Kandidatentalk: Koen Reedijk

In de aanloop naar de verkiezingen van het nieuwe bestuur sprak ik met Koen Reedijk. Hij is momenteel voorzitter van de afdeling Leiden-Haaglanden en is tegelijkertijd druk bezig met zijn bachelorscriptie. Het woord “verbinden” stond centraal in ons gesprek, want dat ziet hij als zijn rol als hij erin slaagt om als landelijk bestuurslid interne zaken verkozen wordt. In ons interview spraken we over hoe zijn achtergrond aansluit op deze functie, hoe hij de verschillende organen van de JD wil verbinden, en wat hij voor het einde van zijn bestuursjaar voor elkaar wil hebben gebokst.

Voor de mensen die je nog niet kennen: waar kom je vandaan, wat studeer je en wat voor ervaring heb je binnen de JD?

Ik kom oorspronkelijk uit Gouda. Ik ben vervolgens internationale betrekkingen gaan studeren in Leiden en ben toen ook op kamers gegaan. Via een studiegenootje van mij ben ik bij de JD terechtgekomen. Het duurde eventjes voordat ik actief werd. Toen ik besloot om actief te worden, wilde ik er ook volledig voor gaan. Ik werd lid van de werkgroep buitenlandse zaken, voorzitter van de commissie internationaal van Leiden-Haaglanden en besloot mezelf te kandideren voor afdelingsvoorzitter. Ik heb echt genoten van dit bestuursjaar als voorzitter. Ik heb zoveel mensen leren kennen, binnen en buiten de JD.  Daar krijg ik enorm veel energie van Na bijna een jaar afdelingsvoorzitter heb ik wel echt ontdekt hoe dol ik ben op de JD. Ik wil me blijven inzetten voor de vereniging. Daarom heb ik me gekandideerd voor de interne zaken. 

Ik kan me voorstellen dat dit een mooie stap is voor je. Maar voordat je wat meer over je plannen verteld als kandidaat ben ik benieuwd wie jouw (politieke) inspiratiebronnen zijn.

Mijn inspiratiebron was mijn oude Engels docent. Hij was ook mijn mentor. Hij had het debatteam op mijn middelbare opgezet. Ik was des tijds een best verlegen jongen. Ik had wel meningen, maar ik moest nog leren om die te uiten. Hij was oprecht geïnteresseerd in zijn leerlingen. We begonnen een keer over politiek te praten en nodigde me uit voor het debatteam.  Hij was ontzettend goed in het begeleiden van zijn leerlingen. Hij gaf kritiek op zo’n manier dat je meer bezig wilde zijn met debatteren. Zo begon ik meer uit mezelf te halen. Ik werd later jurylid bij het debatinstituut en ik begon mezelf meer met politiek bezig te houden. Daardoor wilde ik lid worden van een politieke partij. Het is altijd interessant om achteraf te ontdekken hoeveel invloed een docent kan hebben.

“Het mooie was dat hij mij altijd tot zelfreflectie aanspoorde, maar op een hele prettige manier zodat ik mezelf niet ontmoedigde.”

Een docent als inspiratiebron, wel passend voor een JD’er. Denk je dat je deze debatervaring veel nodig zal hebben in het LB?

Ik heb ontzettend veel van deze docent kunnen leren. Het mooie was dat hij mij altijd tot zelfreflectie aanspoorde, maar op een hele prettige manier zodat ik mezelf niet ontmoedigde. Dan liet hij mij zien hoe ik een speech net wat beter kon formuleren en zodat ik na zijn feedback echt weer zin had in de volgende kans. Dat was echt fantastisch.

Goed, en nu ambieer je een functie in het landelijk bestuur, kan je wat over de functie en je plannen vertellen?

Interne zaken gaat een ontzettend sociale functie zijn. Je bent bezig met de afdelingen, teams en trainers. Je moet veel energie halen uit sociaal contact om dit te kunnen doen. Daarnaast moet je de vereniging goed kennen. Je moet weten hoe je de afdelingen en werkgroepen kan ondersteunen. Dan moet je weten wat ze willen en welke middelen de vereniging heeft.

“We moeten ervoor zorgen dat onze leden kunnen blijven ontwikkelen.  We zijn allemaal lid geworden om te groeien.”

Mijn uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat iedereen een plek heeft binnen de vereniging. Daarom wil ik de afdelingen actief gaan ondersteunen. Voor de meeste JD’ers zijn de afdelingen hun thuisbasis. Helaas, gaat het niet altijd lekker met onze afdelingen. De ene afdeling heeft problemen met opkomst op activiteiten en de andere vindt het moeilijk om een nieuw bestuur te vinden. Ik wil ze actief ondersteunen door bijvoorbeeld trainingen op te zetten. Ik geloof echt dat als de afdelingen goed gaan dat de vereniging ook goed draait. Daarnaast wil ik onze inactieve werkgroepen en teams opvullen met vers bloed. Laten we bijvoorbeeld weer leven blazen in het creatief team! Als leden creatief bezig kunnen zijn en daardoor zich ontwikkelen dan kunnen we als vereniging trots zijn.

Als laatste wil ik inzetten op onze trainers, want die zijn zo belangrijk! Ik wil samen met ze gaan kijken hoe we het maximale uit onze trainingen kunnen halen. We moeten ervoor zorgen dat onze leden kunnen blijven ontwikkelen.  We zijn allemaal lid geworden om te groeien.

Interne zaken is een nieuwe functie binnen het bestuur, zal er veel veranderen voor wat betreft de taakverdeling in vergelijking met het huidige bestuur?

Er is veel communicatie bijgekomen. De intern heeft veel meer een rol van een verbinder gekregen. Je moet ervoor zorgen dat alle lijntjes binnen de vereniging gezond blijven. Bij talentontwikkeling lag de focus op vooral op de groei van de leden. Interne zaken moet ervoor zorgen dat alles soepel loopt. Voor het bestuur betekent dat de communicatie met de intern goed moet zijn, want die moet alles doorkoppelen aan de afdelingen. 

“Daarom moet het landelijke bestuur hier de coördinerende rol pakken.”

Wat heeft het huidige bestuur dit jaar goed georganiseerd en uitgevoerd en wat kan er nog beter?

Ik wil echt complimenten geven voor de masterclass politiek lobbyen. De leden van mijn afdeling zijn er zo enthousiast over. Ze leren daar nieuwe politieke vaardigheden die je bijna nergens anders kan krijgen.  Ik ben echt jaloers dat ik dit jaar niet mee kan doen.

Ik denk dat we de verbindingen binnen de vereniging meer moeten versterken. We moeten bijvoorbeeld het PKO en de afdelingen meer met elkaar verbinden. Die lopen elkaar vaak mis, terwijl ze wel gedeeltelijk afhankelijk van elkaar zijn. De werkgroepen hebben leden uit de afdelingen nodig om goed te blijven draaien. Daarentegen zijn werkgroepen een perfecte plek om leden te binden aan de vereniging. Zo blijven ze komen naar de activiteiten van de afdelingen. Het is dus belangrijk dat deze relatie goed zit. Daarom moet het landelijke bestuur hier de coördinerende rol pakken.

Wat gaat er nu niet goed dan, waarom is het PKO niet goed verbonden met de afdelingen?

Er was natuurlijk nog geen intern! Dus er is niet iemand binnen het landelijke bestuur die volledig bezig is met dat soort lijntjes leggen. Ik denk dat als we dat volgend jaar goed doen dat we veel meer uit de relatie tussen het PKO en de afdelingen kunnen halen.

“De groei van onze trainers is ook nodig als wij talentontwikkeling een niveau omhoog willen schroeven.”

Stel je wordt verkozen, kan je één ding noemen dat je voor het einde van je bestuursjaar voor elkaar wil hebben gebokst? Waarom is dit zo belangrijk?

Ik wil echt het trainersweekend terughalen. Ik vind het zonde dat het dit jaar niet is doorgegaan. Dit is voor onze trainers een belangrijk reflectiemoment. Op het trainersweekend vragen we ons af: ’Is de kwaliteit van onze trainingen voldoende?’ Ik wil zo garanderen dat de trainingen onze leden blijven uitdagen. Daarnaast is het belangrijk voor de ontwikkeling van onze trainers. Hier wisselen zij ideeën uit en groeien de trainers zelf ook. De groei van onze trainers is ook nodig als wij talentontwikkeling een niveau omhoog willen schroeven.

Ook komen er verkiezingen aan volgende jaar maart, hoe moeten wij ons als vereniging positioneren en voorbereiden? Wat voor een functie heb jij daarbij?

Het verkiezingsjaar betekent dat de focus van de vereniging extern gaat liggen. De vereniging moet in het verkiezingsjaar volop gaan draaien. De afdelingen moeten lokaal campagne voeren. De werkgroepen moeten politiek gaan lobbyen. Ik wil ervoor zorgen dat zij alle middelen hebben om dat te kunnen doen. Dus onze werkgroepen en teams hebben genoeg leden nodig en er moeten trainingen lobbyen en campagne voeren klaar staan. In het verkiezingsjaar is er voor de intern veel werk aan de winkel.

Tot slot nog even een lastige vraag, maar ik ga hem toch stellen: wat voor vaardigheden/ervaringen heb jij die een andere kandidaat voor deze functie misschien niet zou hebben?

Ik ben afgelopen jaar veel met JD bezig geweest. Als afdelingsvoorzitter heb ik kunnen zien wat er het afgelopen jaar wel en niet goed is gegaan en die ervaring wil ik nu graag gebruiken.  Ik wil de verschillende organen van deze mooie vereniging beter met elkaar te verbinden. Zo kunnen we nieuw leven blazen in de vereniging!


Geschreven door: Abel Hartman

Geef een reactie