20 in de top 20: Rob Hofland

Als ik Rob Hofland (toen 29, inmiddels 30) spreek, komt hij net uit een commissievergadering met burgemeester Halsema. Als hoofd fractie-bureau en duoraadslid in Amsterdam, kan het werk variëren van nieuwe initiatiefvoorstellen indienen, tot langsgaan bij sportverenigingen om buitensporten beter te accommoderen. Maar waar hij zich zorgen maakt over de mentale gezondheid van de thuis opgesloten jeugd, komt hij zelf onvermoeibaar over als het na een lange dag videobellen over zijn drijfveren en campagneplannen gaat. ‘’Als we de straat niet meer op kunnen, moeten we online het vuur uit onze sloffen lopen’’.

Richard Korpel

Waarom heb je besloten je te kandideren als D66-Kamerlid?

D66 is een progressieve partij die grote stappen durft te zetten en die, door haar verantwoordelijkheid te nemen, ook daadwerkelijk grote dingen voor elkaar kan krijgen. Ik wil het nodige veranderen, van drugsregulering tot klimaatbeleid, en dan moet je bij D66 zijn. Mede door mijn juridische achtergrond vind ik vooral de rechtsstaat heel belangrijk. D66 is ook dan de partij die deze het best kan beschermen.

Ik spreek je de dag na de bestorming van het Capitool in de VS. In diepere krochten van het internet wordt ook al gespeculeerd over fraude bij onze verkiezingen. Moeten Nederland en haar rechtsstaat ook voor dergelijke toestanden vrezen?

Wat ik vooral haal uit de gebeurtenissen in de VS is dat democratie vanzelfsprekend lijkt, maar dat niet is. De ondermijnende geluiden die daaraan ten grondslag liggen, zijn ook hier te horen. Niet alleen op het internet, maar ook via politici die niet schuwen te spreken over ‘’D66-rechters’’, wetenschap wegzetten of ‘’fake news’’ te pas en te onpas gebruiken. Het zou onverstandig zijn om ons daar geen zorgen over te maken, vind je ook niet?

Ja, maar wat doe je eraan?

Wat ik in mijn rol als politicus doe is bullshit callen als je het hoort. Niet bij de zoveelste onzin denken: ‘’daar heb je Forum voor Democratie weer’’. Het is je plicht om je dan te laten horen. We hebben bij de bestorming van het Capitool gezien wat er kan gebeuren als je dat nalaat.

Is de bescherming van de rechtsstaat het voornaamste onderwerp waarmee je jezelf op de kaart zette bij de kandidaatstelling?

Ik heb ook aangehaald dat ik heb meegeschreven aan de initiatiefwet gesloten coffeeshopketen, die de wietteelt reguleert. Er moeten daarin echt stappen gemaakt worden, en via die opiumwet kun je ook beter beleid bouwen voor bijvoorbeeld XTC. Daarnaast heb ik ervaring in de Amsterdamse politiek en ik heb aangegeven dat het goed zou zijn als jongeren meedenken over beleid en wetten. Dat kan bijvoorbeeld door de controlerende macht te zijn en wetten te beoordelen, of zelf een initiatiefwet schrijven.

Is dat ook hetgeen wat je vooral als kamerlid wil bereiken?

Ik hoop niet dat je me gaat dwingen om te kiezen; ik heb nog drie stokpaardjes. Ten eerste moet er voor startende jongeren een veel eerlijkere kans op een woning komen. Jongeren brengen hier in Amsterdam hun studentenleven hospiterend door. Als ze vervolgens een baan hebben, zijn er geen woningen voor een middeninkomen en moeten ze gedwongen de stad verlaten. Bij gezinsuitbreiding hetzelfde verhaal. Het is schrijnend als je door onvoldoende woningen niet in de buurt van je sportclub, familie of vrienden kunt wonen.

Ten tweede heb ik na de vorige lockdown gemerkt dat zaken die jongeren belangrijk vinden, te makkelijk worden weggezet als triviaal. Als organisatoren van festivals een goed idee hadden, was het ‘’computer says no’’. Mocht het weer in het voorjaar kunnen, moet de overheid niet treuzelen met allerlei regeltjes tot het festivalseizoen weer voorbij is. Het laatste punt dat ik wil maken is dat de politie niet langer etnisch moet profileren. Ik wil niet meer iemand spreken die om de twee weken staande wordt gehouden met zijn auto, terwijl ik nog nooit ben gestopt.

Hoe kijk jij als verdediger van de rechtsstaat naar het zacht, dan wel hard verplichten van vaccinaties?

Voorlopig is dat nog niet aan de orde, het gaat de goede kant op met die bereidheid. De overheid moet zichzelf dwingen eerst vol in te zetten op het aanmoedigen van vrijwilig vaccineren. Dat heeft bij mij sowieso de voorkeur.  

Met welke partijen wil je straks het liefst samenwerken?

Bij etnisch profileren en het reguleren van drugs kom je al snel bij Groenlinks uit. Helaas blinken ze niet uit in het nemen van verantwoordelijkheid, maar hier in Amsterdam werken we goed samen. Het zou mooi zijn als ze ook landelijk de handschoen oppakken en het naar rechts-overhevelende landschap iets naar ons midden kunnen trekken.

En wat als het volgende kabinet weer twee Christelijke partijen heeft en conservatiever is dan je zou willen?

We zullen altijd in een coalitie zitten en iedere coalitie heeft zijn uitdagingen. Als je hetzelfde einddoel hebt, en alleen verschilt over de manier om dat te bereiken, is met elke coalitie te werken. Dat is ook wat is het liefste doe. Liever dan schreeuwen aan de zijlijn. Ik zou zeggen: durf ook dan de verantwoordelijkheid te nemen en te werken aan vooruitgang waar alle partijen tevreden over kunnen zijn.

Heb je een politiek idool dat je heeft geïnspireerd?

Mijn idolen zijn eigenlijk vooral sporters en artiesten. De drive die ik heb, komt vooral uit de dingen die ik wil veranderen. Niet om in de voetsporen te treden van mensen die ik bewonder. Wel was ik op de middelbare school onder de indruk van de talenkennis van Timmermans, maar die kennis is op onze huidige lijst ook al volop aanwezig.

Er is met de JD natuurlijk een campagne geweest om de jongere kandidaten hogerop de kieslijst te krijgen. Wat is de meerwaarde van jongere politici in de Tweede Kamer?

De tijd dringt voor onze generatie. Hier en overal ter wereld worden beslissingen genomen door vijftigplussers waar wij de consequenties van moeten dragen. Denk aan het klimaat en de Brexit, maar ook aan de huizenmarkt waar we het over hadden. Dat jongeren zich daar tegenaan moeten bemoeien is geen meerwaarde, maar een noodzaak. Het zou heel goed zijn als jongeren massaal gaan stemmen en in de tweede kamer laten horen. Niet alleen voor hun belangen, maar ook voor hun zienswijze.

Op de definitieve kieslijst valt het jongerenpotentieel van D66 toch wat tegen.

Er is wel heel veel jong talent opgestaan. Bovendien hebben we een verkiezingsprogramma waarmee jongeren er enorm op vooruit zouden gaan. Het klopt dat de meeste jongeren niet super hoog staan. Daar zijn twee oplossingen voor: heel veel voorkeursstemmen of heel veel zetels. Ik zou met beiden erg blij zijn.

Kunnen jongeren nog meer doen dan stemmen?

Zeker: blijf je er tegenaan bemoeien. Niet alleen op de verkiezingsdag, of de dag ervoor, of tijdens de campagne. Continu. Zie je iets wat onrechtvaardig of oneerlijk is: laat je horen. Het mooie is dat iedereen dat kan doen.

Ondanks het initiatief van de JD om campagne te voeren voor kandidaat-Kamerleden onder de dertig zijn jij en de rest van de dertig-minners niet veel gestegen. Hoe kijk je daarop terug?

Als je de uitslag bekijkt, moet je concluderen dat het heel lastig is om de top twintig te bestormen als je niet een zittend kamerlid bent. Ik was wel diep onder de indruk van de energie die loskwam bij de JD en ik hoop dat jullie dit campagnefanatisme vaker kunnen laten zien. Dat doen jullie al, maar die campagnekracht kan bij de onderwerpen die ertoe doen écht het verschil maken. Dan kunnen ze straks echt niet meer om de jongeren heen.

Tot slot de campagne: ligt er ondanks corona nog veel in het verschiet?

Het summum van de campagne is in de laatste twee weken. Het is lastig te voorspellen wat er dan mag, maar veel soepeler zal het niet worden. In de vergadering van net met de burgemeester hebben we goedkeuring gekregen voor een drive-thru-opzet, maar het blijft een huzarenklus.  

Het liefst had ik in zaaltjes gestaan met een politicus van een andere partij. En dan mensen in de ogen aankijken en overtuigen. De beste ideeën hebben we al, nu moeten we de mensen nog bereiken. Als we de straat niet meer op kunnen, betekent dat dat we online het vuur uit onze sloffen lopen.

Dat waren mijn vragen, bedankt. Je viel alleen op het laatst heel even weg.

Dat geeft niet, toen viel ik volgens mij toch al in herhaling, hahaha.


Rob Hofland (30) heeft strafrecht gestudeerd en woont momenteel in Amsterdam, waar hij werkt als hoofd-fractie-bureau en duoraadslid. Hij staat op plaats 58 in de kieslijst.

Bron omslagfoto: Rob Hofland

Geef een reactie