UITSLAG schrijfwedstrijd “De nieuwe koers van D66”

Halverwege mei kwam de DEMO met een ​schrijfwedstrijd ​om een aandeel te leveren in een koersdebat over de beweegrichting van D66 in de Tweede Kamerverkiezingen. Reeds is de lijsttrekkersverkiezing begonnen en heeft de jury een uitslag van de schrijfwedstrijd.

In totaal zijn er vijftien verschillende essays ingezonden over verschillende onderwerpen. Uiteenlopend over de organisatie van D66 tot pleidooien voor het basisinkomen. De inzendingen zijn de afgelopen weken op de site van de DEMO gepubliceerd. De vierkoppige jury, bestaande uit Annelies Becker (PoHo filosofie), Coen Brummer (directeur Van Mierlo Stichting), Elene Walgenbach (raadslid D66 Rotterdam) en Mathijs van der Loo (adjunct-hoofdredacteur a.i. DEMO), is dan ook blij met de vele inzendingen.

In het beoordelingsproces heeft de jury gekeken naar de originaliteit van de inzendingen, de argumentatie, probleemstelling en schrijfstijl. Uit de gegeven scores hiervoor is na enig beraad een top drie door de jury opgesteld:

  1. Gezondheidspreventie niet liberaal? Een kortzichtige reflex! – Katinka Wesseling
  2. Voor het bestaansrecht van D66 – Chris Dams
  3. Op naar het progressief kapitalisme – Thomas Vissers

De jury was erg tevreden met de inzending van Katinka Wesseling. Becker: “​Het was het eerste artikel dat ik las en de toon was meteen gezet. Het was heel moeilijk te overtreffen en het is sommige bijna gelukt. Maar Katinka is zeker een terechte winnaar! Complimenten voor alle ingezonden stukken. Het was een plezier om alles te lezen.​”

Brummer: “​Katinka schreef een inhoudelijk en gewaagd essay over een voor liberalen moeilijke kwestie: hoe ver mag de overheid gaan om mensen gezond te laten leven? Hopelijk zorgt het voor een mooi debat binnen D66, waarin alle argumenten een plek krijgen.​ ”

Walgenbach: “​Vanaf de eerst zin was ik geboeid door het stuk van Katinka. Het stuk zette mij aan het denken over de koers van D66: hoe dogmatisch liberaal soms de invalshoek is. Katinka haar essay geeft handvaten voor een broodnodig, schurend gesprek binnen de partij. Ik kijk uit naar alle reacties die hierop zullen volgen!”​ .

Van der Loo: “​Bij een essay wil je graag dat de schrijver je als lezer aan het denken zet en dat is Katinka als een van de weinigen echt goed gelukt in mijn ogen. Ze voert sterke argumenten in haar stuk aan en heeft een prettige schrijfstijl die je blijft boeien.​”

De top drie is telefonisch op de hoogte gesteld van de uitslag.


Namens de jury, Mathijs van der Loo

De DEMO redactie feliciteert Katinka Wesseling en zal haar de liberale leesplank overhandigen.

Geef een reactie