Lessen uit Winterswijk: “Ik wist helemaal niet wat de JD was.”

De Jonge Democraten zijn weer een regiocommissie rijker! JD Winterswijk is officieel opgericht. Ogenschijnlijk uit het niets: de afdeling Arnhem-Nijmegen was niet actief in de Achterhoek en de Winterswijkse JD’ers waren onbekend met de landelijke JD organisatie. Waar komt deze actieve club JD’ers vandaan? En kan deze plotselinge JD opleving in een Nederlandse uithoek als deze ook behouden worden? Over de achtergrond, ambities en lessen van onze nieuwste club JD’ers.

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar heeft zich in Winterswijk een groep JD’ers gevormd. Dat dit in Winterswijk gebeurd is geen toeval. D66-Winterswijk fractievoorzitter Loes ten Dolle is zelf nog maar 23. Zij zette zich actief in om zoveel mogelijk jongeren in haar fractie te krijgen. Deze was snel met meer dan tien fractieleden gevuld. Reden voor de D66-jongeren om zelf aan de slag te gaan en de Jonge Democraten Winterswijk op te richten.

Een JD regiocommissie, gegroeid uit een D66 afdeling. Dat is zeker geen unicum – onze meeste leden krijgen we immers via D66 – wel staat het natuurlijk in contrast met de onafhankelijkheid die wij als vereniging prediken. Bijzonder typisch was dat de bestuursleden van onze nieuwste regiocommissie (zonder dat te weten) geen lid waren van de JD, maar enkel van D66. Iets wat gelukkig snel rechtgezet kon worden.

‘Ik wist helemaal niet wat de JD was.’ Zegt Casper Sonderen, voorzitter van regiocommissie Winterswijk, er zelf over. ‘Loes deed mee aan een serie debatten op scholen. Daar sprak zij ons aan om actief voor D66 te worden. Pas later kwam het idee om bij de JD actief te worden, zodat we ook meer zelfstandig ons ding konden doen.’

Op politiek vlak kwam JD Winterswijk scheurend uit de startblokken. Samen met D66 werd een petitie opgestart voor een nachttrein, met gelijk een klein succes: met Koningsdag rijdt de nachttrein vanaf Arnhem door naar Winterswijk. Op andere punten is hun politieke agenda niet minder ambitieus. Zo schreven de JD’ers een tienpuntenplan voor de Achterhoek met o.a. plannen om een mbo naar Winterswijk halen, betere ov-verbinden naar Duitsland en Arnhem te onderhouden en te zorgen voor genoeg uitgaansgelegenheid voor jongeren. Dit plan willen ze aan alle Achterhoekse gemeenteraden (dat zijn er veel!) voorleggen. Werk aan de winkel dus.

In de andere doelen zal menig JD afdeling zich herkennen: meer leden aanspreken en activiteiten organiseren. Het gebrek aan concurrentie van andere PJO’s biedt kansen, maar iedereen die ledenwerving voor een politiek organisatie heeft gedaan weet dat dit altijd een uitdaging is. Als het afgelopen jaar enige indicatie is zal JD Winterswijks voorlopig alleen maar doorgroeien. Zeker nu ze onder de begeleidende vleugels van JD Arnhem-Nijmegen voorzitter Léonie Janssen zijn genomen. Ook Loes ten Dolle, de jonge voorzitter van de lokale D66 fractie, zal haar aantrekkingskracht op jongeren voorlopig wel behouden. Wel is het nu tijd voor de commissie om uit te zoeken wat zij als JD’ers in Winterswijk toe willen gaan voegen. De eerste plannen ogen in ieder geval veelbelovend. Het (voorlopige) succes van de JD Winterswijk roept ook enkele vragen op: als het in Winterswijk kan, waarom dan niet in Almere? Of Almelo? Of Limburg? Als wij inderdaad zo afhankelijk zijn van lokale D66 fracties om deze groepen jongeren te bereiken, moeten we dan niet juist veel actiever de samenwerking met hen zoeken? Hoe kunnen we ons landelijke wervingsbeleid zo vormgeven dat we ook deze jongeren bereiken? Een ding is zeker: er ligt potentie in gemeenten als Winterswijk. En de JD is tot nu toe niet in staat gebleken dit te benutten.


Geschreven door: Wimer Heemskerk

Geef een reactie