Waar zijn toch onze Bekende Leraren (BL’ers)?

Als lid van de Jonge Democraten en een liefhebber van alles wat met onderwijs te maken heeft zal ik het komende jaar enkele stukken schrijven over onderwijs. Zelf sta ik vier dagen per week voor een basisschoolklas met nieuwkomers en geef dus alle vakken met de nadruk op Nederlands. Eén dag per week werk ik in het onderwijsmuseum in Dordrecht. Samen met anderen zorg ik ervoor dat alle materialen in het digitale archief komen. Vaak is dat een hele legpuzzel. Het meeste is oud, het is tenslotte een museum, en vaak is het niet duidelijk van wie het is. We hebben wel een naam, maar meer weten we niet.  Dat zette mij aan het denken. Hoe komt het dat we eigenlijk geen leraren kennen?

De namen die niet bekend zijn, zijn meestal van leraren die veel hart hadden voor hun vak en altijd les hebben gegeven. De materialen die ze hebben gedoneerd aan het museum zijn met veel liefde gebruikt en bewaard. De passie is zichtbaar, maar niemand weet meer wie ze zijn. We kennen zeker wel mensen die leraar zijn geweest. Er zijn er genoeg bekend geworden. Meestal zijn dat toch degene die niet meer voor de klas staan. Het zijn nu vaak bestuurders, cabaretiers, schrijvers en politici. Natuurlijk mogen deze mensen er ook zijn, maar er zijn genoeg leraren die hun hele leven onbekend blijven en toch fantastisch werk hebben gedaan. Hoewel, onbekend? Ze zijn niet wereldberoemd. Toch zijn ze, beginner of al jaren bezig, voor een kleine club toch echt ‘celebrities’. Want voor zo’n 30 kinderen per jaar en ook voor de rest van de school zijn deze mensen megabekend. Elke dag zijn de ogen op hen gericht. En oké, ze zijn niet wereldberoemd, maar toch zeker wel lokaal beroemd. 

Mijn voornemen is dus om de komende tijd JD’ers te spreken die voor de klas staan. Want misschien kennen wij ze niet. Geloof me deze mensen werken hard, daarom horen we er zo weinig van. Het is zeker wel de moeite waard om ze toch te leren kennen. Een goede leraar zijn draait niet om nationale bekendheid, maar wel om de passie waarmee het vak wordt uitgeoefend. Die passie zie je meestal niet omdat een klas en school al snel een eilandje op zich worden. Kortom, ken of ben je een JD’er die met veel plezier voor de klas staat? Ik wil graag met je in gesprek. Maak van die lokale beroemdheid voor eventjes een BL’er. 


Geschreven door: Jetske Steenstra

Geef een reactie