?

Ik vind het belangrijk om goed contact te hebben met de leden, zodat zij mij altijd kunnen bellen of appen. Het is fijn dat, nu er een nieuw bestuur wordt gezocht, mensen contact met mij opnemen om te vragen of het iets voor ze is. En binnen het bestuur moet je aanvoelen wanneer er irritaties ontstaan, om conflicten te voorkomen. Dat soort conflicthantering is wel iets dat ik dit jaar heb geleerd. 

Er was dus een conflict, hoe heb je dat opgelost?

Ik had op tijd door dat er iets speelde. Ik ben met die personen gaan zitten, en gevraagd ‘wat is er nou aan de hand?’ Het is toen uitgesproken en opgelost. Maar, en dit klinkt misschien gek, die conflicthantering vond ik erg interessant om te kunnen doen. Die bemiddelingspositie vond ik heel bijzonder.

Wat zou je nog willen leren als landelijk voorzitter?

Als afdelingsvoorzitter was ik vooral ‘intern’ bezig. Tot dit voorjaar, toen was er een verkiezingsdebat waar ik aan mee deed. Dat was voor het eerst, ik vond het heel spannend. Ik ging het doen en ik merkte al snel zo van ‘wow, dat ging best wel goed!’ en ik vond het heel leuk. Daar wil ik me verder op ontwikkelen volgend jaar. Ik denk dat dat goed kan als landelijk voorzitter, in ieder geval meer dan nu als afdelingsbestuurslid. 

Heb je ook nog andere persoonlijke ambities?

Ik heb geen plan in de trant van: ‘over tien jaar zou ik daar willen zijn.’ het enige dat ik voor mezelf heb bedacht is dat ik me wil blijven ontwikkelen. Ik wil niet meer stil staan. Nadat ik was gestopt met mijn mbo-opleiding, heb ik vier jaar gewerkt. Natuurlijk leer je dan ook wat, maar ik heb me, voor mijn gevoel, toen nauwelijks verder ontwikkeld. 

Je schrijft op dit moment mee aan het verkiezingsprogramma van D66 voor de gemeente Eindhoven. Hoe zie je de relatie tussen D66 en de JD?

Eerst twijfelde ik of dat meeschrijven wel kon als actieve JD’er, maar ik besloot al snel dat ik dit natuurlijk moest doen. Want zo kan ik het JD gedachtegoed erin meenemen. Lachend: En dat lukt tot nu toe ook best wel goed! 

Ik denk dat je als landelijk bestuur op het gebied van leden echt heel goed moet samenwerken. Ervoor moet zorgen dat die combi-lidmaatschappen ook aantrekkelijk zijn, want daar halen we uiteindelijk wel de meeste leden vandaan. In Brabant hebben we daar afspraken over gemaakt toen mensen voor 1 euro lid konden worden van D66. Zo goedkoop kan de JD niet worden, dan halen we te weinig geld binnen om subsidie te krijgen. We hebben daarom gevraagd of ze de nieuwe, jonge leden willen doorsturen naar ons. Daar hebben zij uiteindelijk ook veel meer aan. We hebben op die manier veel nieuwe leden uit D66 gekregen. 

Op het gebied van politiek moeten we volledig onafhankelijk zijn. D66 moet zich niet teveel met ons gaan bemoeien. 

Zijn er bepaalde standpunten van de JD die jij erg belangrijk vindt?

Het is een beetje eng maar als ik het programma van de JD lees ben ik met heel veel gewoon eens. Dat is wel prettig voor als ik iets moet verdedigen. Maar de medisch-ethische thema’s vind ik wel het belangrijkst. In eerste instantie waren de standpunten op dat vlak de reden voor mij om lid te worden van D66 en de JD. Ik hoop ook heel erg voor D66 dat het ‘waardige levenseinde’ door de Kamer heen komt. 

Vallen drugs daar wat jou betreft ook onder de medisch-ethische kwesties?

Nee. Ik zou het mooi vinden om wat meer van onze standpunten te laten zien. Wij zijn meer dan drugs. De JD is altijd bezig met zijn eigen visie en op het congres gebeurt er zoveel, er zijn zoveel ideeën. Het is zonde om dat niet allemaal uit te dragen. 

Welk onderwerp vind je bijvoorbeeld onderbelicht?

Dat wij voor duurzaamheid en drugs zijn, is dus duidelijk. Wat opvalt is bijvoorbeeld de afschaffing van de Eerste Kamer. Ik heb me er nog onvoldoende in verdiept dus ik weet niet of ik dat een goed of slecht idee vind. Het is alleen iets dat wij ook vinden, en het is niet heel standaard. Of het project met internationale treinen waarin we een eigen idee hebben en daarvoor lobbyen. Maar ik denk dat iemand met de functie Politiek veel beter kan bepalen wat meer aandacht verdient. 

Wat zou er binnen de organisatie van de JD anders kunnen?

Pesten en intimidatie komt overal voor. We kunnen niet zeggen dat het niet voorkomt bij de JD. Er kan best wel een drempel zijn voor het benaderen van een vertrouwenspersoon. Misschien vinden JD’ers hun probleem niet erg genoeg, of willen ze er geen gesprek over voeren. Er moet daarom een online meldpunt komen, voor als je iets hebt meegemaakt dat niet fijn is, zodat je het daar kwijt kan. En dat je dan kan aangeven of je wil dat er contact met je wordt opgenomen of niet. Hiermee hoop ik te voorkomen dat er iets vervelends gebeurd en dat we dan achteraf handelen. 

Daarnaast hebben leden nu in principe binnen drie jaar de JD uitgespeeld. Als je die net een jaar langer binnen kan houden, heb je meteen een groter actief ledenbestand. 

Hoe wil je ervoor kunnen zorgen dat leden langer actief blijven?

We zouden eens moeten inventariseren bij een aantal mensen die op dat punt staan. Dat ze al vanalles hebben gedaan, en misschien nog wel actief willen zijn, maar dat we niet direct weten wat ze dan kunnen doen. We hebben nu ook een stuk meer nieuwe leden, we kunnen niet denken: ‘we zitten goed, we hoeven niets meer te doen,’ want na de verkiezingen kan dat weer keihard naar beneden gaan. Hier zou een langetermijnvisie voor moeten komen.  

Volgend bestuur is parttime en onbetaald, maar kost alsnog veel tijd. Hoe ga je dit voor jezelf doen?

Ik stop sowieso met mijn bijbaan bij de IKEA. Voor de studie ga ik alleen mijn propedeuse afmaken. De paar punten die ik dit jaar niet heb gehaald, doe ik volgend jaar. De rest van de tijd besteed ik aan de JD. Ik heb er afgelopen tijd ook flink voor gespaard en ik kan gebruik maken van ons (Joris gebaart aanhalingstekens) prachtige leenstelsel. 

Dus je wil stiekem toch een beetje fulltime aan de slag?

Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Dus ik ga me er volop voor inzetten. Het zou zonde zijn als er iets binnen de politiek gebeurt en ik op dat moment niet kan door een bijbaan.  


Joris Hetterscheid is 22 jaar en studeert Bestuurskunde aan de Avans Hogeschool in Den Bosch, waar hij sinds kort ook woont. Joris is geboren en opgegroeid in Eindhoven.

Een gedachte over “Kandidatentalk: “Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Dus ik ga me er vol voor inzetten.”

Geef een reactie