Wie is de blonde stuurman van het Brexit-schip?

Het Brexit-proces heeft verschillende hoofdrolspelers de kop gekost, zo ook verschillende leiders van de Conservatieve Partij. Na David Cameron en Theresa May is het nu de beurt aan Boris Johnson om het stuurloze Brexit-schip weer enigszins op koers te krijgen. Wie is deze ‘BoJo’ eigenlijk?

Johnson werd in 1964 geboren in New York. In 1973 verhuisde hij naar Brussel, omdat zijn vader in dienst was getreden van de Europese Commissie. Hij studeerde Klassieke Studies aan de Universiteit van Oxford, en was ook voorzitter van de debatclub daar, een functie die wordt gezien als de eerste stap richting het premierschap in Groot-Brittannië.
Na zijn studie ging Johnson de journalistiek in. Een erg goede reputatie bouwde hij daar echter niet op. Zo werd hij van zijn eerste journalistieke post ontslagen in verband met het vervalsen van een citaat en stond hij later bekend als iemand die de zaken vaak overdreef en verdraaide. Wel verkondigde hij daar al het eurosceptisch geluid waar hij nu om bekend staat.

Echt rustig is het nooit geweest rond Johnson. In 2004 werd hij als lid van het Lagerhuis als schaduwminister van Kunst, maar in datzelfde jaar werd hij ook alweer afgezet. Dit nadat hij had gelogen over beschuldigingen van een relatie met een journaliste. Een jaar later werd hij wederom schaduwminister, nu van Onderwijs. In 2006 kwamen er weer beschuldigingen op van een buitenechtelijke relatie, maar ditmaal had dat geen consequenties voor Johnson. Dat zijn privéleven wat wilder is dan dat van bijvoorbeeld Mark Rutte mag voor zichzelf spreken. Zo is het bijvoorbeeld onduidelijk of Johnson nou 5 of 6 kinderen heeft. Weer eens wat anders dan een premier die nog nooit met een partner is gesignaleerd.
Verder is Johnson van 2008 tot 2016 burgemeester van Londen geweest. Hij zorgde er onder andere voor dat Londenaren deelfietsen tot hun beschikking kregen. Deze worden tegenwoordig ook wel de ‘Boris Bikes’ genoemd.

Blijkbaar mistte hij het lidmaatschap van het Lagerhuis, want in 2014 kondigde hij aan dat hij opnieuw lid wilde worden. Dit werd hij ook in 2015, en vanuit die positie begon zijn opmars naar waar hij nu zit. Toen Cameron het Brexit-referendum aankondigde, sprak Johnson zich uit vóór een Brexit. In de tijd hierna manifesteerde hij zich nadrukkelijk als één van de leiders van het brexit-kamp.

Hoe het referendum afgelopen is, weten we allemaal. Hierna werd Johnson getipt als opvolger van Cameron, maar hij stelde zich niet kandidaat. In plaats daarvan koos hij ervoor om als minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van May plaats te nemen. Ook in kabinet May-II had hij deze positie, totdat hij in 2017 opstapte omdat hij het, zeer verrassend, oneens was met het Brexit-beleid van premier May. Toen zij in 2019 opstapte, werd Johnson met twee-derde meerderheid verkozen tot nieuwe partijleider van de Conservatieve Partij.

En dat zijn we aanbeland in het heden. Ondertussen heeft Johnson zich beroemd en berucht gemaakt met enkele stevige uitspraken. Zo blijft hij tot op de dag van vandaag volhouden dat hij er écht voor gaat zorgen dat de Brexit aan het eind van deze maand doorgang zal vinden. Of dat echt zo zal zijn, of dat deze uitspraak aan het inmiddels lange lijstje van zijn leugens toegevoegd kan worden, zal de tijd leren.


Geschreven door: Jeffrey Eelman

Een gedachte over “Wie is de blonde stuurman van het Brexit-schip?

Geef een reactie