Het lustrum

Het verheugt mij ten zeerste dit schrijven te mogen wijden aan de 35ste verjaardag van de Jonge Democraten. Zo jong zijn we immers al niet meer. De nieuwigheid is er een beetje af en ook zijn we inmiddels prettig ingesleten bij de rest van het politieke bestel. Op zo’n punt is het tijd dat wij ons afvragen hoe het verder zal moeten. Want waarde mede-democraten: we verkeren in zwaar weer en niet alleen dat, ook ons pakket aan idealen heeft het de laatste tijd zwaar te verduren. Dus, hoe nu verder? Hoe zorgen wij met z’n allen ervoor dat de JD de 70 gaat halen.

Als u het mij vraagt is het tijd dat er meer zwoeg in de zaak komt, stoppen met het uitdelen van suikerpilletjes op straat en iets nieuws bedenken. Dat jochie van de JOVD mag dan misschien vaak op tv verschijnen omdat z’n papa ook bekend is, ook wij moeten met onze kop ver boven het maaiveld uit gaan steken en zorgen dat jongeren gehoord worden. Want het gaat immers om gehoord worden. De progressief liberale jongeren zijn vaak wat terughoudend en overtuigd van hun eigen gelijk, niet dat ik wil zeggen dat wij geen gelijk hebben. Het is tijd dat wij fel van ons laten horen als reactie op alle reactionaire geluiden die tegenwoordig door de kathedraal van de democratie galmen. Om met de woorden van een man te spreken die de media zeer goed weet te bespelen, we moeten de Jonge Democraten weer groot maken.

Dat brengt mij gelijk op het tweede punt waar ik een paar woorden aan wil wijden, onze waarden. Die progressieve waarden liggen onder vuur. De Jonge Democraten zijn altijd radicaal progressief geweest en lange tijd hebben wij allen gedacht dat wij de stem van de toekomst waren. Maar de laatste jaren komen de tegenstanders van die progressie steeds vaker aan het woord en erger nog aan de macht. Bij het horen van dergelijke reactionaire geluiden, in sommige gevallen zelfs leugens, beginnen mijn handen altijd te jeuken.

Wij moeten onze radicaal progressieve waarden blijven verkondigen, maar wel met manieren en beschaafdheid. Doe een das om, weg met die opgerolde-mouwenmentaliteit, dan doel ik even op onze voorzitter. Het is hier geen discussieclubje in het plaatselijke buurthuis.

Graag zou ik willen afsluiten met de hartelijke felicitaties aan iedereen die zich door de jaren heen heeft ingezet voor de JD en wil ik ook alle actieve leden, jong en oud, hartelijk bedanken voor hun inzet. Dat de JD nog vele jaren mag blijven bestaan als de allerleukste PJO die Nederland mag hebben.

Met democratische groet,

DEMO dandy

Geef een reactie