20 in de top 20: Stijn Warmenhoven

Met zijn 19 jaar is geschiedenisstudent Stijn Warmenhoven de enige ‘tiener’ op de D66 kandidatenlijst en daarmee ook meteen de jongste kandidaat. Zijn relatief lage leeftijd zegt weinig over zijn maatschappelijke ervaring of passie voor zijn kandidatuur. Als medeoprichter en oud voorzitter van Youth for Climate legde Stijn het fundament voor de massale jongeren klimaatmars in Den Haag waar meer dan 20.000 jongeren hun stem lieten horen. Nu staat hij op plek 42 op de D66 kandidatenlijst, waar hij zich onder meer wil inzetten voor ambitieus klimaatbeleid. 

Annabel Broer

Waarom heb je besloten je te kandideren?

Onze generatie verdient een stem in de tweede kamer, wij doen ertoe! Het is toch vreemd dat je al vanaf je achttiende mag stemmen maar het jongste kamerlid 29 is? Dat is een verschil van elf jaar. Er zit een wereld van verschil tussen iemand van ongeveer dertig en iemand rond de twintig. Daarom wil ik me inzetten voor goed beleid voor de komende generaties. En niet alleen voor maar ook door toekomstige generaties.

Kan jij de stem van toekomstige generaties dan wel verwoorden?

Neem bijvoorbeeld het klimaatbeleid. De Kamerleden van nu bepalen over beleid voor de komende vijftig jaar. Maar over vijftig jaar is het overgrote deel van hen er niet meer. Ik ben er dan waarschijnlijk nog wel. Ook daarom is het goed om jonge mensen in de kamer te hebben. Het jongste Kamerlid tot nu toe was een Kamerlid van de SP van twintig jaar. Het zou geweldig zijn als ik vanaf maart het jongste Kamerlid ooit zou zijn. 

Denk je dat de huidige kandidatenlijst van D66 goed genoeg is om de belangen van jongeren te vertegenwoordigen?

Nee, want de kans om een aantal jonge talenten op een verkiesbare plek te zetten is blijven liggen. Zelf sta ik nu op plek 42. Toen ik werd gebeld over mijn plek op de lijst heb ik meteen gevraagd of er een andere jonge hoog staat. Voor mij is het namelijk vooral belangrijk dat er een talentrijke jongere hoog op de lijst staat. Ik had mijn plek best op willen geven om diegene te steunen. Maar een antwoord op mijn vraag kreeg ik op dat moment niet, eigenlijk zei dat voor mij al genoeg.

Hoe kijk je aan tegen de verkiezingen, liggen daar nog kansen?

Ik baal dat de campagnetijd waarschijnlijk niet fysiek plaats gaat vinden. Ik ben namelijk erg goed in fysiek campagne voeren en vind het leuk om te doen. Aan de andere kant is dit wel een nieuwe uitdaging. Een uitdaging die voor jonge kandidaten wel voordelen biedt; wij zijn goed in social media. Youth for Climate is bijvoorbeeld ook echt groot geworden door Instagram. En daar zijn we niet alleen in. Ook de Black Lives Matter beweging en de ideeën van Greta Thunberg krijgen een breed publiek juist door het delen van filmpjes en posts. Binnen de Nederlandse politiek zie je dat partijen die slim omgaan met nieuwe media daar profijt van hebben. Kijk maar eens naar Forum.

“Het klimaatbeleid voor de toekomst is dus niet ondertekend door de toekomst!”

Stijn Warmenhoven

Ik weet dat de kopstukken van de lijst wel ondersteuning krijgen van een heel campagneteam, maar voor de kandidaten verder op in de lijst helpt online ervaring wel mee. Ik ga er sowieso 100% voor om met voorkeurstemmen gekozen te worden. Wel hoop ik ook binnen de traditionele media – talkshows, interviews in de krant e.d. – aandacht krijg. Dan maak ik nog best een kans. Maar mocht het niet lukken om in de kamer te komen ben ik ook al erg blij met de ervaring die ik tot nu toe op heb gedaan. 

Wat zou jij als kamerlid graag willen bereiken?

Allereerst natuurlijk de verbinding mogelijk maken met jongere generaties. Daarnaast wil ik me graag richten op het klimaatbeleid. Aan de klimaattafels zaten allerlei grote bedrijven, wat prima is omdat veel van hun belangen gerelateerd zijn aan het klimaatbeleid. Maar de toekomstige generaties werden nauwelijks gehoord! De JKB (Jongere Klimaatbeweging, red.) zat wel aan tafel, maar heeft het uiteindelijke akkoord niet ondertekend. Het klimaatbeleid voor de toekomst is dus niet ondertekend door de toekomst! Als Kamerlid wil ik dit soort situaties voorkomen. Erop hameren dat de JKB wel serieus wordt genomen. 

Hoe moeten we het klimaatbeleid verbeteren?

We hoeven tot nu toe niet ontevreden te zijn over het beleid. We hebben een mooie klimaatwet en het Urgenda-vonnis wordt door COVID waarschijnlijk gehaald. Maar dit moeten we wel vasthouden, kritisch blijven kijken naar de jaarcijfers van PBL. Daarbij wil ik niet meer afhankelijk zijn van politici om zich in te zetten voor groen beleid. Ik wil mijn toekomst in eigen handen nemen. Niet wachten tot het gebeurt maar me er zelf voor inzetten. Een van de thema’s waar ik benieuwd naar ben in de formatie is het thema kernenergie. Als het aan de VVD ligt gaan we daar flink op inzetten. Zelf heb ik daar wel mijn vraagtekens bij.

Dus je werkt liever niet samen met de VVD straks?

Op een aantal voor mij belangrijke onderwerpen staan zij inderdaad niet bovenaan. Zelf ben ik vooral geïnteresseerd in jongerenparticipatie, onderwijs en klimaat. Op het gebied van jongerenparticipatie zou je misschien zelfs eerder de FVD willen betrekken dan de VVD. Bij de FVD lijkt het er in ieder geval op dat hun jongerentak ook echt inspraak heeft op de partij terwijl ik dat bij de VVD veel minder zie.

“… we moeten stoppen met zoeken waar de verschillen liggen en eerst eens kijken waar de overeenkomsten zijn.”

Stijn Warmenhoven

Ook bij de SP en de PvdD lijken de jongeren weinig invloed te hebben terwijl er ook partijen zijn die het veel beter doen. Bij de PvdA staat bijvoorbeeld een twintiger in de top tien. Ook bij GroenLinks hebben ze veel jonge mensen hoog op de lijst. 

Met wie zou je graag samenwerken op onderwijs- en klimaatgerelateerde onderwerpen?

Op het gebied van klimaat zie ik het wel zitten om met GroenLinks of de PvdA samen te werken. De VVD lijkt me minder aantrekkelijk, mede dankzij hun kernenergie optimisme. Wat onderwijs betreft zou ik in ieder geval de christelijke partijen willen mijden. Die zijn te conservatief in hun denkbeelden en bieden leerlingen niet de ruimte om echt zichzelf te zijn.  

Maar, in brede zin vind ik wel dat we moeten stoppen met zoeken waar de verschillen liggen en eerst eens kijken waar de overeenkomsten zijn. Ik sta dus open voor brede samenwerking op specifieke onderwerpen. Daarin sta ik anders dan Sigrid. Ik ben het bijvoorbeeld structureel oneens met 99% van de Forum standpunten. Maar voor die ene procent vind ik dat je toch best kan proberen samen te werken. Misschien kunnen we de direct gekozen burgemeester dan eindelijk mogelijk maken. 

En als we eens kijken van partijen naar personen, wie is jouw politieke idool?

Oeh, goeie vraag… Voor mij is dat denk ik toch Tjeerd de Groot. Ik ben het volledig met hem eens en vind het vooral knap dat hij ondanks alle kritiek voor zijn punt is blijven staan. Dat past echt bij D66. We kijken naar de feiten en komen met de meest realistische oplossing die het beste is voor Nederland.

“We moeten minimaal 25 zetels krijgen.”

Stijn Warmenhoven

Verder heb ik ook wel bewondering voor Marian van Loon (de topvrouw van Shell, red.). Ondanks dat ik het totaal niet eens ben met haar beleid, vind ik het wel erg knap dat ze een kromme banaan nog recht kan lullen. Ik heb drie keer met haar mogen spreken, waarop ik me steeds flink goed had voorbereid, maar ze wist alles steeds weer zo te framen dat al mijn kritische opmerkingen en vragen goed gepraat werden. Daar baalde ik stiekem wel steeds van. 

Heb je nog een laatste ‘take home message’ voor de lezers?

Zeker! Ik zou JD’ers vooral willen oproepen om mee te helpen met de campagne. We moeten minimaal 25 zetels krijgen. En de kandidaten op de lijst kunnen het niet alleen af. Hoe gaaf is het als wij straks kunnen zeggen dat we hebben meegeholpen om Nederland haar eerste vrouwelijke premier te geven!


Stijn Warmenhoven (19) is bachelorstudent geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Stijn woont in Den Haag.

Bron omslagfoto: Stijn Warmenhoven

Geef een reactie