De roze Kaag bril

De verkiezingsstrijd in Nederland lijkt zich eindelijk te ontvouwen. De afgelopen weken hebben verschillende partijen hun kandidatenlijsten en verkiezingsprogramma’s gelanceerd. De raderen van de campagneteams draaien warm en zo ook bij onze eigen partij D66. Er is een sterk programma gepresenteerd dat her en der nog wel wat bijgeslepen moet worden en een kandidatenlijst waar nog wat aan gesleuteld moet worden. Daarnaast is er rondom de partij een nieuw fenomeen opgedoken: team Kaag. Een team dat nu met een roze Kaag bril naar het Torentje lijkt te kijken en geen inhoudelijke campagne voert.

Ingezonden opinie-artikel van Mathijs van der Loo

Team Kaag presenteert zichzelf als een grassroots beweging die de partijleider het Torentje in wil krijgen. Niet voor een bezoekje aan Mark Rutte, maar als premier. Bij haar voornemen om lijsttrekker te worden zei ze het al: “Als ik verkozen word, dan gaan we ook met de partij voor het hoogste ambt.” Het is altijd goed om ambitie te tonen. Alleen wijzen de huidige peilingen op een zetel of dertien voor D66. Daarmee is het Torentje een stip op de horizon.

Op de site van team Kaag staat: “[we bouwen] een beweging die haar de volgende minister-president van Nederland gaat maken met mensen binnen, maar vooral ook buiten D66.” Team Kaag presenteert zich dan ook als een beweging die groter is dan D66, maar dat brengt ook direct een belangrijke vraag met zich mee: hoe is de communicatie tussen dit team en het campagneteam van D66? De beweging ontlokte op social media afgelopen week al hilarische reacties uit op de eerste campagne-uitingen. Deze zijn nauwelijks inhoudelijk te noemen. Je kan je profielfoto van een #TeamKaag-stempel voorzien en meer van dat soort ongein. Dit is jammerlijk, want de afgelopen weken is er genoeg gebeurd en gezegd in de politiek waardoor je een inhoudelijke campagne kan voeren. Ja, de social media van D66 communiceert dit wel, maar deze inhoud ontbreekt bij team Kaag.

De hele leiderschapscultus die nu rond om haar heen gebouwd wordt is eigenlijk best on-D66. D66 heeft zich altijd gepresenteerd als een partij van de inhoud. Er is ook niet voor niets gekozen om een aantal jaar geleden de gezichten van de Kamerleden van de verkiezingsposters af te halen, want die gezichten zeiden Jan met de Pet weinig. En ja, Sigrid Kaag is een kundig minister en er is veel wil bij D66’ers om een campagne te voeren komend jaar. Waar regeren met Rutte gelijkstaat aan je zetels halveren is D66 gebaat bij een goede inhoudelijke campagne en een persoonlijkheidscampagne staat daar haaks op.


Mathijs van der Loo is oud adjunct-hoofdredacteur van de DEMO.

Bron omslagfoto: kieskaag.nl

Een gedachte over “De roze Kaag bril

Geef een reactie