Kandidatentalk: “ik merk dat ik vooral het interne aspect heel interessant vind”

Silke Kok heeft zich kandidaat gesteld voor de functie intern in het landelijk bestuur (LB) van 2021-2022. De DEMO sprak deze Groningse rechten- en psychologiestudente over haar ambities binnen het LB, haar ervaringen in het Groningse JD-bestuur en haar leerdoelen van komend jaar. “Op afdelingsniveau merk ik ook dat ik soms mijn medebestuursleden wel 14 dagen achter elkaar zag.”

Marthijn Kinkel

Wat doe je in het dagelijks leven?

Al drie jaar studeer ik aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik heb twee jaar rechten gedaan. Ik ga het afmaken, maar ik zie mijzelf geen advocaat worden. Ik ben nu geswitcht naar psychologie en daar ben ik helemaal op mijn plek. Ik loop de hele dag mijn vrienden te vervelen met allemaal interessante weetjes en psychologische onderzoeken.

Daarnaast ben ik al twee jaar bestuurslid bij de JD Groningen en daar breng ik mijn psychologische kennis in de praktijk. Ik vind het supertof om met mensen te communiceren, hun ideeën te horen en te begrijpen, problemen op te lossen en nieuwe mensen te leren kennen. Ik hoop als LB’er deze kennis nog verder te ontwikkelen.  

Waar kom je vandaan?

Ik ben echt een noorderling. Ik ben opgegroeid in Usquert in het noorden van de provincie Groningen. Ik ging met de trein naar Groningen voor de middelbare school en daar studeer ik nu ook. Ik was 17 toen ik ging studeren en bleef eerst nog even lekker thuis. Nu woon ik anderhalf jaar op kamers, precies voordat Corona begon. Gelukkig woon ik met twee goede vrienden en dat is ontzettend fijn.

“Ik vind filmpjes tof, maar inhoudelijke posts iets concreter.”

Waarom heb je besloten om je kandidaat te stellen voor de functie intern?

Ik ben nu al twee jaar heel actief bij de JD Groningen en ik merk dat ik nog meer wil doen. Ik heb al samengewerkt met mensen die nu in het bestuur zitten zoals Puck Rouffaer. Ik vind het heel leuk om te zien hoe zij zich inzetten voor het landelijk bestuur en dat wil ik ook doen. Na drie jaar studeren vond ik het ook een geschikt moment voor een nieuwe uitdaging: het landelijk bestuur. Ik wil er graag voor verhuizen, ik ga minder studeren om mij zo volledig te richten op het landelijk bestuur. Na drie jaar studeren vind ik het best tof om nu iets anders te doen in een andere stad.

Welke rollen heb jij al bekleed binnen de JD?

Ik ben al bijna twee jaar bestuurslid bij de JD Groningen. Ik begon als bestuurslid promotie voor een half jaar, toen ben ik geswitcht naar organisatie. Dit jaar ben ik voorzitter. Ik vind het voorzitterschap supertof, maar ik merk dat ik vooral het interne aspect heel interessant vind. Nauw samenwerken met de leden en bestuursleden dat vind ik interessant.

Hoe ga jij campagne voeren?

Mijn eerste filmpje staat online en daar kreeg ik enthousiaste reacties op. Daarom heb ik besloten om er nog eentje te maken. Ik vind filmpjes tof, maar inhoudelijke posts iets concreter. De komende weken wil ik op mijn instagram vertellen hoe ik de functie intern concreet wil invullen. Daarnaast wil ik bij alle afdelingen langs; soms fysiek, soms niet fysiek want het blijft een gekke tijd.

“Bellen vind ik tegenwoordig heel fijn. Twee jaar geleden had ik een hekel aan bellen, maar tegenwoordig bel ik alles en iedereen”

Welke vaardigheden moet een goed bestuurslid volgens jou bezitten?

Voor een goed bestuurslid vind ik communicatie heel erg belangrijk. Weten waar mensen mee bezig zijn en dat je niet naast elkaar communiceert. Ik wil weten of het lukt en of je hulp nodig hebt. Stel het lukt niet, stuur een appje en we helpen elkaar. Zeker voor de JD en zeker voor de functie intern is zelfstandigheid en creativiteit erg belangrijk. Je vult de rol zelf in en onderhoudt contact met ontzettend veel groepen binnen de JD. Afdelingen, trainers coaches, Poho’s, het is dus voor de functie intern belangrijk dat je goed kan communiceren.

En hoe communiceer jij dan het liefst?

Bellen vind ik tegenwoordig heel fijn. Twee jaar geleden had ik een hekel aan bellen, maar tegenwoordig bel ik alles en iedereen, dat gaat mij ontzettend goed van pas komen denk ik. Appen blijft uiteraard de go-to manier van communiceren. Toch kijk ik er ontzettend naar uit om de tijd te nemen met een koffie (of thee want koffie drink ik eigenlijk niet) en elkaar iets beter te leren kennen.  

Wat verwacht je van komend jaar?

Ik wil heel erg veel leren en een tof jaar neerzetten. Verder verwacht ik te werken aan de vereniging, zelfs af en toe heel hard werken, maar dat heb ik er graag voor over. Op afdelingsniveau merk ik ook dat ik soms mijn medebestuursleden wel 14 dagen achter elkaar zag. Dat was soms zwaar, maar daarmee bouw je zo’n mooie band op, daar kijk ik naar uit. Daarnaast kan ik ook brainstormen en samenwerken met zoveel trainers en andere ervaren leden binnen de vereniging leren kennen, dat lijkt mij erg waardevol.

“Mensen veranderen en ook op late leeftijd moet hier ruimte voor zijn.”

Wat wil je leren van komend jaar? 

Ik wil graag leren om goed voor mezelf op te komen. Ik kan mij sommige dingen erg aantrekken, heel erg de nuance zoeken en alle meningen eer aan doen. Dit blijf ik heel belangrijk vinden, maar soms wil ik gewoon kunnen zeggen: dit is hoe ik het gaan doen, dit zijn mijn argumenten en hier komt het. Ik denk dat ik daar altijd moeite mee had. Ik heb hier al erg veel over geleerd in het Groningse bestuur, maar komend jaar op landelijk niveau kan ik daar nog meer over leren.

Welke politieke thema’s boeien jou het meest?

Leven lang leren, onderwijs in zijn algemeenheid. Onderwijs vind ik zo belangrijk, want je moet van mening kunnen veranderen, niet meteen hoeven kiezen en je bij één plan moeten houden. Mensen veranderen en ook op late leeftijd moet hier ruimte voor zijn.

Wat is het JD-standpunt dat je het meest aan het hart ligt?

Mentale gezondheid vind ik ontzettend belangrijk, lekker cliché als psycholoog. De wachtlijsten zijn zo ontzettend lang. Op het wintercongres was er een motie over een zorgteam op middelbare scholen aangenomen en zo’n initiatief zou ik ontzettend goed vinden. Ik zie nu hoe makkelijk het mis kan gaan en toch is er nog weinig bewustwording over dat heel veel mensen last hebben van depressieve gedachten.


Bron omslagfoto: Silke Kok

Geef een reactie