Lesgeven op afstand – 2

DEMO-redacteuren Jetske Steenstra en Bas Buise werken allebei als docent in het onderwijs. Jetske Steenstra is docente op een basisschool in Rotterdam met leerlingen met een migratie-achtergrond. Bas Buise werkt als docent scheikunde op een middelbare school in Den Haag. Ze mailen met elkaar over hoe het onderwijs in corona tijd er aan toe gaat. Na het laatste berichtje kwam het thuisonderwijs net op gang. Bas mailde Jetske weer om te kijken hoe het gaat nu we een paar weken verder zijn.

Leidschendam; maandag 20 april, 17.31 uur

Hoi Jetske!

We zijn inmiddels een kleine maand verder sinds je laatste mail naar mij. De tijd is eerlijk gezegd voorbij gevlogen. Nu ik gewend ben aan het weinig contact hebben met mijn leerlingen (en collega’s) begint het thuiszitten steeds meer op ‘normaal’ werk te lijken. De lessen verlopen best aardig. Via formatieve toetsjes merk ik dat de leerlingen nog steeds iets leren en groeien. Dus dat is fijn. Ook kleine, semi professionele, irritaties over leerlingen die niets doen zijn weer terug haha.

Ik vind het fijn dat ik mijn tijd erg vrij kan invullen. Als ik geen les hoef te geven kan ik makkelijk even naar buiten of wat dingetjes in huis doen. Andersom zit ik nu ook makkelijker aan het werk. M’n spullen liggen altijd klaar en binnen handbereik op de keukentafel. Mijn fietstijd naar huis en school (een dik uur per dag bij elkaar) is nu ook werktijd geworden.

Daardoor werk ik wel meer dan ik deed. Dat moet ook wel, als je wilt controleren of je leerlingen doen wat ze moeten doen. Hoe is dat bij jou? En verder, loopt het een beetje op je school?

Bas


Rotterdam; dinsdag 21 april, 17.00 uur

Hey Bas,

Dat klinkt alsof het lekker soepel verloopt allemaal. Wat fijn! Ik ben wel benieuwd wat het effect is van het thuisonderwijs. Zijn er uiteindelijk meer leerlingen die weinig doen? Of valt dat wel mee?

Bij mij op de basisschool hebben we nu alle leerlingen in zicht, daar zijn we erg blij mee. Ondertussen heeft iedereen een laptop en doen we pogingen om helemaal digitaal te gaan. Voor ons gedeelte, het onderwijs aan nieuwkomers, en de jongsten gaat dat waarschijnlijk gewoon niet lukken. Deze kinderen hebben op school de hele dag door instructie nodig, omdat ze de bijgevoegde Nederlandse instructie niet kunnen lezen. Google Translate kan daar niet altijd bij helpen. We hebben met het team onwijs veel geleerd ondertussen, maar kunnen helaas niet checken welke leerlingen wel de instructiefilmpjes kijken en welke niet. Dat zorgt wel voor wat minder motivatie. 

We moeten dus thuiswerkboekjes blijven maken en na het zesde boekje ben ik tot de conclusie gekomen dat dit eigenlijk wat saai is. Bovendien is het maken van deze boekjes, instructiefilmpjes ontwikkelen en alles nakijken ook eigenlijk te veel werk voor het aantal uren dat we hebben. 

Het klinkt allemaal wat negatief, ik benoem vooral de punten waar we nu tegenaan lopen, ondertussen geniet ik ook wel van de dingen die de kinderen online of offline wel weten te vermelden. 

Ik ben zo benieuwd naar de persconferentie van vanavond! Hopelijk kunnen de jongsten na de meivakantie in ieder geval weer naar school. Ze hebben het nodig (en ouders denk ik ook). 

Groeten,

Jetske


Leidschendam; woensdag 22 april, 19.51 uur

Hoi Jetske,

En toen mochten jullie over een paar weken weer open! Ik ben blij voor je dat je weer gewoon op school aan de slag kan en de leerlingen weer kan zien. Hopelijk gaat het ook nog lukken in het voortgezet onderwijs voor de zomervakantie. 

Die laatste weken instructies maken overleef je denk ik wel. Hoewel ik snap dat het soms saai is. Normaal gesproken kijk ik ook meer uit naar lessen dan nu. Ik keek er zelfs een beetje tegenop vanochtend. Maar toen ik met m’n 3 havo groep hard moest lachen om mijn deurbel die ineens afging (hij speelt dan een heel liedje), begon er weer wat te borrelen. Dat soort momenten van contact waren wel weer even nodig.

Gelukkig is het maar een kleine groep leerlingen die slecht werkt. Het grootste deel van de leerlingen is wel serieus bezig met de stof. Of doet op zijn minst een poging. Voor de vakantie begint zal ik nog een pakket mailtjes naar ouders uitsturen. Meestal helpt dat een hoop. 

Ondertussen kan ik verklappen dat al mijn eindexamenleerlingen geslaagd zijn! Mijn eerste examenlichting, helaas zonder CE maar met een laatste mondeling SE via Meet. Ik ben benieuwd hoe deze groep ontvangen wordt in het vervolgonderwijs.

Bas


Rotterdam, 23 april 2020

Hai Bas,

Gefeliciteerd! Fijn dat iedereen het heeft gehaald. Een mondeling voor SE is wel een goed idee. Dat had ik nog niet bedacht. Ik ben ook heel benieuwd hoe deze lichting het gaat doen in het vervolgonderwijs. Een mooie kans om te experimenteren.

Voor mij is het inderdaad FEEST! We kunnen weer open. Hoewel we waarschijnlijk tegen heel veel dingen gaan aanlopen is het toch fijn om weer een beetje vooruitgang te hebben. Het wordt wel interessant. Want hoe ga je om met bewegingsruimte? Kan je de leerlingen op afstand houden? Als leraar van oudere leerlingen zou ik een soort van kooi moeten bouwen zodat de leerlingen niet te dicht in de buurt kunnen komen. We leggen na de vakantie voornamelijk de focus op taal, rekenen en veel aandacht voor het sociaal-emotionele. De verwachting is dat de leerlingen met een beetje structuur wel weer snel in het ritme duiken. Maar de afgelopen tijd negeren kan zorgen voor mogelijk onverwerkt trauma, dus daar moet je wel wat mee. 

De kans bestaat natuurlijk dat we alsnog gedeeltelijk thuisonderwijs moeten geven aangezien niet alle leerlingen direct naar school komen. Bovendien beschikken we over ongeveer tweederde van ons normale team. De rest is een risicogroep, ziek of een mantelzorger. Het wordt een interessante uitdaging in ieder geval. 

Hopelijk kan jij ook weer snel naar school. 

Tot snel!

Groetjes,

Jetske


Leidschendam; zaterdag 25 april, 09.56 uur

Hoi Jetske,

Zo te lezen wordt het werk in ieder geval niet rustiger als je straks weer op school bent. Ik denk dat wij (de middelbare scholen) wel wat kunnen leren van de tijd die jullie nu tegemoet gaan als basisscholen. Laat over een paar weken maar horen hoe het gaat, want vermoedelijk zitten wij ook nog op school voor de zomervakantie begint.

Tot schrijfs 🙂

Bas


Geschreven door: Bas Buise en Jetske Steenstra

Geef een reactie