“JD’ers kweken sneller appgroepen dan je konijnen kunt fokken”

Lieve Lemmie,

Terwijl ik de eerste woorden van deze brief schrijf stromen de appjes weer binnen. Ik hoor je al denken: daar is toch niks mis mee? Als het berichtjes van vrienden waren: oké. Maar de laatste tijd draaien de JD appgroepen echt overuren.

Soms ben je een paar uur druk aan het werk en let je even niet op je telefoon. Als je dan na twee uur een blik werpt op je telefoon, schrik je van het aantal binnengekomen berichten. Ruim tweehonderd berichten in JD-appgroepen, een echte applawine. Iemand gooide laatst een uitnodigingslink in de afdelingsapp voor de meme appgroep. Ik dacht lachen, maar ik was nog maar koud binnen en meteen werd me toegesnauwd: joinen is meme delen! Toevallig zag ik iets een grappige uitspraak in een Facebookgroep voorbij komen en deelde deze meme met een screentje. “screenshots zijn geen memes”, kreeg ik meteen te horen. Er werd mij duidelijk gemaakt dat ik toch ff de groepsomschrijving moest checken. Nou Lemmie, ik denk dat ik weet waar die bijnaam “Jonge Bureaucraten” vandaan komt. Ik moest in die groepsomschrijving een compleet HR doorwerken. Regeltje zus, regeltje zo.

Ik hoor je nog steeds denken: stel je je niet een beetje aan? Tel je even mee? We hebben dus twee afdelingsapps: eentje voor mededelingen en eentje voor discussies. Vervolgens die meme app en ook nog eentje voor WhatsApp-stickers. Ook zijn er diverse appgroepen voor hobby-clubjes binnen de JD, zoals bijvoorbeeld een boekenclubje. Ik begreep onlangs dat er zelfs een speciale appgroep is voor alleen onze mannelijke homoseksuele medemens. JD’ers kweken sneller appgroepen dan je konijnen kunt fokken.

Door al deze appgroepen zie je de bomen in het bos niet meer staan. Ik heb dan nog het geluk dat ik deel uit maak van een afdeling waar we een mededelingapp hebben, maar ik heb medelijden met afdelingen waar ze die niet hebben. Waar de leden tussen alle discussies door moeten scrollen naar de uitnodiging voor dat ene leuke debatje van aankomende week. Lemmie, ik denk oprecht dat ik even een weekje WhatsApp-pauze neem, want ik ben daar wel aan toe. Je kan me via de fax bereiken.

X,

RobJetten4life