Bestuurstalk: Pim Cramer

Op het zomercongres in Amsterdam kozen wij ons nieuwe landelijk bestuur, met ditmaal zeven functies om te vullen. In de nieuwe functie talentontwikkeling werd Pim Cramer gekozen. De DEMO-redactie sprak hem op een van de heetste dagen van het jaar op het nieuwe landelijk kantoor in den Haag.

Wie ben je, wat doe je en waar kom je vandaan?
Ik ben Pim, 21 jaar oud, ik kom uit een dorpje naast Breda. Tegenwoordig woon ik in Rotterdam, ik heb daar net mijn bachelor bedrijfskunde afgerond. Het komend jaar maak ik mijn minor politicologie nog af in Leiden. Afgelopen anderhalf jaar was ik JD-bestuur in Rotterdam, waarvan het laatste jaar voorzitter.

“… maar in het begin zal het wennen worden en een beetje rommelig zijn.”

Hoe zie jij volgend jaar voor je, met deze nieuwe functie in een parttime bestuur?
Het is natuurlijk een andere insteek dan een fulltime bestuur. Ik denk ook dat het belangrijk is voor heel de vereniging om te weten dat ze wat minder zullen moeten verwachten van ons. Het beantwoorden van vragen zal misschien wat langer duren. We staan er nog steeds met motivatie in, maar in het begin zal het wennen worden en een beetje rommelig zijn.

Heb je al een tijdsindeling voor jezelf, hoeveel dagen je hier bijvoorbeeld op kantoor wilt zijn?
We hebben sowieso besloten dat we hier een dag met z’n allen op kantoor willen zijn, ook om te vergaderen. Als het lukt willen we dat ook nog een tweede dag doen. Ik vind het zelf wel heel leuk om een eigen kantoortje te hebben, dus ik zie mezelf hier wel vaak zitten, ook om te studeren.

Dus je zal er door het studeren heen vaak zijn?
Ik weet dat nog niet zeker, we hebben daar nog geen vaste structuur voor.

Hebben jullie als bestuur al iets gezamenlijks gedaan deze vakantie?
We hebben al een bestuursweekendje gehad in Almelo, daar hebben we al goed de tijd gehad om elkaar te leren kennen. We kenden elkaar allemaal al wel een beetje, en de komende weken zal dat alleen maar groeien. Tot nu toe vind ik het zeker gezellig.

Welke rol zou jij zeggen dat je aanneemt binnen dit bestuur?
Dat vind ik nog wel een beetje vroeg. Tot nu toe heb ik nog niet de meest luide stem, maar ik denk dat ik door de rest wel gehoord wordt, dus ik kan de rest wel aanspreken en een spiegel voorhouden.

“Ik hoop zo dat het contact wat intensiever wordt en dat mensen kunnen blijven leren.”

Tijdens jouw verkiezing had je een aantal punten uiteen gezet over wat je wilde veranderen op het gebied van talentontwikkeling, bijvoorbeeld het trainingstraject, kun je daar wat meer over vertellen?
Ik denk dat het goed is om te kijken of een trainer wat intensiever contact kan houden, dat hangt een beetje af van de afstemming tussen trainer en bestuur. Ik denk dat het beter is als een trainer gewoon eens navraagt hoe het gaat, hoe zijn jullie aan de slag gegaan met de punten die we besproken hebben. Als het wat minder gaat, dan kunnen ze kijken of ze op nieuw een keer samen kunnen komen. Ik hoop zo dat het contact wat intensiever wordt en dat mensen kunnen blijven leren.

Je wilt bijvoorbeeld ook het tweede kaderweekend naar voren halen, welke redenen had je daarvoor.
De sfeer die je in het tweede kaderweekend vaak ziet is een beetje afsluitend. Zo van: “wat ga jij hierna doen?” of “hebben jullie al een vervolgend bestuur gevonden?”. Dat is eigenlijk een gekke mindset voor een weekend dat als doel heeft om aan ons zelf en de vereniging te werken, en niet: hoe gaan we het afronden? Door het kaderweekend naar voren te halen, zoals hij nu ook in onze planning staat, hoop ik dat er meer tijd is om het geleerde in de praktijk toe te passen.

Wat voor trainingen zouden er volgens jou nog meer aandacht verdienen?
De concrete meer specifieke trainingen, zoals campagne voeren, waarin je in een redelijk korte sessie toch een vaardigheid kan leren. Ik denk dat die heel effectief en leuk zijn voor de leden.

Zijn er nog andere ideeën die je volgend jaar uit zou willen voeren die je nog niet zo besproken hebt?
Het is nu nog een beetje aftasten allemaal, met dit nieuwe bestuur. Wel een leuk idee waar we met z’n allen op zijn gekomen borduurt voort op de campagnes van een JD’er in elke gemeenteraad en elke provinciale staat, die mensen nog wel zullen kennen. Dat zijn mensen die mee hebben gedaan aan verkiezingen of zelfs zijn verkozen. Dus we willen eigenlijk heel graag nog een momentje pakken zodat zij zelf lessen door kunnen geven aan JD’ers die dat pad ook graag zouden willen bewandelen.

Het gaat op dit moment niet zo goed met het ledenaantal, hoe zie jij jouw rol daarin om dat weer omhoog te krijgen?
Ik wil natuurlijk vooral de mensen die al actief zijn bij de vereniging het zo leerzaam en leuk mogelijk maken, en ik hoop dat dat dan af zou stralen op potentiële leden. Pure ledenwerving is wat minder mijn straatje.


Geschreven door: David den Hartog

Geef een reactie