Lesgeven op afstand

DEMO-redacteuren Jetske Steenstra en Bas Buise zijn allebei in het onderwijs actief als docent. Jetske Steenstra werkt als docent op een basisschool in Rotterdam met leerlingen met een migratie-achtergrond. Bas Buise werkt als docent scheikunde op een middelbare school in Den Haag. Samen mailden zij met elkaar over hun ervaringen over het lesgeven op afstand.

Rotterdam; woensdag 25 maart, 14.38 uur

Hi Bas,

Ik zou jou nog een keer interviewen dit jaar, van leraar tot leraar. Ik had niet verwacht dat we het tijdens een quarantaine zouden doen. 

Op mijn basisschool in Rotterdam zijn we begonnen met een papieren herhalingsboekje. Ouders konden naar school komen en vanuit de ramen werd het boekje gegeven. Het was heel tof om te zien dat vrijwel alle ouders ook een boekje zijn komen ophalen. Dat had ik niet verwacht. Onze school bestaat voor een groot gedeelte uit nieuwkomers. Sommige mensen verhuizen plotseling naar een andere stad of een ander land, hebben een ander telefoonnummer of een niet werkende e-mail. Nu maar afwachten of er evenveel ouders hun (gemaakte) boekjes komen terugbrengen en een nieuw boekje meenemen. 

Hoe gaat het bij jou?

Groetjes, Jetske


Leidschendam; donderdag 26 maart, 13.38 uur

Hoi Jetske,

Vanuit het raam?! Gelukkig hebben mijn middelbare school leerlingen hun boeken thuis. Dat scheelt veel gedoe. Wij werden vorige week maandag op school verwacht en kregen een workshop over Google Meet voor het geven van videolessen. Toevallig hadden we enkele weken geleden ook studiedag en had ik een cursus Google Classroom gevolgd, een soort fancy Magister maar zonder het leerlingvolgsysteem. Bij elkaar werkt dat prima om ze thuisonderwijs te geven. 

Onze school is behoorlijk autochtoon, voor zover ik weet hebben we ook geen nieuwkomers. Als iemand naar het buitenland vertrekt, dat gebeurt weleens met de zogenaamde expatouders, is dat vaak goed gecommuniceerd. Problemen die ik bij ons merk is dat sommige leerlingen wel slecht bereikbaar zijn en dat je dus moeilijk kan controleren of ze hun werk wel bijhouden (wat dus de bedoeling is). Ik maak zelf ook steeds meer online toetsen zodat ik kan controleren of leerlingen de stof snappen en kan zien of ze thuis ook echt wat gedaan hebben met de stof. Hoe pakken jullie dat aan?

Groet,

Bas


Rotterdam; donderdag 26 maart, 17.58 uur

Hi Bas,

We hebben vandaag weer voor “postkantoor” gespeeld. Dus ouders en leerlingen konden hun thuiswerkpakket vandaag weer terugbrengen en een nieuw pakketje meenemen. Deze werden door onze grote ramen, een soort loketten, gegeven. Ondertussen heb ik een leerling teruggevonden, waar ik in eerste instantie nog geen contact mee had gekregen, van een andere leerling kreeg ik een telefoontje dat ze naar hun thuisland vertrokken voor enkele weken. Hoe? Geen idee. 

De bedoeling is dat we in de komende week allemaal overstappen op online lesgeven. We hebben allemaal trainingen gevolgd om zo snel mogelijk ook met Google Classroom te kunnen werken. Mijn collega’s van de bovenbouw beginnen vanaf vandaag. Ergens hoorde ik al wat gejubel toen één van mijn collega’s het voor het eerste lukte om een opdracht online te zetten. Wij zijn met de schakelklassen nog bezig met papieren werk, maar ik hoop ook snel over te gaan op Google Classroom. Met de oudste ga ik het komende week uitproberen. Het voordeel is dat ik dan kan zien hoe het met ze gaat. Ik maak mij best wat zorgen over mijn leerlingen. Sommigen zitten met veel mensen in kleine flatjes. Dat lijkt mij niet prettig in deze weken. Hoe gaat het met jouw leerlingen?

Groeten,

Jetske


Leidschendam; donderdag 27 maart, 07.09 uur

Hoi Jetske,

Fijn die leerlingen die ineens vertrekken. Nu je toch de postbode aan het uithangen bent is het misschien een kleine moeite om ze de boeken achterna te zenden ;).

De leraren over het hele land worden gedwongen om eindelijk eens iets te gaan doen met alle digitale middelen die er zijn. Ik denk wel dat lesgeven in klasverband nog altijd het beste is. Bij Google Meet mis ik de snelle interactie met de leerlingen. Als ik een vraag stel kunnen leerlingen antwoorden in de chat, en dat gaat vaak vrij traag. In klassenverband kun je dan zien wat ze aan het doen zijn, lees: of ze überhaupt nadenken over de stof, dat is nu niet het geval. Voordeel is wel dat de leerlingen elkaar nu een stuk minder afleiden en ik voor de uitleg het eerst niet stil hoef te maken.

En met een digitaal toetsje via Classroom of met een Google Form kun je eenvoudig achterhalen of de leerlingen wel bezig zijn met de stof en of ze het begrijpen.

Met mijn leerlingen gaat het denk ik wel goed. Mentoren houden contact met hun leerlingen en controleren of ze overal meedoen, dat gaat wel goed. 

Ik ben benieuwd hoe de digitalisering bij jullie zich gaat ontwikkelen. Laten we over een paar weken even kijken hoe jullie ervoor staan.

Succes alvast!

Tot schrijfs!

Bas


Hi Bas,

Digitaal onderwijs is inderdaad weer een compleet andere tak in het leraar zijn. Ik houd je op de hoogte!

Tot schrijfs,

Jetske


Foto: Pixabay

Een gedachte over “Lesgeven op afstand

Geef een reactie