Raoul Boucke: een toekomst voor Europa

Op 23 mei  zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Verkiezingen waarbij wij de toekomst van Europa bepalen. Je kan er niet meer om heen: Klimaat is het onderwerp van deze verkiezingen. Het is tijd voor actie en daadkracht na decennia van stilstand.

Klimaatverandering moet wat mij betreft de nummer een prioriteit zijn van de EU de komende vijf jaar. Dat is waarom ik mij heb gekandideerd. Want als wij niet direct optreden, zullen de gevolgen van klimaatverandering een enorm negatief effect hebben over de hele wereld. Nu al zijn er gebieden die kampen met hevige overstromingen of ernstige droogte. Nederland, een land dat voor 35% onder de zeespiegel ligt, moet gezien onze geschiedenis niet blijven slaapwandelen. Elke dag dat we geen actie ondernemen brengt de toekomst van de volgende generaties in gevaar. Daarom zijn deze verkiezingen van groot belang.

Klimaatverandering is een duidelijk voorbeeld van een grensoverschrijdend probleem waaraan alle landen ter wereld bijdragen en dat we alleen gezamenlijk kunnen oplossen. Klimaatsceptici beweren vaak  dat Nederland maar een klein land is en wij daardoor ook maar weinig aan de oplossing  kunnen bijdragen. Dat is deels waar. Problemen die zo groot en grensoverschrijdend zijn kunnen wij alleen samen in Europa  aanpakken. Ik vind het dan ook verbazingwekkend dat diezelfde klimaatsceptici met hun argumenten over de kleine rol van Nederland hand in hand gaan met het flirten met het idee van een Nexit.

De argumenten om niet op te treden tegen klimaatverandering lijken veel op de argumenten om uit de Europese Unie te stappen. Ze zijn vaak gebaseerd op een gevoel dat ‘vroeger alles beter was’  en  de angst voor verandering. Hoewel het begrijpelijk is dat mensen soms terugschrikken van het idee dat verandering nodig is, steunen de feiten overweldigend het succes van de EU. Ook de droogte en hitte van vorig jaar spreken hier boekdelen wat mij betreft. Het is dus van grote zaak dat progressieve groene partijen als D66 blijven schermen met feiten en Euro- en klimaatsceptici voorzien van een goed onderbouwd antwoord.

“Kom in actie! Roep je vrienden, familie, studiegenoten en zelfs tinderdates op te gaan stemmen!”

Het is zorgwekkend dat  de sceptici veel gehoor krijgen. De extreem rechtse partijen zullen, volgens de huidige peilingen, flink groeien tijdens de aankomende  verkiezingen. Dit zijn partijen die liever niet samenwerken aan een klimaatoplossing en ons continent weer willen opbreken in verschillende landen, gesterkt door machtige leiders zoals Trump en Poetin. Voor jongeren is hier een belangrijke rol weggelegd deze verkiezingen. Vijf jaar terug was de opkomst onder jongeren slechts 18%, dat terwijl over hun toekomst gaat. Tegen de Jonge Democraten zeg ik dus: “Kom in actie! Roep je vrienden, familie, studiegenoten en zelfs tinderdates op te gaan stemmen!”

Hoewel sommige partijen het klimaatprobleem vaak ontkennen  en oproepen tot nationalisme, is er ook goed nieuws. Op dit moment steunen 195 landen het Parijs-akkoord, zijn grootmachten als de EU en China enorm aan het investeren in groene energiebronnen, ziet een groot deel van de stemmers duurzaamheid en klimaat als dé prioriteit voor de aankomende verkiezingen en wil maar liefst 80% van de Nederlanders in de EU blijven.
 
Het is mijn overtuiging dat Nederland en de Europese Unie een leidende rol moeten nemen  in het bestrijden van klimaatverandering. D66 is een partij van de toekomst en optimisme. Dat onderscheidt ons van anderen in de politieke arena. Laten we dan ook de kansen van de klimaatverandering en de EU oppakken. Als kenniseconomie kan Nederland ervoor zorgen dat bedrijven die duurzame producten en diensten leveren de ruimte krijgen te experimenteren en technologieën verder exporteren. Zo kunnen koplopers in deze transitie daar nog een goede boterham aan verdienen. Een schone wereld is de toekomst en daar moet de EU leidend in zijn.
 
Zoals Europa erin geslaagd is om vrede, vrijheid en welvaart te brengen, zijn wij ook in staat om onze CO2-uitstoot terug te dringen en het klimaat te herstellen. Als Europarlementariër voor  D66, zal ik  vechten voor de toekomst van Nederland, de toekomst van Europa en de toekomst van de wereld.


Geschreven door: Raoul Boucke

Raoul Boucke is nummer twee op de lijst van D66 voor de Europees-parlementsverkiezingen op 23 mei. Als kandidaat maakt maakt hij zich voornamelijk had voor een vooruitstrevend klimaatbeleid binnen de Unie.

Geef een reactie