Niet spannend meer?! 5 bold predictions over deze verkiezingen

Met nog één dag te gaan zijn de verkiezingen ongelofelijk spannend. Alhoewel, eigenlijk vinden velen dat wel meevallen. Al een tijdje steekt de VVD met kop en schouders boven iedereen uit. Alleen de strijd om die felbegeerde tweede plaats lijkt nog spannend te zijn. Toch denkt redacteur en columnist Julian Talma dat de uitslag heel verrassend uit de bocht zal komen. Hij geeft ons 5 bold predictions over de uitkomst van deze verkiezingen.

Julian Talma

De VVD wordt waarschijnlijk opnieuw de grootste dit jaar. Daar komen we eigenlijk niet meer onderuit, dus daar zal ik mijn vingers niet aan gaan branden. Maar terwijl de peilingen al een hele tijd heel steady lijken, vermoed ik toch dat er nog wat verrassende verschuivingen te zien zullen zijn in de uitslag. En omdat ik niet degene wil zijn die áchteraf zegt gelijk te hebben, presenteer ik hierbij, zwart op wit, mijn gewaagde voorspelling.

1. VVD haalt de 30 zetels niet

Al lang lijkt het erop dat VVD eenzaam aan kop van de peilingen staat. De laatste paar maanden hadden ze vaak het dubbele aantal zetels van de tweede partij onder hen. Toch is er al een tijdje een dalende lijn te zien. In de peiling van I&O Research van 15 maart staan ze nu op 33 zetels, in die van Maurice de Hond zelfs maar op 31. Vergelijkend met de 43 zetels van begin januari, is er zeker reden voor de VVD om zich zorgen te gaan maken.

Mensen lijken niet meer te vallen voor de praatjes van onze premier Mark Rutte, waar VVD vol op inzet in hun campagne. Bij Jinek won Sigrid Kaag van hem op inhoud en bij het RTL Verkiezingsdebat werd hij stevig ondervraagd door een slachtoffer van de toeslagenaffaire. Dat VVD de verkiezingen wint, dat staat bijna wel vast. Maar ik denk dat ze de dalende lijn vast blijven houden, en niet op meer dan 30 zetels uit gaan komen.

2. D66 wordt de tweede partij

Waar VVD daalt in de peilingen, laat D66 juist een stijgende lijn zien. In de peiling van Maurice de Hond, waarin D66 het vaak al niet zo goed doet, zijn ze drie zetels gestegen en staan ze op een totaal van 19. Ook bij I&O Research staan ze op 19 zetels en hebben ze CDA al ingehaald. In de campagne zet D66 nu vol in op strategische stemmers: ze presenteren zich als de grootste progressieve partij, die als enige de conservatieve golf kan doorbreken. Ik denk dan ook dat ze deze stijgende lijn kunnen volhouden, en tweede worden achter VVD.

En laat ik het nog net iets gewaagder maken. Ik voorspel zelfs dat D66 de beste uitslag in de Tweede Kamer gaat halen sinds haar bestaan, of het tenminste evenaart. Tot nu toe zijn dat de 24 zetels die ze haalden tijdens de verkiezingen van 1994. Héél gewaagd, ik weet het, en misschien baseer ik dit wel meer op hoop dan op objectieve feiten.

3. PvdA en GroenLinks (GL) halen samen niet meer dan 17 zetels

Maar de winst van D66 moet toch ergens vandaan komen. Voor een deel waarschijnlijk bij VVD, maar ook GL en PvdA zullen moeten inleveren. Zoals ik al zei zet D66 de laatste tijd in op strategische stemmers. Door zichzelf te presenteren als de enige grote progressieve en groene partij, verwacht ik dat ze een hoop stemmers bij PvdA en GL vandaan snoepen.

In de peilingen van Maurice de Hond en I&O Research staan deze partijen momenteel samen op respectievelijk op 19 en 22 zetels. Als D66 inderdaad stijgt naar meer dan 20 zetels, dan lijkt het niet meer dan logisch dan dat ze hiervan een paar moeten inleveren. 17 zetels, misschien wel erg weinig, maar hé, het zijn niet voor niks bold predictions.

4. FvD haalt twee keer zoveel zetels als de peilingen aangeven

En over bold gesproken: je leest het goed, ik denk inderdaad dat FvD twee keer zoveel zetels haalt als de peilingen aangeven. Ze voeren momenteel misschien wel het meeste campagne van alle partijen. De insta van Thierry staat vol met de grootste bijeenkomsten van hun “Vrijheidskaravaan” en zelf geeft hij aan dat de peilingen totaal niet kloppen en FvD verreweg de grootste wordt.

Goed, dat is dan misschien wat overdreven. Toch denk ik dat FvD aardig wat hoger gaat scoren dan dat de peilingen momenteel aangeven en dat de partij verrassend uit de hoek komt. Bij Maurice de Hond en I&O Research staan ze respectievelijk op 6 en 5 zetels. 10 tot 12 zetels is dan niet zo’n rare voorspelling, toch?

5. 50PLUS komt niet in de Tweede Kamer

Oh ja, 50PLUS! We waren deze partij bijna alweer vergeten. En precies om die reden verwacht ik niet dat ze in de Tweede Kamer komen deze verkiezingen, voor de eerste keer sinds hun bestaan.

In zowel de peiling van Maurice de Hond als die van I&O Research staat de partij momenteel slechts op één zetel. 50PLUS staat bekend om haar conflicten, en ook recent waren ze vaak in het nieuws. Zo riep lijsttrekker Liane de Haan de nummer drie in een radio-uitzending op om zich terug te trekken. Dit staat nog los van de afsplitsing van voormalig partijleider Henk Krol. Hij doet nu mee aan de verkiezingen met zijn nieuwe partij Lijst Henk Krol. Dit allemaal geeft niet echt een rooskleurig beeld van de partij en kost ze denk ik hun plek in de Tweede Kamer.

Goed, morgennacht zullen we het allemaal zeker weten. Misschien blijkt achteraf toch dat de uitslag precies is zoals iedereen had verwacht. Misschien blijkt dat de uitslag juist heel anders is. Maar spannend, dat zijn deze verkiezingen in ieder geval nog wel. Tot het laatste moment.


Ten tijde van schrijven waren de peiling van Maurice de Hond van 14 maart en die van I&O Research van 15 maart de meest recent uitgebrachte peilingen. In dit artikel worden daarom alleen deze twee peilingen genoemd, en niet die van EenVandaag die vandaag uitgekomen is.

Bron afbeelding: NRC

Geef een reactie