Gezondere voeding door wettelijke maxima

Jaarlijks overlijden 12.900 Nederlanders als gevolg van een overmaat aan suiker, zout en verzadigd vet in hun voeding. Er wordt onbewust ongezonder geconsumeerd en te veel producten bevatten te veel ongezonde ingrediënten. Daarom zijn er nu wettelijke grenzen nodig voor de hoeveelheden suiker, zout en verzadigd vet in voedingsmiddelen. Deze maxima moeten gesteld worden op basis van eerder advies van een onafhankelijke wetenschappelijke commissie en als de voedingsindustrie zich daar niet aan houdt dan zijn financiële sancties op zijn plaats.

Nederlandse consumenten gaan namelijk onbewust al snel over hun maximale dagelijkse hoeveelheden van suiker, zout en verzadigd vet heen. Zo blijkt uit onderzoek van de Nierstichting bijvoorbeeld dat slechts één op de vijf Nederlanders te veel zout denkt te consumeren, terwijl dat in werkelijkheid 85% is. Niet verrassend, want 80% van het zout dat Nederlanders consumeren is al toegevoegd aan dagelijkse producten als brood, vlees en zuivel.

Daarnaast brengt deze (onbewuste) overconsumptie van suiker, zout en verzadigd vet grote gezondheidsschade met zich mee. Ieder jaar overlijden 12.900 Nederlanders hierdoor aan hartaanvallen, suikerziekte, nierziekten, beroertes, maagkanker enzovoorts.

Daarom werd Edith Schippers, ex-minister van Volksgezondheid, door een onafhankelijke wetenschappelijke commissie geadviseerd om voedingsproducten gezonder te maken en rekening te houden met de kwaliteit, houdbaarheid en smaak. Zij nam de concrete voorstellen van deze commissie echter niet over, maar sloot in 2014 wel het vrijblijvende ‘Akkoord Verbetering Productsamenstelling’ met de voedingsindustrie. Nu vijf jaar later zijn de doelen uit dit akkoord bij lange na niet gehaald. 

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over leefstijlpreventie. Dit is hét moment om in te grijpen. Neem de adviezen van de wetenschappelijke commissie over en zet deze waar nodig kracht bij met financiële sancties voor de voedingsindustrie. Daarmee worden duizenden mensenlevens gered en wordt het weer minder moeilijk voor de Nederlandse consument om gezond te eten en drinken!


Geschreven door: Jesse Koper (portefeuillehouder werkgroep Gezondheid) en werkgroepleden Katinka Wesselink & Jaap Steensma.

Geef een reactie