Een vaarwel aan 2019

Weer een jaar is aan ons voorbij gegaan, en wat voor een jaar lieve mede-democraten, kunnen wij dit een goed jaar noemen voor de democratie?

We hadden in 2019 natuurlijk verkiezingen voor het Europees Parlement en de Provinciale Staten, maar er was nog een belangrijker stemming dit jaar. Er is natuurlijk ieder jaar een gelegenheid waar alle Europeanen, en om de een of andere reden ook burgers uit Israël en Australië, hun stem kunnen laten horen. De stemming Eurovisie Songfestival pakte dit jaar eindelijk eens in ons voordeel uit, niet lang nadat Madonna ontzettend vals had opgetreden kwam Duncan Laurence als winnaar van het festival uit de bus. Na vijf minuten blijdschap stak de discussie over kosten en locatie gelijk de kop op. Voor de Jonge Democraten natuurlijk een leuk Europees feestje, jammer alleen dat Rusland er ook altijd is.

Tussen de JD en D66 is afgelopen jaar nogal wat voorgevallen. Maar sinds we bij de moederpartij op het zolderkamertje wonen lijkt de relatie zich te hebben hersteld. Ondertussen lijkt D66 vooral bezig met hele andere dingen dan politiek. Onze moederpartij doet werkelijk waar haar uiterste best om van partijleider Rob Jetten een groot staatsman te maken, of hem daar op zijn minst op te laten lijken. Ten eerste de heisa over die bril. Dat Rob zijn ogen liet laseren moest breed uitgemeten worden in de pers. Het heeft in de peilingen geen meter geholpen. Rob Jetten die overdreven langzaam zijn bril afzet is nou eenmaal geen Thierry Baudet naakt aan de rand van het zwembad. Robbie’s pogingen om onze harten te stelen blijven echter niet beperkt tot uiterlijk vertoon. Nee, terwijl Ollongren, Kaag en Koolmees bezig zijn met beleid, presenteert Rob een kookshow. Toegegeven in deze kookshow gaat het wel over politiek, er worden tenslotte politieke zwaargewichten als Splinter Chabot uitgenodigd, maar ook dit lijkt de kiezer niet genoeg te kunnen paaien. In de laatste EenVandaag peilingen gaan we met een luttele elf zetels het jaar uit.

Dat is gelukkig altijd nog meer dan de acht zetels waar de SP op staat in diezelfde peilingen. Kom op Lilian, als je pappie’s bedrijf over mag nemen worden er wel resultaten verwacht. Dat die peilingen van D66 zo laag zijn is misschien niet helemaal Rob’s schuld, op de ChristenUnie na staat immers iedere regeringspartij op verlies in de peilingen. Dat is misschien omdat het regeringsbeleid wel erg onpopulair lijkt te zijn bij veel groepen, boeren, klimaatactivisten, bouwers, iedereen is wel ergens boos over.

En dan onze eigen vereniging, nu we dit kalender jaar eindelijk een penningmeester hadden en nieuw onderdak hadden gevonden waanden we onszelf gelukkig. Echter het ledenaantal daalt, en ook verdwijnen er afdelingen uit de vereniging. Om die leegte een beetje op te vullen hebben vele leden zicht verzameld in app-groepen waarin men allerhande zeken bespreekt, maar weinig politiek’s.

Tot slot namen wij dit jaar afscheid van een politiek gigant in Brussel, de oude Europese Commissie is vervangen door een nieuwe, en dus verdwijnt ook Juncker van het toneel. Zijn Duitse vervangster moet nog maar bewijzen of ze net zoveel flair en humor heeft. Hoewel hij een omstreden figuur was in Europa, ik ga Juncker missen, ik hoop dat hij de uitnodiging om mijn wijnkelder te komen bezoeken reeds heeft ontvangen. Je pensioen moet je immers vieren.

Ik wens al mijn mede democraten een gelukkig 2020 toe,

Geef een reactie