Kandidatentalk: “Ik vind het gewoon veel te leuk bij de JD om nu te stoppen”

Nyna Visser (22) is kandidaat-voorzitter voor aankomend bestuursjaar. Ze is nu twee jaar voorzitter van de afdeling Utrecht en kijkt er naar uit om dit een niveau hoger voort te zetten. 

Jurgen Verhagen

Twee jaar geleden werd Nyna, student Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, voorzitter van de afdeling Utrecht. In eerste instantie voor één jaar, maar toen haar plan om afgelopen collegejaar naar de VS te gaan door corona plots niet doorging en er geen opvolger werd verkozen, besloot ze om er nog een jaar aan vast te plakken.

En dan is het nu tijd om voor landelijk voorzitter te gaan. Vertel, waarom heb je je verkiesbaar gesteld?

Ik vind het eigenlijk gewoon veel te leuk bij de JD om nu te stoppen. In het eerste jaar heb ik veel geleerd als voorzitter in Utrecht en ik ben blij dat ik me dit jaar ook nog veel verder heb kunnen ontwikkelen. Binnen de JD voel ik de ruimte om me in te zetten voor mijn idealen en daar ben ik nog lang niet klaar mee. Na twee jaar afdelingsvoorzitter te zijn, merk ik wel dat de routine er aardig in zit.

Je bent een beetje de Mark Rutte, de manager, van Utrecht geworden?

Lachend: Nou ja, er komen natuurlijk altijd nieuwe mensen bij en er doen zich nieuwe situaties voor, maar je kent de lokale thema’s, je rol voor de leden, de fractie en het bestuur van D66. Het is fijn om te merken dat wàt je doet ook goed uitpakt, maar daardoor wordt het ook tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik ben nog lang niet uitgeleerd.

Als voorzitter moet je bepaalde vaardigheden in huis hebben. Welke vind jij belangrijk en welke kun je nog verder ontwikkelen?

Sowieso moet je als voorzitter gestructureerd zijn, goed kunnen managen, etc. Ik denk dat er wel een aantal vaardigheden zijn waardoor je niet alleen voorzitter bent, maar ook een goede voorzitter wordt. Door toegankelijk te zijn en open te staan voor persoonlijk contact met de leden en je hierin sociaal en empathisch op te stellen. Dat is iets waar ik als afdelingsvoorzitter ook voor ga.

“Er zit zoveel kennis in onze leden, die moet je uit kunnen wisselen.”

Nina Visser – kandidaat landelijk voorzitter

Waar ik me zeker nog in verder kan ontwikkelen, is bijvoorbeeld de persmomenten. Ik merk dat ik dat súper leuk maar tegelijkertijd steeds weer spannend vind. Ik haal er wel een kick uit, om te merken dat je iets wat eigenlijk buiten je comfortzone lag, steeds meer vertrouwd gaat voelen. En daarnaast kijk ik er natuurlijk erg naar uit om met landelijke thema’s bezig te zijn en het JD-geluid bijvoorbeeld bij de Tweede Kamerfractie te mogen vertegenwoordigen.

Persoonlijk contact met de leden, het JD-geluid vertegenwoordigen… Klinkt als een dagtaak, terwijl een bestuursfunctie bij de JD sinds een paar jaar parttime is. Hoe zie je dat voor je?

Als afdelingsvoorzitter ben ik op papier ook parttime bezig, maar in de praktijk merk je dat dit vaak toch wel de hele dag doorgaat. Wanneer je actief wordt binnen de vereniging, bouw je ook een ontzettende bubbel op met vrienden en bekenden. Daar zeg je niet tegen: ‘vandaag even niet.’

Ik vind dat ook niet erg, haal er juist veel energie uit en hoef komend jaar maar weinig vakken te volgen.

De JD heeft op ieder thema wel een standpunt. Door welke standpunten voelde jij je snel thuis bij de JD?

In mijn studie focus ik me met name op internationale betrekkingen en veiligheid. Dat vind ik interessante en belangrijke thema’s. Bij andere PJO’s mis ik de internationale visie. Die is bij de JD wel sterk aanwezig. Daarnaast vind ik het fijn dat we een progressief geluid laten horen, zonder te activistisch te worden. Ik merk dat leden continu bezig zijn om niet alleen problemen in de maatschappij of binnen de vereniging aan te kaarten, maar ook zoeken naar realistische oplossingen.

Zoeken naar oplossingen is één ding. Deze ook daadwerkelijk vinden is een tweede. Hoe goed doet de JD dat volgens jou?

We herkennen vaak problemen en durven deze te benoemen. Kansenongelijkheid is een thema waar de JD zich al geruime tijd hard voor maakt en aandacht voor vraagt. Daarbij is de focus vaak gericht op de maatschappij en wat daar anders moet. Als JD zijn we ook onderdeel van die maatschappij en gaat het bij ons ook nog niet altijd even goed op bijvoorbeeld dit thema. Naar mijn mening kijken we niet altijd kritisch genoeg naar onszelf.

We mogen wat meer actie ondernemen, binnen en buiten de vereniging meer ons best doen om iedereen dezelfde kansen te bieden en te laten ontwikkelen. Actie ondernemen maakt je niet gelijk activistisch, dat kan ook realistisch zijn. Door het niet alleen te benoemen, maar er ook naar te handelen, te dóen.

Jaarlijks terugkerend thema: hoe zie jij de relatie tussen de JD en D66 voor je?

Deze vraag heb ik de afgelopen jaren inderdaad ook gekregen, ik zat er al op te wachten. Het enige mogelijke antwoord is denk ik: ja, we horen gewoon bij elkaar en kunnen niet zonder elkaar. We moeten wel blijven benadrukken dat we echt van waarde zijn voor D66. Nieuw leiderschap kan niet gerealiseerd worden zonder de inspraak van onze generatie. Wij weten wat er speelt onder jongeren en starters.

Lokaal merk ik bijvoorbeeld af en toe nog dat we gezien worden als dat groepje jongeren die af en toe wat schreeuwen. Dan denk ik: je hebt niet in de gaten dat je ons nodig hebt. Dan zit je op losse eilandjes, terwijl we één eiland zouden kunnen vormen. Ik geloof echt dat we veel voor D66 kunnen betekenen en daar zouden we ook op moeten focussen.

“Voor mij en voor veel andere leden is dat kadergevoel wat je in je bestuursjaar meekrijgt een reden om het jaar daarna op een andere manier actief te blijven bij de JD.”

Nyna Visser – kandidaat landelijk voorzitter

Daarbij moeten we niet vergeten dat er veel JD’ers zijn die lokaal of nationaal op een andere partij dan D66 stemmen. Die ruimte is er en dat maakt de JD ook een fijne plek voor discussie. Die discussies zijn ontzettend belangrijk en houden je visie scherp. Ook richting D66.

Welke ambitie heb je met de JD om als vereniging verder te ontwikkelen?

Het zou heel vet zijn als we het ‘kadergevoel’ naar meer leden kunnen brengen. Als lid van het landelijk kader, krijg je veel trainingsmogelijkheden en kun je je snel ontwikkelen. Dit zouden we breder kunnen trekken. Er zit zoveel kennis in onze leden, die moet je uit kunnen wisselen. Werkgroepleden, nieuwe leden, maar ook leden die geen actieve functie hebben, kunnen veel meer mogelijkheden krijgen om kennis te delen en op die manier van elkaar te leren.

Voor mij en voor veel andere leden is dat kadergevoel wat je in je bestuursjaar meekrijgt een reden om het jaar daarna op een andere manier actief te blijven bij de JD. Dat is waardevol en zorgt voor een goede ledenbinding. Reden genoeg om dat verder uit te rollen naar andere leden.

En waar liggen jouw persoonlijke ambities? Wat wil je bereiken, behalve voorzitter van de JD worden?

Ik ben denk ik al heel blij wanneer ik m’n bachelor op zak heb, haha! Ik vind dit een lastige vraag, twijfel ook nog een beetje over welke master ik hierna wil doen bijvoorbeeld. Een bepaalde functie kan ik dan ook niet benoemen. Wel werk ik sinds een paar jaar op het voortgezet speciaal onderwijs, waar ik bijles geef. Daar blijft het niet bij, want de jongeren met wie ik werk hebben veel zorg en aandacht nodig. Hierdoor heb ik gemerkt dat ik het heel belangrijk vind om het verschil te kunnen maken voor iemand.

Het verschil maken is ook een ambitie.

Ja. Dat is ook waarom ik veiligheid bijvoorbeeld zo belangrijk vind. Dat gaat over veel meer dan defensie, terrorisme en landsgrenzen. Het gaat erom dat je kunt zijn wie je bent, zonder bang te hoeven zijn voor iets. Dat je voelt dat je je hart kunt volgen en je eigen keuzes kunt maken. Kansengelijkheid raakt voor mij ook aan veiligheid bijvoorbeeld.

Oké misschien heb ik trouwens wel één duidelijke ambitie. Achter je ligt het boek Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes. Het is een kinderboek, maar ook voor jou en mij super inspirerend. Over vrouwen die op hun eigen manier ergens het verschil in hebben gemaakt. Als mijn naam toch ooit in dat boek zou mogen staan, dan is mijn droom uitgekomen.


Nyna Visser is 22 jaar oud, geboren Groningse, getogen Friese en woont tegenwoordig in Utrecht, waar ze Geschiedenis studeert, met focus op internationale betrekkingen en veiligheid.

Bron omslagfoto: Nyna Visser

Geef een reactie