Kandidatentalk: Cas Lammerink

Je moet een drietal trappen op wil je kandidaatsvoorzitter Cas Lammerink in Den Haag spreken. Op de keukentafel staat een goudzilveren schaakspel waar de stukken al van in beweging zijn gezet. Plant Cas hier zijn strategie voor zijn voorzittersrace? Die planning wordt al te duidelijk met een vluchtige blik op een white bord waar zijn afspraken voor de komende weken op staan vermeld. In de boekenkast, die binnen handbereik van de tafel staat, kom je verscheidene politieke boeken en D66 tegen. Mathijs van der Loo hoort de kersverse kandidaat uit over zijn plannen.

Wie ben je, wat doe je? Waar kom je vandaan?

Ik ben 21 jaar, woon in Den Haag en kom oorspronkelijk uit Maastricht. Ik studeer integrale veiligheidskunde en ik specialiseer me in cybersafety & law enforcement. Momenteel ben ik als stagiair werkzaam op het Landelijk Bureau van D66 waarbij ik me bezighoud met data-analyse van ledenonderzoeken en mijn eigen onderzoek over informatieveiligheid.

Ik heb afdelingsbestuur gedaan in Brabant en ging daar eerst voor het voorzitterschap, maar verloor die race van Chris Dams. Alsnog ben ik in het bestuur gegaan om te helpen. Eerst als secretaris organisatie en later heb ik daar de functie algemeen secretaris bijgekregen en heb ik deze beide functies een halfjaar lang gecombineerd.

“Met de positie van voorzitter kan ik ook wel de grootste leercurve doormaken.”

Hoe kwam je erop om voorzitter te worden?

Een hele tijd geleden heb ik er wel over nagedacht, maar daarna is het op de achtergrond verdwenen. Nadat ik al een tijd niet meer iets van een bestuur ambieerde ben ik gecontacteerd door de oriëntatiecommissie met de vraag of ik interesse had in een positie in het Landelijk Bestuur. Het gesprek overviel mij een beetje en heb ik samen met iemand van de Orco gezeten en het besproken. Gaandeweg begon ik meer vertrouwen te krijgen dat ik dit kan doen. Met de positie van voorzitter kan ik ook wel de grootste leercurve doormaken.

“Ik wil ook heel graag de vereniging in, daar waar het kan en mogelijk is.”

Wat voor vaardigheden moet een voorzitter volgens jou hebben?

Als voorzitter, maar ook als vereniging, naar buiten toe te inspireren. Als we ergens voor gaan staan, een ideaal dat we sterk naar buiten brengen met het juiste verhaal daarachter dan is dat echt een prioriteit. Ik wil ook heel graag de vereniging in, daar waar het kan en mogelijk is. Het contact binnen en en met de vereniging is erg belangrijk voor mij. Ik ben nu al een behoorlijke tijd bezig met het contact met diverse afdelingen en ik vind dit leuk.

Je zit straks wel in een bestuur met, als het goed gaat, zes medebestuursleden. Hoe ga je daarmee om?

Ik denk dat het de taak is van de voorzitter om de mensen om je heen te laten meegroeien. Ik wil mijn bestuursleden de ruimte geven en ze zelf laten bepalen. Ik zie het als mijn taak deze zes mensen op een lijn te krijgen zodat wij als bestuur achter onze beslissingen staan.

Welk JD-standpunt kan jij je het minst in vinden of vind je het lastigst om uit te leggen?

Er zijn standpunten waar ik niet zoveel mee heb, maar weinig dingen waar ik echt tegen ben. Wel besteed ik liever aandacht aan onderwerpen waar ik wel sterk voor ben, omdat ik hier zelf meer mee kan.

“Bestuursleden moeten zelf die hulp zoeken.”

Hoe denk jij over de relatie tussen de JD en D66?

Er wordt vaak gezegd dat de JD een controlefunctie heeft ten opzichte van D66. Deels is dit zo. Tegelijkertijd is samenwerking essentieel. Ik heb gesproken met veel mensen van het Landelijk Bureau en veel van hen zijn bereid de JD waar nodig te helpen met bijvoorbeeld campagnevoeren of de financiële controle. Hier bespaar je veel werk mee.

Wij als Jonge Democraten zijn een groep jongeren zonder ervaring met het besturen van een vereniging. Daarbij is het heel fijn en handig, of zelfs noodzaak, om professionals tot je beschikking te hebben die jou van advies kunnen voorzien. Bestuursleden moeten zelf die hulp zoeken.

Hoe zie je de samenwerking met andere PJO’s voor je?

Samenwerking is altijd goed. Wel heb ik ook verhalen gehoord van LB’ers dat sommige partijen hun afspraken niet nakomen. We moeten eerst onze eigen zaken op orde hebben voordat we aan zulke samenwerking beginnen. Willen we ergens mee naar buiten treden dan doen we dat eerst op ons eigen houtje. Andere PJO’s zijn welkom om zich later daarbij aan te sluiten.

“Wij als vereniging van vijfduizend leden Kunnen daarin het verschil maken.”

Wat is jouw belangrijkste speerpunt voor komend jaar?

Op politiek vlak wil ik aan de slag met de kwaliteit van het onderwijs.  Er is meer kwaliteit beloofd bij de invoering van het leenstelsel, maar de kwaliteitsafspraken blijven nog redelijk achter. Er worden momenteel veel plannen gemaakt. Hier horen studenten bij betrokken te worden, maar dat gebeurt te weinig. Ook  de druk op studenten moet minder worden. In het huidige systeem kampen veel studenten met veel stress. Er zijn wel maatregelen om deze studenten te ondersteunen -bijvoorbeeld een schoolpsycholoog – maar de wachtrijen zijn erg lang. En ben je eenmaal aan de beurt dan heb je één gesprek en is het alweer voorbij. Wij moeten ons als JD hard maken voor deze mensen. Wij als vereniging van vijfduizend leden Kunnen daarin het verschil maken.

Op organisatorisch vlak wil ik aan de slag gaan met persoonlijke ontwikkeling binnen de JD. We vinden dit als JD heel belangrijk, voor  veel mensen is het zelfs de reden dat ze lid zijn. Ik denk dat we hier meer in kunnen betekenen door bijvoorbeeld in te zetten op het organiseren van trainingen voor debat- en beroepsvaardigheden. Voor weinig of geen geld kun je dit organiseren en veel van onze leden kunnen hier iets aan hebben.

In Leiden organiseerden ze nog niet eens zo lang geleden een sollicitatietraining. Dit zijn het soort activiteiten wat je graag wilt zien?

Ja, ik zou dit ook graag vanuit landelijk willen organiseren. Je kan makkelijk op drie centraal gelegen plekken in het land iets organiseren: Utrecht, Eindhoven en Assen of Zwolle. Zo bieden we leden uit die regio de kans bepaalde debat- en beroepsvaardigheden aan te leren.

“Als ik de politiek in ga, hoop ik dat ik de mensen waarmee ik mij identificeer mag vertegenwoordigen.”

Wat zijn je politieke ambities na je potentiële JD-bestuursjaar?

Ik zit momenteel in het laatste jaar van mijn studie. Als mijn bestuurstermijn verloopt, waar ik wel een tussenjaar voor neem, dan ga ik eerst afstuderen. Mijn politieke ambities daarna? Ik weet het niet. Een tijd geleden had ik geen ambities om het landelijk bestuur in te gaan, maar nadat ik werd getriggerd door dat belletje zit ik nu in deze race. Ik durf het niet te zeggen. Als ik de politiek in ga, hoop ik dat ik de mensen waarmee ik mij identificeer mag vertegenwoordigen. Zoals ik nu kan doen bij de JD: Jonge Democraten, jongeren en studenten vertegenwoordigen.

Wat zie jij als de belangrijkste uitdaging voor komend bestuursjaar?

Ik denk dat we in eerste instantie ons financiële beleid strak moeten houden en goed op de centen moeten letten. Verder moeten we zorgen dat de leden in de vereniging zich nog altijd verbonden voelen met waar wij voor staan. Ik had het eerder al gehad over de samenwerking met D66; deze relatie  heeft de afgelopen tijd schade opgelopen. Het is de verantwoordelijkheid van het komend bestuur om deze banden enigszins vriendelijk te houden.


Geschreven door: Mathijs van der Loo

Een gedachte over “Kandidatentalk: Cas Lammerink

Geef een reactie