JD actief in tijden van Corona

We kunnen er voorlopig niet om heen, het Coronavirus heeft Nederland in zijn greep. De een werkt thuis, de ander volgt online college. We sporten thuis en vergaderen alleen online. Ook de Jonge Democraten passen zich aan de omstandigheden aan. Niet alleen wat betreft vergaderingen maar ook qua activiteiten. Er is al vaker gemeld dat dergelijke crisis op ene of andere manier creativiteit juist stimuleert. Wanneer een levensstijl zo rigoureus verandert, worden we gedwongen anders te denken en iets te ondernemen. Hoe kunnen georganiseerde evenementen toch doorgaan via digitale wegen? Of wordt een activiteit op een compleet andere manier aangepakt? 

Het is onzeker wanneer de situatie normaliseert en ikzelf ben nieuwsgiering naar de activiteiten van de afdelingen. Bijvoorbeeld borrelen, hoe doen we dat in Coronatijd? Het schijnt dat de app Houseparty een leuke uitkomst biedt, heb ik vernomen. Zo je kan met elkaar spelletjes spelen. De JD Rotterdam pakt het aan via de app Zoom. Op 25 maart jl. hadden zij een pubquiz georganiseerd. Afgaande op instagram was het een groot succes! Het lijkt de Amsterdamse afdeling ook geïnspireerd te hebben eenzelfde activiteit te organiseren op vrijdag 3 april. De Jonge Democraten Fryslân vermaken ons met handige Quarantaine-tips en houd de politieke vlam levend door de Dinsdag Dosis. En Utrecht vermaakte zijn leden met een heuse Netflix-party!

Bewonderenswaardig dit improvisatievermogen van de vereniging! Een bijkomende ontwikkeling van deze online realiteit is, is dat ik vanuit Amsterdam bij activiteiten van andere afdelingen. Volledig uit mijn luie stoel. Voortaan is het dus mogelijk om de activiteiten te volgen door iedereen, wat een interessante les kan zijn voor in het post-corona tijdperk. Openbaarheid en toegankelijkheid zijn immers belangrijke uitgangspunten van de vereniging. één aandachtspunt nog is de privacy. Volgens sommigen bijvoorbeeld is de privacy in het geding. Volgens VPNGids.nl bijvoorbeeld zijn Zoom en Skype minder veilig dan Wickr (en veder voor mij onbekende applicaties).  Ook de Autoriteit Persoonsgegevens wijst ons op de gevaren van videochats, dus opletten geblazen. Voor nu zijn deze online activiteiten een soort hype, ik ben benieuwd of we hier vaker gebruik van gaan maken. Zou het JD Zomercongres volledig digitaal plaatsvinden?  


Tekst: Thomas van de Vijver

Foto: JD Rotterdam

Geef een reactie