JD goes to London – het LYMEC verslag

Samen met de delegatieleden – Marten Porte, Sam Bogard en Lars Gerrits, en ik als International Officer – vertegenwoordigden wij drie weken geleden de JD tijdens het LYMEC-congres in Londen. Aan de hand van een foto beschrijven wij ieder hoe wij het congres hebben ervaren.

Met ongeveer 200.000 leden van 60 organisaties (inclusief de JD) in 39 landen, bestaat LYMEC uit ledenorganisaties en Individual Membership (IM) en is het actief overal op het Europese continent. Het centrale doel van LYMEC is het creëren van een liberaal en federaal Europa.

Doel van het bij elkaar komen is deels om organisatorische zaken te bespreken en deels voor het bestuur om haar verantwoording af te leggen en plannen voor de toekomst op tafel te leggen. Natuurlijk bespreken wij ook moties en kunnen we deze doorsturen naar de ALDE-fractie waar LYMEC als de facto jongerenvereniging van ALDE nauw aan verbonden is. Zo kunnen wij als JD invloed uitoefenen op het beleid van de ALDE-fractie. Een mooi voorbeeld hiervan is een door het ALDE-congres aangenomen LYMEC-motie bij het recente ALDE-congres in Athene. De motie richtte op het externe veiligheidsbeleid van de EU (je kan hem hier lezen). Door middel van goed lobbywerk heeft de LYMEC-delegatie (opgemaakt door vertegenwoordigers van LYMEC-lidorganisaties) zich onder andere hard gemaakt voor deze motie en is hij op het nippertje aangenomen. 

In het kort hebben wij als JD via LYMEC een aanjagende rol, buiten D66 om, om ons uit te spreken over ons visie en een manier om onze visie te bewerkstelligen. Onze inzet bij LYMEC is dus van strategisch belang, want hoe beter we vertegenwoordigd zijn binnen LYMEC, hoe meer de JD-stem en -visie gehoord wordt binnen de ALDE en de Renew Europe fracties.

Sam Bogard

Voor het LYMEC congres organiseerde ELF (een soort van Europese Van Mierlo Stichting) een seminar: In dit geval over Brexit…

De Brexit-vermoeidheid heeft onderhand bij iedereen wel toegeslagen, maar toch was dit een heel interessant moment: dit was voor veel van ons namelijk de allereerste keer dat we oog in oog stonden met een echte Britse Leave-supporter. Deze spreker was in dit geval: Simon Richards, de Chief Executive van de libertaire “Freedom Association”. Deze organisatie begon al in 2006 met campagne voeren om de EU te verlaten.

De tweede spreker tijdens dit debat was een LibDem die zich nu natuurlijk vooral inzet om Brexit te voorkomen. Tijdens het debat werd vooral duidelijk hoe groot de meningsverschillen waren over het democratische proces. De een schreef het referendum af als niet-bindend, en gekaapt door buitenlandse beïnvloeding en onwettige campagne donaties. De ander schilderde ieder protest na het referendum af als “sore losers”, Leave had immers gewonnen en als je daarna nog steeds wat anders wil, geloof je dan überhaupt wel in democratie?

In al het geschreeuw over het process kwam eigenlijk niemand meer aan de pro’s en con’s van Brexit toe.

Marten Porte

Sinds de afgelopen verkiezingen is de situatie voor liberalen in het Europees Parlement niet minder ingewikkeld geworden, en het was al niet bepaald simpel. Voorheen hadden we een ALDE-groep in het parlement, met daarbinnen weer twee overkoepelende partijen, waarvan één de ALDE-partij. LYMEC is de jongerenorganisatie verbonden aan deze ALDE-partij, maar ook de andere partij heeft een eigen jongerenorganisatie. De ALDE-groep in het EP is nu vervangen door de “Renew Europe” groep, met daarbinnen dezelfde twee (koepel)partijen, de partij van de Franse president Macron en een nieuwe Roemeense partij. Tot ons genoegen zijn de jongeren van deze Roemeense partij dit congres lid geworden van LYMEC.

Verder hadden we de International Officer van de jongerenorganisatie van de partij van Macron (de toepasselijk genaamde ‘Jeunes avec Macron’) op bezoek. Daarnaast was ook de voorzitter van de jongerenorganisatie van de andere koepelpartij uitgenodigd. Ondanks dat sinds de komst van Macron in het EP het er voor de liberalen niet overzichtelijker op is geworden, waren dus toch alle jongeren van de Renew Europe-groep vertegenwoordigd in Londen om samen te bepalen hoe we de stem van jongeren kunnen laten horen in het Europees Parlement.

Lars Gerrits

Hier sta ik op de foto met Sonja en Joonas tijdens het plenaire gedeelte van het congres. Zij vormden samen de delegatie van een van de Finse Member Organisations van LYMEC. Toen ik aankwam bij het hotel heb ik ze ontmoet. We raakten aan de praat in de lobby en zijn samen gezellig gaan lunchen. De volgende dag heb ik nog bij ze gezeten tijdens het ontbijt. Zo kwam ter sprake dat hun PJO recent een persstuk gepubliceerd had over de legalisering van wiet. We hebben het gehad over de verschillen en overeenkomsten in het drugsbeleid in onze landen en over hoe de JD zelfs pleit voor het legaliseren van xtc. Het was mooi om te zien hoe liberale jongeren uit een ander land met dezelfde progressieve thema’s bezig zijn. Ik heb gekozen om deze ontmoeting eruit te lichten omdat het niet alleen iets zegt over de politiek inhoud, maar ook laat zien dat nieuwe ontmoetingen op zo’n congres ook gezelligheid opleveren.


Onder redactie van: Abel Hartman (International Officer JD)

Geef een reactie