Februari: themamaand tien jaar vooruit

Nu we in een nieuw decennium zitten kijkt de DEMO deze maand niet terug op het afgelopen decennium, maar juist tien jaar vooruit. In deze maand vragen wij ons af wat we mogen verwachten van het jaar 2030. De JD’er van nu zal in veel gevallen dan geen JD’er meer zijn, misschien een D66’er of misschien wat verder naar rechts of links zijn opgeschoven. Degenen die nog geen baan hebben zullen tegen deze tijd wel aan het werk zijn en als de woningmarkt ons een beetje goed gezind is, een plek hebben om te wonen. Het zal er een beetje van af hangen hoe de moederpartij het in deze toekomst zal doen, maar hopelijk hebben wij over tien jaar plaatsgemaakt voor een hele lading nieuwe actieve JD’ers. 

Naar de toekomst kunnen we natuurlijk slechts gissen, niemand heeft simpelweg een glazen bol. Maar aan de hand van huidige ontwikkelingen kunnen we voorspellingen doen voor de toekomst. Kijk naar de ontwikkelingen in de nieuwe space-race bijvoorbeeld, niet per se tussen landen dit keer, maar tussen bedrijven als SpaceX en Blue Origin. SpaceX heeft de eerste reis voor mensen naar Mars al voor 2024 op de planning staan. De vraag is nu of het waarheid zal worden.

Wat mogen wij nog meer verwachten van deze wereld over 10 jaar. Hoe ziet onze flora en fauna er uit? Om nog maar te zwijgen over het klimaat? Rijden we over tien jaar allemaal in elektrische auto’s of hebben andere vervoersmiddelen dat toch overgenomen? Gaat de Brexit een succes worden voor de Britse economie? En wat voor een effect zal dat hebben op de E.U. en andere bewegingen die hun land uit de Unie willen hebben? Is Annabel Broer over tien jaar niet alleen onze eerste D66 premier, maar ook eindelijk de eerste vrouwelijke premier van dit land? Voor nu zullen het vragen zonder concreet antwoord blijven, maar de mensen die hier mee te maken hebben kunnen wel gissen. 

Namens de gehele DEMO-redactie wens ik u veel leesplezier met deze toekomstmaand.

David den Hartog, Hoofdredacteur.


Zelf een idee over hoe de toekomst er uit gaat zien, of een wens voor de toekomst? Neem contract op met de redactie via: demo@jd.nl

Geef een reactie