Campagneblog: Stemmen gaat over grenzen

Breda – Met nog negen dagen te gaan tot de dag van de Europese Verkiezingen is het campagneoffensief helemaal los gekomen. D66-prominenten trekken met enthousiaste leden het land in voor de campagne. De DEMO liep een middag met de JD Brabant en Felix Klos mee in Breda.

Het is geen rare gedachte om stemmen voor Europa te gaan werven in Breda. De stad ligt niet ver van de Belgische grens en kent een rechtstreekse treinverbinding met de de facto hoofdstad van Europa, Brussel. Niet zo raar dat de nummer 4 van de lijst, Felix Klos (27), in deze Brabantse stad zijn stemmen met behulp van de JD probeert te werven. In zijn campagne richt Klos zich in het bijzonder op de jongeren. Bij de laatste Europese verkiezingen gingen slechts 18% van de Nederlandse jongeren stemmen. “Ik ga ook veel langs bij studentenhuizen. Daar blijft mijn verhaal beter hangen dan hier op straat.”

Klos heeft duidelijk de ambitie om terecht te komen in het Europees Parlement. Met zijn vierde plek zal het erom spannen, maar die 17.000 voorkeurstemmen wil hij zeker halen. “Ik wil de jongste Europarlementariër ooit worden.” In Breda gaat hij samen met een team van vijf JD’ers de straat op om zoveel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen.

Iedereen heeft zo zijn eigen manier bij het flyeren. De een slingert meteen met feiten richting de kiezer en de ander probeert het met vriendelijkheid en een lach de stemmen te werven. Een van hen heeft een duidelijk tactiek voor het flyeren: “Je moet op de grens tussen van irritant en efficiëntie zitten.” Niet alleen mensen op straat worden aangesproken, maar ook mensen op de terrassen zijn niet veilig. Herhaaldelijk staat Felix Klos op een tafel af en dit gaat opmerkelijk genoeg met succes. “Ze gaan stemmen,” zegt hij al wijzend naar een tafeltje bij Ierse pub.

Ondanks dat erop straat aardig wat mensen zijn die geen interesse hebben worden er toch nog wat stemmen gewonnen deze middag. “Stem Lijst 1 plek 4,” roept Felix Klos meerdere malen. “Gaat u stemmen voor Europa?” klinkt het ook uit meerdere kelen. Ook proef je enkele sceptische reacties op straat. “Ik weet niet op welke graaiert ik moet stemmen,” zegt een passant. Als er iemand anders wordt gevraagd of diegene gaat stemmen wordt er geantwoord: “Ja, ik ga vóór stemmen.”

Wat opvalt deze middag is dat vele mensen toch bereid zijn om te gaan stemmen op 23 mei. Of het percentage stemmende jongeren flink gaat stijgen valt nog te bezien, maar aan het enthousiasme van de flyeraars zal het niet liggen.


Geschreven door: Mathijs van der Loo

Geef een reactie