Kandidatentalk: Yvet Laan

Als ze opneemt staat ze nog op de LaVo, gezellig te borrelen met haar bestuur en het LB en ze loopt dan naar buiten om de DEMO te woord te staan. Yvet laan is huidig secretaris van de afdeling Leiden-Haaglanden en is kandidaat voor de landelijke equivalent van die functie, David den Hartog interviewde haar over deze ambitie.

Wie ben je, wat doe je en waar kom je vandaan?
Ik ben Yvet Laan, ik studeer bestuurskunde in Den Haag en ben nu nog secretaris bij de afdeling Leiden-Haaglanden. Oorspronkelijk uit Leiderdorp, daarna heb ik met mijn familie vier jaar in Curaçao gewoond, en zijn we daarna terug naar Nederland verhuisd. Toen ben ik eerst in Leiden gaan studeren en nu zit ik dus in Den Haag. Dus ik ben een beetje heen en weer gegaan.

“Daarnaast heb ik denk ik ook wel het voordeel dat ik nu in den Haag woon en studeer, dus na college kan ik meteen door naar de LaVo of het landelijk kantoor.”

Waarom heb je besloten je kandidaat te stellen voor de functie van landelijk secretaris?
Op het afgelopen congres werd er besloten dat we weer met een parttime bestuur gingen werken als vereniging. Bestuur doen leek me altijd heel interessant maar niet fulltime, ik zag het niet zitten om een jaar mijn studieleven stop te zetten. Dus toen het parttime werd begon ik erover na te denken. Toen het bleek dat ik volgend jaar een heel rustig jaar zou hebben ben ik eens gaan praten met Michiel en Pauline, toen werd ik eigenlijk steeds enthousiaster en heb ik dus besloten het te doen.

Hoe zie je dat dan voor je in een parttime bestuur? Het werk van secretaris neemt toch wel een aantal dagen in beslag.
Als secretaris heb ik natuurlijk gewoon een vast takenpakket, dus ik weet goed waar ik aan toe ben. Daarnaast heb ik denk ik ook wel het voordeel dat ik nu in den Haag woon en studeer, dus na college kan ik meteen door naar de LaVo of het landelijk kantoor. Dus ik denk dat ik daar vaak zal zijn en ik vind het ook fijn om op een kantoor te werken. Ik denk dat het qua tijd helemaal goed gaat komen.

Hoe denk je dat die transitie van fulltime naar parttime zal zijn voor jouw functie?
De basistaken zijn voor mij het belangrijkst, dat moet een secretaris gewoon regelen. Alle andere dingen zoals bijvoorbeeld buiten-bubbel-borrel zou ik eerder laten vallen als dat nodig is. Terwijl ik dat soort dingen natuurlijk wel wil doen, maar langs de afdelingen gaan en extra projecten doen bij de JD, daar moet ik wel tijd voor hebben.

“Overzicht hebben en dat over kunnen brengen is belangrijk en dat is denk ik de belangrijkste taak voor een secretaris.”

Wat zijn volgens jou de vaardigheden die een goed secretaris moet hebben?
Een secretaris moet denk ik van gestructureerd werken houden. Zelf houd ik bijvoorbeeld erg van lijstjes maken, to-do lijstjes en dan lekker kunnen afstrepen. Ik houd heel erg van structuur en wat minder van verrassingen, ik vind het fijn om te weten wat er gaat gebeuren en wat ik moet doen. Overzicht hebben en dat over kunnen brengen is belangrijk en dat is denk ik de belangrijkste taak voor een secretaris.

Wat zouden jouw grootste uitdagingen zijn als secretaris volgend jaar?
Ik denk het ICT-team. Zelf heb ik daar heel weinig verstand van, maar ik ben me er wel van bewust dat daar echt iets moet veranderen. Dus ik wil graag met dat team gaan zitten om te kijken wat er moet veranderen en hoe we dat kunnen doen. Dus ik denk dat ik daar veel te leren heb, bijvoorbeeld de kennis om de site te runnen heb ik zelf niet, dus dat word voor een deel ook anderen vertrouwen. Dat wordt een proces, maar de ICT moet volgend jaar veranderen.

Daarnaast wil ik feedback aanpakken. Het gaat nu voor mijn gevoel alleen via het kader als er kritiek is, dat is voor gewone leden moeilijker. De drempel om naar de vertrouwenspersoon te stappen ligt volgens mij wat hoog, dus ik wil dat leden een anoniem klachtenformulier in kunnen vullen als ze klachten hebben over hoe dingen worden aangepakt of over een bestuurslid.

“Bij de JD heb ik geleerd dat mensen heel veel kennis hebben over onderwerpen waar ik minder bekend mee ben en dat we dus van elkaar kunnen leren.”

Je bent al een jaar afdelingsbestuur bij de JD, wat vind je zo leuk aan de JD en hoe ben je hier begonnen?
Ik ben bij de JD begonnen, een tijd geleden alweer, na de Tweede Kamerverkiezingen. Ik studeerde bestuurskunde en ik vond het een beetje hypocriet van mezelf dat ik politiek bestudeerde, maar eigenlijk geen lid was van een politieke partij. Dus ik ging me inlezen en kwam toen uit bij D66 en werd daar lid. Toen zag ik eigenlijk pas dat er een jongerenorganisatie was, dus ik werd combi-lid. Het duurde een tijdje voor ik echt actief werd bij de JD, ik dacht dat iedereen veel betere kennis zou hebben van politiek dan ik. De eerste keer dat ik kwam was op introductieweekend, dat was super leuk. Ik ontmoette veel nieuwe mensen die net als ik gewoon nieuwsgierig waren en die dingen wilden leren. Ook een leuk feestje gehad want dat hoort er ook bij.

Ik vond het vooral fijn dat er zo veel verschillende mensen waren, die allemaal verschillende meningen en inzichten hadden die ik zelf nooit gehoord had. Daar leerde ik gelijk van en nog steeds. Bij de JD heb ik geleerd dat mensen heel veel kennis hebben over onderwerpen waar ik minder bekend mee ben en dat we dus van elkaar kunnen leren. De JD is voor mij echt een plek om te ontdekken.

“Er zijn heel veel andere zaken die ook aandacht verdienen, zoals armoede in Nederland.”

Sta je ook helemaal achter de politieke visie van de JD?
Ik ben het met de meeste standpunten eens. Alleen vind ik wel dat we soms op standpunten blijven hangen. Zoals de legalisering van drugs, wat ik een heel goed standpunt vind, maar daar ligt af en toe iets teveel de focus op. Er zijn heel veel andere zaken die ook aandacht verdienen, zoals armoede in Nederland, dat gezinnen nog steeds naar de voedselbank moeten. Net als onderwijs, is natuurlijk belangrijk, maar soms ligt de focus daar iets teveel op. Ik vind het mooi dat wij altijd een interne discussie hebben, kijk bijvoorbeeld naar ons standpunt over het koningshuis, geen enkel punt is definitief.

Wil je nog een verkiezingsboodschap meegeven?
Ik kan alleen maar zeggen dat ik blij ben dat ik de JD gevonden heb. Ik heb hier ontzettend veel geleerd, dat is een beetje een cliché maar dat is wel waar. De JD heeft mij ontzettend veel geboden en ik hoop dat ik de JD ook veel kan bieden.


Geschreven door: David den Hartog

Geef een reactie