Pechtold: “Als er een knal komt, gebruik hem.”

Dit weekend hielden de Jonge Democraten hun 85stee congres in Arnhem. Aanwezig als sprekers waren burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, en oud-partijleider van D66 Alexander Pechtold.

Marcouch sprak onder andere over kansenongelijkheid: “De maatschappij is een als schip. Zij die op het bovendek zitten, hebben constant zonlicht en frisse lucht. Mensen die in het onderdek zitten, moeten steeds de trap op om zonlicht of frisse lucht te krijgen. Zij worden te vaak weggezet als de boze Nederlander. Dat is onterecht. Iedereen verdient een goed leven in plaats van dagelijks moeten overleven. We moeten met elkaar investeren in wijken die je niet naar beneden trekken maar opstuwen. Waar je goed woont, het veilig is als je uit je raam kijkt en waar je naar een goede school kan gaan om het beste uit jezelf te halen. Want onderwijs is een sleutel naar het goede leven. Dat is beschaving.”  Ook sprak hij over de demonstratie van Geert Wilders tegen zijn benoeming. “Ik vind het mooi dat wij in een land leven waar we dit soort demonstraties kunnen houden en waar we allemaal onze eigen mening mogen hebben.” De burgemeester gaf ook nog wat advies aan de jongeren. “Mensen zijn als een boom, hoe dieper je wortels gaan en hoe verder je ze spreidt hoe steviger je staat. Ga op zoek naar je wortels, je passies, je dromen en idealen. Ga ernaar opzoek en gebruik ze.”

Tijdens het Congres debatteerde en stemde de Jonge Democraten over verschillende moties. Zo stemde zij onder andere voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan kinderen onder de 16, het terugtrekken van Nederlandse Militairen uit Afghanistan, het leggen van Sancties op China, een Miljonairstaks en nog veel meer.

Oud-partijleider Alexander Pechtold sloot het congres af in een College Tour-achtig interview. Hij sprak over zijn  ex-collega’s zoals Wilders: “Ik heb altijd geprobeerd me te verdiepen in hem en zijn kiezers, wat er nou achter zit… Ja, er zitten ook echt hardcore racisten tussen maar als je echt twee uur met iemand doorpraat dan zijn het echt hele rationele mensen, de enige constante was teleurstelling. Teleurstelling in hun eigen leven, teleurstelling in de overheid en dit zorgt voor veel frustratie.” Ook over de fouten die soms worden gemaakt door ministers en staatssecretarissen zoals bijvoorbeeld Menno Snel “Je wordt er keihard op afgerekend, soms terecht en soms onterecht. Dan kom je daar op een plek waar het al langer niet goed gaat en dan krijg jij de taak om dat allemaal op te lossen en dat lukt niet altijd. En ik zou willen dat iemand van de oppositie dan op zou staan wanneer een ontslag wordt ingediend en zegt: “Jij moet niet opstappen, want dat is niet wat we nodig hebben, jij moet juist blijven zitten, juist nu en dan gaan we dit oplossen.”” 

Wie hij als lijsttrekker voor 2021 ziet wilde hij niet vertellen “Ik wil niet het Orakel van Wageningen spelen, maar we hebben de kans om iemand neer te zetten met een verhaal, een visie. Ik hoop ook dat we daarin samen kunnen werken, soms is het goed om als jongerenpartij een beetje tegen de moederpartij aan te trappen, maar het is ook belangrijk om samen te werken om je krachten te bundelen. En dat geldt niet alleen voor jongeren partijen maar ook in de Tweede Kamer, soms moet je keuzes maken, niet alles kan tegelijkertijd.”

Ook vertelde hij meer persoonlijke verhalen over hoe hij zijn volhardendheid heeft gekweekt. Hij vertelde over hoe hij op 16-jarige leeftijd in elkaar geslagen werd en bloedend op de grond lag maar door iedereen genegeerd werd. “Ik lag op de grond en realiseerde me dat als ik mezelf fysiek niet weerbaar kon maken, ik dat verbaal moest doen. Uit die ervaringen, hoe naar ze ook zijn, haal je lessen. Later ook toen ik moest aftreden als minister en D66 nog maar drie zetels had. Als er een knal komt, gebruik hem, het is niet leuk maar wel een les.”

Als laatste werd hem gevraagd wat zijn advies was voor deze groep Jongeren: “Ik ben absoluut niet een doemdenker, maar soms denk ik: Jezus ik word 55, en ik wilde dat ik van sommige fases bewuster genoten had. Af en toe moet je een dag rust nemen en nadenken: Wat zijn mijn kansen, wat zijn mijn problemen en hoe ga ik daarmee om? De tijd vliegt voorbij, de tijd vliegt echt voorbij en dat is natuurlijk als je de tijd maar niet vermorst”


Geschreven door: Joris Schröder (Bestuurslid Politiek, JD Arnhem-Nijmegen)

Geef een reactie