Jong op de lijst

De Provinciale Staten lijken vaak het domein van grijs wordende mannen en vrouwen die vaak al een langere loopbaan binnen hun partij achter de rug hebben, een domein waar jongeren nauwelijks in doordringen of zich in interesseren. Een bezoek aan de websites van verschillende Provinciale Staten bevestigt dit beeld en de opkomst voor verkiezingen onder jongeren is over het algemeen laag. Toch staan er deze ronde meerdere jonge kandidaten op de lijst, zelfs minderjarigen kandideren zich voor de staten. De DEMO interviewde twee van hen, Jens Bosman (GroenLinks, Utrecht) en Jeroen Salden (D66, Noord-Brabant).

Jens Bosman – nummer 16 op de lijst van GroenLinks voor de provinciale staten in Utrecht. Zestien jaar oud, zit in 5 vwo en komt uit Zeist, door zich verkiesbaar te stellen wil hij vooral zorgen dat meer jongeren naar de stembus komen.

Jens Bosman

Hoe ben je op de lijst voor de provinciale staten verkiezingen beland?
Halverwege vorig jaar begon het, we hadden bij DWARS een aantal dingen gedaan rondom de Provinciale Statenverkiezingen. We hadden het er eigenlijk over dat jongeren heel vaak niet betrokken zijn bij de Provinciale Staten, dat ze vaak niet weten wat de provincie doet en dat de opkomst onder jongeren meestal ook zo laag is. Door me kandidaat te stellen hoopte ik dat we iets meer die aandacht konden trekken, zodat die opkomst wat minder scheef zou worden en er niet meer alleen maar ouderen op de lijst zouden staan. Dus toen heb ik me gekandideerd, een motivatiebrief geschreven en de kandidatencommissie van GroenLinks was zo aardig om mij op plek zestien neer te zetten. Vervolgens heeft het provinciaal congres me ook op plek zestien gehouden.

Hoop je verkozen te worden, met voorkeurstemmen?
Ik sta eigenlijk bewust niet op een verkiesbare plek, want als ik er nu ook verkozen word moet ik nog een jaar wachten. Dat lijkt me eigenlijk niet gunstig voor de fractie en eigenlijk ook niet voor mezelf. Als ik straks nog moet gaan studeren en dan ook nog in de Provinciale Staten zit, gaat dat best veel tijd kosten. Maar ik vind het heel leuk om campagne te voeren en stemmen te trekken. Mocht het alsnog gebeuren dan neem ik mijn zetel wel aan, maar dat wordt dan pas in 2020.

Ben je druk met campagne voeren?
Ja, we doen met GroenLinks veel huis-aan-huisacties. Ook met DWARS gaan we veel bij studentenhuizen langs om te zorgen dat veel jongeren gaan stemmen. Verder flyeren we veel, zoals bijvoorbeeld op de Uithof. En voor de rest veel online actief zijn op de social media. Ook worden er veel debatten gevoerd, dat doe ik zelf ook, zoals het jongerendebat.

“Op veel lijsten zie je helaas weinig jongeren terug.”

Je bent de jongste in het team, hoe is dat?
Het is eigenlijk heel leuk, het is een hele leuke groep met wie we op de lijst staan. Ik heb het gevoel dat ik er ook goed tussen pas. Het is natuurlijk wel anders. Het zijn andere mensen dan met wie ik op school of bij DWARS om ga, maar inhoudelijk kunnen we het natuurlijk met elkaar vinden en het is heel leuk om samen te mogen werken met een ander soort mensen. Iedereen op de lijst zit natuurlijk in een andere levensfase dan ik, dus dat is ook heel leerzaam.

Zijn de mensen op de lijst veel ouder dan jij? Hoe is de leeftijd verdeeld?
Het is qua leeftijd nog best divers. We hebben een aantal mensen van in de dertig en veertig op de lijst staan, waaronder onze lijsttrekker. Dan inderdaad ook nog een paar mensen van boven de vijftig en zestig, dan heb je het echt over de top 18. Bij de lijstduwers staan er nog veel meer jongere mensen op, waaronder ook DWARS-ers. Maar op veel lijsten zie je helaas weinig jongeren terug.

Zou je je later nog een keer kandideren, wil je door met de politiek?
Ik weet het eigenlijk nog niet, ik zou me dan kandideren op een moment dat ik het minder druk had, want het is naast school toch best stressvol. Dan ook met m’n werk voor DWARS er nog naast. Maar ik vind het wel heel erg leuk om te doen dit, ik weet nog niet precies wat ik later wil gaan doen, het zou er zomaar van kunnen komen. Ik vind dat ik er inhoudelijk best goed mee uit de voeten kan, dus misschien wel in de toekomst.

Jeroen Salden

Jeroen Salden – nummer 11 op de lijst van D66 voor de Provinciale Staten in Brabant is 17 jaar oud en zit op het Stedelijk Gymnasium in Breda. De afgelopen weken was hij veel te zien als de breedlachende blonde jongen op verkiezingsposters en campagnebusjes. Door zich verkiesbaar te stellen wil hij vooral de aandacht vestigen op het klimaatbeleid van de provincie.

Waarom wilde je graag meedoen voor de Provinciale Staten?
Als lid kreeg ik natuurlijk die mail met de vraag: wil jij D66-volksvertegenwoordiger worden? Daar zag ik wel wat in. Helemaal bij de Provinciale Staten, want die hebben natuurlijk heel veel invloed op het klimaat, vooral als het gaat om energie, landbouw en infrastructuur. Dat hoort allemaal bij het takenpakket van de provincie, als je daar een groen aspect in steekt kun je dus een heel eind komen, omdat die plannen dan voor de hele provincie gelden. Dus ik dacht: ik wil dat wel gaan doen, ik wil me inzetten voor klimaat in de provincie.

Hoe ging het aanmelden voor de lijst?
Ik was eigenlijk een dag te laat met aanmelden, maar ik werd alsnog uitgenodigd om op gesprek te komen dus dat was super tof. Toen kreeg ik dus een gesprek met de lijstadviescommissie, die hebben mij op plek elf gezet, waar ik echt super blij mee was. Vervolgens hadden we twee “Ontmoet de kandidaten activiteiten”, eentje in Oost-Brabant en eentje in west en daarna hebben de leden mij op plek elf gehouden. Dus daar was ik super blij mee, toen dat gebeurd was begonnen eigenlijk gelijk de interne voorbereidingen voor de campagne al.

Hoe is het om op deze leeftijd campagne voor jezelf te voeren? Hoe kijken mensen daar tegen aan?
Veel mensen verwachten niet dat iemand die zo jong is zich al zo bezig houdt met de politiek. Helemaal niet met de provinciale staten, wat toch een beetje een saai en grijs imago heeft. Maar ik vind het eigenlijk super leuk om campagne te voeren samen met de top twaalf. Tijdens het flyeren zijn mensen toch steeds verbaast, maar vinden ze het tegelijkertijd toch heel leuk, dat ik daar zo vroeg al mee bezig ben.

Hoe is het binnen het team als je veruit de jongste bent?
Ja, ik mag helaas geen biertje meedrinken op de borrels, maar we hebben echt een leuk team. Ik vind onze top twaalf echt een leuke groep. Bijvoorbeeld Janneke van Kessel, de nummer vier, wij zijn allebei nieuw hier, dus wij hebben allebei af en toe geen idee wat we aan het doen zijn. Ik blijf natuurlijk wel de jongste, maar de fractie-assistent is hier bijvoorbeeld 22, dus daar ben ik toen ook meteen bevriend mee geraakt, eindelijk iemand van mijn generatie.

“Ga in ieder geval stemmen en stem dan ook vooral jong!”

Voer je zelf ook een individuele campagne?
Ja, ik heb zelf ook 5000 flyers besteld, verder wil ik vooral op social media campagne voeren. Ik ga ook met vrienden in Breda een middag canvassen. Dus met z’n allen langs de deuren, super gezellig, en daarna betaal ik de borrel wel.

Je staat op plek 11, dat is waarschijnlijk niet haalbaar, hoop je toch verkozen te worden?
Ik hoop het wel, maar ik schat de kans natuurlijk erg klein. Plek elf is niet heel hoog en met voorkeursstemmen wordt het moeilijk. Ik vind het ook niet erg, dit is zo’n toffe ervaring en ik leer hier erg veel van, ik ontmoet veel nieuwe mensen. Dus op die manier is dit ook al veel waard. Maar als het me echt zou lukken, ben ik echt heel blij.

Ook als je nu niet verkozen wordt, wil je dan wel door in de politiek?
Ik wil sowieso wel door bij D66, maar ik ga na mijn middelbare school eerst studeren buiten Breda, dus dan ga ik me daar voor de partij inzetten.

Wil je de lezers nog iets meegeven voor ze gaan stemmen?
Ga in ieder geval stemmen en stem dan ook vooral jong!


Geschreven door: David den Hartog

Geef een reactie