December: themamaand religie

Deze december is het de maand van de religie bij de DEMO. Dat lijkt misschien een beetje voorspelbaar in een maand met meer dan tien christelijke feestdagen en de acht dagen van Chanoeka. De redactie dacht dat het voor de JD, een organisatie die op het eerste oog areligieus lijkt, mooi zou zijn om religie eens onder de loep te nemen. Traditionele religies als het christendom en jodendom lijken te botsen met onze meer progressief liberale waarden, de openlijk religieuze JD’er is dan ook duidelijk in de minderheid. Ondanks dat velen van ons, waaronder ikzelf, zich waarschijnlijk identificeren als atheïst of humanist is het niet te ontkennen dat wij deels door religie zijn gevormd.

Velen van ons hebben waarschijnlijk op een religieuze school gezeten, en hebben dus wel wat van een specifieke religie mee gekregen, ook al werd daar thuis niet zoveel aandacht aan besteed. Zo staat mijzelf nog bij dat ik wel mijn communie gedaan heb, terwijl er bij ons thuis nooit werd gebeden of uit de bijbel werd gelezen. En ook als je het niet vanuit je opvoeding mee hebt gekregen vier je waarschijnlijk wel Pasen of Kerst ook al hecht je geen religieuze waarden aan deze feesten. Ook als je deze feesten niet viert zijn het voor de meesten van ons wel vrije dagen. 

In de politiek kunnen we niet om religie heen. Er zijn in het parlement nog altijd drie partijen die zichzelf christelijk noemen. Het CDA, de CU en de SGP zijn partijen met standpunten waar wij ons als progressieven niet altijd in kunnen vinden. Het zijn wel partijen waar onze moederpartij vaak mee samenwerkt en met het CDA en de CU zitten ze nu in een kabinet. Ook de JD heeft voorheen de handen ineengeslagen met de PJO’s van deze partijen. Door de samenwerking met deze partijen moeten er vaak concessies gedaan worden op D66-speerpunten als euthanasie.

Met dit alles in het achterhoofd trappen we deze themamaand af, aan iedereen veel leesplezier gewenst.

David den Hartog,

Hoofdredacteur


Zelf iets over jouw religie of religie in het algemeen delen? Neem contact op met de redactie via demoredactie@gmail.com.

Geef een reactie