Kandidatentalk: Nikki Fredriksz

Op een zonnige namiddag belde ik met Nikki Fredriksz, kandidaat Politiek voor het landelijk bestuur. Nikki is druk bezig met haar campagne en ze is al een langs een paar afdelingen geweest. Ik sprak met haar over haar plannen en of ze uitziet naar komend jaar.

Eerste vraag uiteraard: wie ben je, wat doe je, waar kom je vandaan?

Ik ben Nikki, studeer rechten in Utrecht en ben nu bestuurslid Pers en Politiek bij de JD Utrecht. Ik ben geboren in Rotterdam maar opgegroeid in Bodegraven. Dat is de hoofdstad van de Goudse kaas! Nu zijn sporten en wielrennen mijn coronahobbies. Verder houd ik van lezen, reizen en wil ik deze zomer leren zeilen.

Misschien wel de belangrijkste vraag: waarom heb je besloten om je kandidaat te stellen voor Politiek?

Mijn eerste motivatie om bij de JD te gaan was omdat ik specifiek van politieke discussies houd. Bij de JD is die levendig in mijn ogen. Ik volg de politiek actief sinds mijn veertiende. Mijn vader was ook gemeenteraadslid in mijn gemeente dus ik kreeg er veel van mee. Daarnaast vind ik het je democratische plicht om een standpunt in te nemen over onderwerpen en je daar actief mee bezig te houden. Verder ben ik als bestuurslid pers en politiek in Utrecht erg bezig geweest met het schrijven van opiniestukken. Zo heb ik met het FEO pers en politiek bijgedragen aan een opiniestuk in de NRC over een 30-urige werkweek als standaard, voor zowel mannen als vrouwen. In Utrecht zelf was ik bezig met onderwerpen als wonen voor studenten en het samenscholingsverbod voor studenten in quarantaine. Ik vond deze bezigheden zo leuk dat ik er graag verder mee wil en me er ook landelijk voor wil inzetten.

“Tuurlijk kan je niks doen en reageren op allerlei dingen, maar door zelf iets te initiëren bereik je meer.”

Zijn er specifieke onderwerpen die je misschien interessant vindt?

Er zijn inderdaad onderwerpen die ik interessant vind, vooral economie. Inkomensongelijkheid bijvoorbeeld. Dat is een groot probleem dat uitgelicht wordt door de coronacrisis. Klimaat en duurzaamheid zijn ook zeker onderwerpen die mij aan het hart gaan. Sinds ik actief ben bij de Jonge Democraten ben ik ook geïnteresseerd geraakt in onderwijs. In Utrecht vind ik woningbouw een interessant onderwerp omdat ik zie dat er verkeerde dingen voor worden geregeld in de stad.

Welke vaardigheden moet een goed bestuurslid Politiek volgens jou hebben?

Sowieso een politieke antenne. Een soort gevoel voor wat politiek relevant is én wat je relevant kan maken. Daarvoor moet je het nieuws intensief volgen en kijken welke concrete stappen je daar zelf in kan zetten. Ik vind het belangrijk te zien wat er in het nieuws moet komen en wat je daarmee kan bereiken. Daarnaast heb je binnen de JD met zoveel verschillende mensen te maken dat ik het belangrijk vind om met iedereen te kunnen praten. Door de verscheidenheid aan achtergronden moet je proberen aan te voelen wat per persoon werkt.

“Ik wil juist een voortrekkersrol van agenderen uitstralen.”

Initiatief nemen vind ik ook een belangrijke vaardigheid. Tuurlijk kan je niks doen en reageren op allerlei dingen, maar door zelf iets te initiëren bereik je meer. Coalities vormen en concrete doelen voor ogen hebben is daarvoor essentieel. Ik vind dat ik deze vaardigheden bezit. Ik heb in Utrecht tot doel gesteld om per maand een onderwerp te kiezen en daarover alles te weten en te bereiken wat er in zit. Het is ons gelukt om minimaal een keer per maand in de pers te komen met de JDU!

Wat zijn voor jouw persoonlijke uitdagingen? Wat wil je graag leren komend jaar?

Ik wil graag leren hoe het politieke spelletje werkt. Je leert immers het meeste als je met eigen ogen ziet hoe het systeem werkt. Het lijkt me supergaaf om mee te gaan naar D66 fractievergaderingen, om echt te zien hoe dat eruit ziet. Een andere uitdaging is denk ik dat je niet alleen de ‘waan van de dag’ volgt maar om de JD lijn te volgen en zelf onderwerpen te agenderen en niet alleen te reageren. Ik wil juist een voortrekkersrol van agenderen uitstralen.

En, hoe zie jij komend bestuursjaar voor je?

Alle kandidaten zijn geweldige mensen dus het wordt sowieso een leuke tijd! Het lijkt me simpelweg superleuk om me in het hart van de JD te bevinden. Ik wil hard werken om allerlei plannen te realiseren en nauw op de politiek te zitten. Het lijkt me top om dit allemaal mee te maken!

Wat onderscheid jou van je tegenkandidaat?

Ik denk ten eerste mijn opgebouwde ervaring in Utrecht: ik heb naar coalities gezocht en lokaal politieke opiniestukken geschreven. Ik vind dat ik aansluit op de functie omdat ik initiatief toon. Uiteraard kan ik niet voor hem spreken. Misschien heb ik verder een helder beeld van wat ik wil bereiken. Ook wat betreft PKO bijvoorbeeld.

Sta je volledig achter de visie van de JD? Of zijn er dingen waarmee je het niet eens bent?

Ja, ik onderstreep de visie dus principieel sta ik er volledig achter. Soms zijn er moties aangenomen op een congres waar ik het niet mee eens ben, maar ik sta er niet voor mezelf. Een politieke lijn is een politieke lijn en daar ga ik in mee.

Je bent als bestuurslid Politiek ook verantwoordelijk voor Internationale zaken van de JD. Hoe ga je dit onderdeel van de je portefeuille invullen?

Daar wil ik uiteraard actief op zitten. Ik heb laatst met international officer van de JD gesproken, Abel Hartman, om te kijken wat we kunnen bereiken. En met diegene wil ik komend jaar een goede samenwerking opbouwen om via Lymec bij Renew Europe te kunnen lobbyen. Ik wil weer de politieke teams (zoals Noord-Amerika) binnen de JD nieuw leven in te blazen.

“We moeten niet stoppen bij een manifest maar doorzetten om het belang van een onderwerp aan te kaarten.”

Volgend jaar zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Hoe zie je daarin de samenwerking met D66?

Het belangrijkste is om er voor D66 te staan en de partij niet te schaden. Uiteindelijk bestaan wij ook dankzij die partij en hebben we veel aan hen te danken. Maar we hoeven uiteraard niet hun lijn te volgen. Een progressieve jongerenpartij die kritisch is en kan een sterke voortrekkersrol hebben. Onderling vertrouwen en persoonlijk contact is daarvoor onontbeerlijk. We moeten ook veel eerder bij D66 lobbyen voor hun verkiezingsprogramma. Aan politieke input van de JD heeft D66 veel. We moeten onze progressieve visie laten zien en belangrijke onderwerpen agenderen.

In de functieomschrijving staat: Het bestuurslid Politiek bouwt aan coalities en manifestaties en probeert de politiek te beïnvloeden, hoe wil jij dat doen komend jaar?

Politiek en pers is opgesplitst dus ik kan me goed bezighouden met politiek en dat ik ernaar streef om iets te bereiken. Lobbyen blijf ik daarvoor belangrijk vinden. Gewicht geven aan je standpunten door coalities te vormen. Bij goede ideeën moeten we bijvoorbeeld intensief met de andere PJO’s samenwerken om meer steun te krijgen. We moeten niet stoppen bij een manifest maar doorzetten om het belang van een onderwerp aan te kaarten. Daarbij kan ik alle hulp van de PoHo’s goed gebruiken en is verder actief partijen en organisaties bellen en overtuigen. Desnoods organiseren we een debat of doen we grondig onderzoek.

Wat zijn je valkuilen en sterke punten?

Mijn sterkste punt is dat ik graag initiatief neem en veel over de vereniging weet. Een valkuil kan zijn dat ik snel te veel ergens mee bezig kan zijn en dus teveel hooi op mijn vork neem. Ik moet ook kunnen delegeren en ik hoef niet alles alleen te doen. Leden en werkgroepen moeten ook de kans krijgen iets te bereiken en daarvoor wil ik iedereen alle ruimte geven. Zo heb ik in Utrecht een politieke commissie opgericht om leden te betrekken die output willen geven. Zo kunnen zij praten met fractieleden van D66, onderzoek doen naar onderwerpen en proberen acties op te zetten. Ik heb een sterk verantwoordelijkheidsgevoel om dingen op te pakken en te ondernemen maar wil ook graag dat leden actief meedoen in de politiek.


Geschreven door: Thomas van de Vijver

Geef een reactie