Na wat haperingen loopt congres op rolletjes

Na even ‘no connection’ kon het digitale JD congres van start. Waar we eigenlijk lekker zonnig in Rotterdam zouden zitten, kruipen we nu achter de laptop. De afstand doet gelukkig weinig af aan de congres-humor. Een congresvoorzitter doet een dansje voor wachtende leden en de onofficiële openings motie gaat over fietspaden die alleen bergafwaarts zouden moeten zijn. Dat fietst tenslotte een stuk meer ontspannen.

Als eerste grote agenda onderdeel moest de bestuursverantwoording even op gang komen. Het voltallig bestuur zien en vragen stellen was niet mogelijk. Het geluid kon niet hardop worden afgespeeld, dus moesten de bestuursleden bij elke vraag een koptelefoon aan elkaar doorgeven. Maar de communicatie was er, en alle vragen werden uiteindelijk beantwoord.

Speld

Afgaande op de gestelde vragen kan het LB terugkijken op een goed jaar. De meeste vragen gingen over losse details in hun beleid. Zo roept het artikel van De Speld in de perslijst een vraagje op. Bestuurslid Wimer moest toegeven dat het weinig moeite heeft gekost om ons te pluggen bij de vaste prik voor betrouwbaar nieuws. Ze hadden het artikel, waarin gerept wordt over ‘de D66-jongeren’, tenslotte uit henzelf geplaatst.

Yvet, de technische dienst

Privacy

Nu het congres via Zoom plaatsvindt, kon een privacy-gerelateerde vraag uiteraard niet uitblijven. De app heeft niet de beste reputatie als het gaat om bescherming van gebruikersgegevens. Andere groepen en organisaties laten hem mede daarom liever links liggen. Verantwoordelijk bestuurslid Yvet gaf aan dat onderzocht is welke apps het best gebruikt konden worden. Op de site van de Autoriteit Persoonsgegevens is een tabel te vinden met alle privacy gerelateerde voor- en nadelen van verschillende videobel apps, Zoom komt daar niet als beste uit. Maar de voordelen ervan wegen hoger, gaf Yvet aan. In andere, beter dichtgetimmerde apps, kun je bijvoorbeeld slechts een beperkt aantal gebruikers toestaan. Ook is er een lijst met acties die je zelf kan ondernemen om de privacy met Zoom beter te beschermen. Die lijst wordt nageleefd, aldus Yvet.

Dat het aantal leden afneemt weten de we inmiddels wel. Er werd gevraagd naar nieuwe, opbeurende cijfers: hoeveel leden zijn er afgelopen jaar eigenlijk bijgekomen? Yvet zocht het live uit. Sinds juni vorig jaar 523. Voorzitter Annabel gaf verder aan dat het bestuur er veel aan heeft gedaan om in de media te komen, en op die manier ook leden binnen te halen.

Pim en Jasper, druk bezig met aanmeldingen

Financieel

Over het spaargeld van 2019 hebben de Jonge Democraten slechts 2 euro rente ontvangen. Maar dat zegt niet zoveel over ons vermogen. Bestuurslid Kylian presenteerde de balans en liet zien dat we er eind vorig jaar goed voor stonden. De rigoureuze bezuinigingen van het jaar ervoor hebben effect, we hielden aan het eind van 2019 geld over. Het geld wordt meteen appart gezet. Een beetje voor het volgende lustrum, een deel voor de campagnes en het grootste stuk voor de algemene reserves. 

‘s Middags waren de kandidaten voor het volgende bestuur aan de beurt. Politieke moties werden vandaag niet behandeld, die staan morgen weer gepland.


Geschreven door: Bas Buise

Header foto: congresvoorzitters Pauline en Rens

Geef een reactie