Zeecontainerromance

De Chinese president-keizer Xi Jinping en onze vaasjespremier Mark Rutte werpen zich beiden op als voorvechters van de internationale handel. Nu is het natuurlijk zo dat Xi de containerschepen graag de oceanen op stuurt terwijl Rutte ze vol verwachting verwelkomt alsof het om de Pakjesboten gaat. Maar de heren delen uiteindelijk dezelfde liefde voor zeecontainers; en dat is eigenlijk niet zo gek.

Want hoewel we elkaar niet altijd kunnen begrijpen – of niet willen begrijpen – zijn die verre Volksrepubliek en ons kleine Koninkrijk helemaal niet zo verschillend. Chinezen en Nederlanders zijn zonder twijfel de meest gedreven handelaren ter wereld. We hebben een optimistische handelsgeest, durven internationaal te denken en hebben geen enkele moeite ons aan te passen aan een altijd veranderende wereld. Ja, als oplettende lezer weet u misschien al waar ik op doel: “die VOC-mentaliteit”, zoals Ruttes knullige voorganger zo enthousiast bepleitte (een van mijn favoriete Kamermomenten).

Ja, het is precies die Compagnie waardoor Nederland en China elkaar honderden jaren geleden vonden. Schepen, exotische goederen en handelsposten, dat vonden beide landen prachtig (zeecontainers bestonden toen helaas nog niet). De universeel geliefde volksheld Jan Pieterszoon Coen wist dat als koopman en gouverneur-generaal in de Oost maar al te goed. Zijn grootste vijand in de Indische archipel waren niet de Britten, Portugezen of andere koloniale rijken; het grote aantal Chinese familiebedrijfjes van zeevaarders, handelaren en winkeliers waren zijn doorn in het oog. Helaas voor hen vond de VOC het niet leuk als buitenlanders er óók zo’n geweldige mentaliteit op nahielden. Coen probeerde ze te beroven, ontvoeren, deporteren. Het mocht allemaal niet baten. Drie eeuwen later bestonden de bedrijfjes nog steeds en vormden de Indo-Chinezen een waardevolle en gerespecteerde bijdrage aan de Nederlands-Indische economie. Xi en Rutte moeten even een traantje wegpinken. Supergaaf.

Gelukkig verloopt onze handelsrelatie tegenwoordig iets vrediger. We sturen zo nu en dan Koning, kabinet en kooplieden (de ‘Handels-KKK’, zo noem ik het zelf) naar de president-keizer in Beijing en we krijgen er dan twee reuzenpanda’s voor terug. Een geweldige deal voor Nederland, zo blijven de zeecontainers wel binnenstromen. Ja, af en toe jatten ze de technologie van onze bedrijven om ze vervolgens de markt uit te duwen, maar hé, that’s part of the game. Zoals de VOC-premier in zijn betoog al pareerde: “Ik begrijp niet waarom u hier zo negatief en vervelend over doet!” Bovendien, heb je die panda’s gezien in Rhenen? Echt superschattig. Zulke leuke dieren! Nee, laten we vooral blij zijn met elkaar! “Toch?”

Uw tip van de dag: Op 4 kilometer van de Coentunnel zit een van de beste Chinees-Indische restaurants.


Geschreven door: Bas Smit

Geef een reactie