Kandidatentalk: Marije Heerma

Marije heeft een drukke dag als ze de telefoon opneemt voor het interview. Voor het onderzoek dat ze uitvoert moet ze veel metingen doen. Om de zoveel tijd even wat samples verwisselen, heen en weer lopen tussen lab en computer. Als alles meezit heeft ze nog voor deze zomer haar bachelor afgerond. Tussendoor kletsen we aan de telefoon over haar ambities als aspirant bestuurslid Campagne en Communicatie.

Wie ben je? Wat doe je? En waar kom je vandaan?

Ik ben Marije Heerma, 21 jaar, student Levensmiddelentechnologie in Wageningen. Op dit moment doe ik onderzoek naar een bepaald soort eiwit in melk voor mijn bachelorscriptie. Ik werd lid van de JD in september 2017 bij de regiocommissie Wageningen. Toen ik later als bestuurslid promotie in het regiobestuur zat, heb ik geholpen van Wageningen een eigen afdeling te maken.

” Je moet een bestuur hebben dat in zijn communicatie geen mensen tegen elkaar opzet of verdeling creëert.”

Hoe kom je erbij om als echte bèta voor Campagne en Communicatie te gaan?

Ik vind samenwerken en creatief bezig zijn leuk. Voor de introweek van de Universiteit Wageningen had ik bijvoorbeeld samen met Esther Verbruggen politiek Twister bedacht. Ik had een enorm stuk wit landbouwplastic gehaald en daar de hoofden van verschillende politieke kopstukken opgeplakt. Je merkt dat de nieuwe studenten aankomen met de gedachte: “Oh, politiek, daar heb ik geen zin in.” Maar al snel zaten ze fanatiek mee te twisteren. Dat is gewoon lachen. We hadden Pechtold ook uitgenodigd. Hij was enthousiast en heeft drie kwartier als quizmaster naast het speelveld gestaan. Het was een geslaagde dag. Iedereen was enthousiast en dat is waar je het voor doet.

Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in hoe de maatschappij werkt, waarom alles zo is geregeld zoals het nu is. Het progressieve geluid dat we als JD uitdragen kan ik me goed in vinden. Je moet een bestuur hebben dat in zijn communicatie geen mensen tegen elkaar opzet of verdeling creëert. Dat zie je vaak in de Nederlandse politiek.

“Er zit daarnaast veel expertise op het gebied van communicatie bij onze leden en D66 heeft er zelfs een heel team voor.”

Wat zijn je plannen als bestuurslid Campagne en Communicatie? Wil je je ergens op focussen?

Als het goed is, zijn er voorlopig geen verkiezingen. Het lijkt het me goed om met de campagnes daarom vooral te focussen op ledenwerving. Hierbij wil ik proberen om meer mbo-studenten te bereiken. Misschien is het bijvoorbeeld een idee om te kijken naar stagemarkten bij middelbare scholen. Dan zouden we bijvoorbeeld met alle andere PJO’s kunnen samenwerken en op die markten gaan staan.

Zichtbaarheid op sociale media is belangrijk. Facebook is makkelijk ingericht voor evenementen, maar ik denk dat jongeren tegenwoordig veel meer op Instagram en Snapchat zitten. Laatst hoorde ik zelfs van leden die een Facebookprofiel aan hebben gemaakt om ons te kunnen volgen. Dat is denk ik niet de bedoeling.

Verder wil ik met de afdelingen om de tafel gaan zitten om te kijken hoe zij de communicatie uitvoeren en hoe wij hen als LB kunnen ondersteunen. Op Instagram kunnen we activiteiten ook aankondigen, met een link in de bio naar onze website. Er zit daarnaast veel expertise op het gebied van communicatie bij onze leden en D66 heeft er zelfs een heel team voor. Hier moeten we gebruik van maken.

Zijn er dingen waar jij voor jezelf persoonlijk op gaat letten komend jaar?

Als je iets doet, moet je het goed doen. Bij de Orco werd gevraagd wanneer het voor mij goed is: als het resultaat, de samenwerking of het proces goed ging. Ja, zo zwart wit is het niet. Een goed resultaat is mooi, maar als de samenwerking bagger was, wat heb je er dan aan? Ik wil er altijd 100 procent voor gaan. Het overkomt me dan wel eens dat ik er te vol voor ga. Je kijkt terug en je denkt: “Dat was met een tandje minder ook goed gegaan.”

“Als bestuurslid vind ik het belangrijk om na te denken welke uiting van de JD op welk moment ertoe doet.”

Hoe sta jij nu tegenover de visie van de Jonge Democraten?

Ik ben destijds lid geworden vanuit mijn eigen idealen en ik denk dat die van de JD heel goed bij mij passen. Je hoeft het niet overal mee eens te zijn, iedereen heeft zijn eigen mening, maar er zijn voor zover ik weet geen standpunten van JD waar ik me niet in kan vinden. Als bestuurslid vind ik het belangrijk om na te denken welke uiting van de JD op welk moment ertoe doet. Bijvoorbeeld wat we vinden van het koningshuis, ik ben niet per se voor, maar is dat relevant op dit moment?

Dit jaar was er veel aandacht voor het legaliseren van extasy. Is dat nu relevant?

Ik vind het goed dat we daar voor zijn als JD. Ik weet dat we daar in Wageningen niet specifiek aan mee hebben gedaan. Het verschilt per regio of dat relevant is. Zo kan ik me voorstellen dat dit in Brabant wel een dingetje is, met al het drugsafval, en voor grote steden als Amsterdam, maar geldt dat ook in Friesland of ergens anders?

Wat zou jij een thema vinden dat we volgend jaar moeten uitdragen?

Het klimaat is een actueel thema. Kijk bijvoorbeeld naar hoeveel plastic we gebruiken of de omvangrijke voedselverspilling wereldwijd. Dit thema is direct gerelateerd aan mijn studie. Het is dan ook fijn om wat eigen kennis over dit onderwerp te hebben. Laatst was ik te gast bij een AAV en toen zei iemand dat we moeten stoppen met onze komkommers in plastic te verpakken voor de verkoop in de supermarkt. Dat klinkt natuurlijk als goed voor het milieu en het klimaat, maar eigenlijk zorgt de verpakking ervoor dat de komkommer veel langer te bewaren is. De komkommer eerder weggooien is nog slechter.

“We zullen als bestuur samen afspraken moeten maken over wie wanneer in Den Haag zit en hoe we alles aanpakken.”

Hoe ga je volgend jaar je tijd inrichten?

Volgend jaar neem ik een tussenjaar om me te kunnen focussen op het bestuur en daarnaast wil ik gaan werken. Eerst was ik van plan om drie dagen te werken, maar dat lijkt me toch wel te ambitieus. Twee dagen moet zeker wel lukken. Hoe het er exact uit gaat zien weet ik dan pas. We zullen als bestuur samen afspraken moeten maken over wie wanneer in Den Haag zit en hoe we alles aanpakken.

Nog even over de andere kandidaats bestuursleden. Ben je blij dat er nu toch een kandidaat penningmeester zich heeft gemeld?

Dat is voor de hele vereniging wel een opluchting! Mensen maakten al grappen: of ik het niet moest gaan doen? Ik heb natuurlijk een bèta profiel en ik ben goed in wiskunde. Maar mensen die me goed kennen vroegen dan wel: “Je gaat wel voor je eigen functie, toch?” Je moet wel doen wat je leuk vindt. Het is veel toffer dat je iemand hebt die het echt graag wil doen dan dat iemand eraan moet worden opgeofferd. Kyllian (de kandidaat penningmeester, red.) ken ik persoonlijk niet goed. Hij is nu bestuurslid in Amsterdam, dus zich inzetten voor de JD vindt hij vast leuk!

Je bent samen met Annabel Broer op campagne geweest, is hier een voorkeur uit op te maken?

Annabel studeert net als ik in Wageningen, ik zie haar graag en ook buiten de JD. Ze is denk ik goed als voorzitter. Wat ik eerder zei over mensen niet tegen elkaar opzetten, daar kunnen we elkaar in vinden. Maar, ik zeg zeker niet dat ik niet met de andere twee zou kunnen samenwerken. Cas en Erwin ken ik wel een beetje. Alle kandidaten hebben denk ik hun hart voor de JD op de goede plek, daar twijfel ik niet aan.


Geschreven door: Bas Buise

Geef een reactie